fbpx

Η πρώην σύζυγος έβγαλε διαβατήριο στο ανήλικο παιδί μας χωρίς τη συναίνεσή μου. Μπορεί να το πάρει και να φύγει;

ADVERTISEMENT

Πληροφορήθηκα από την πρώην σύζυγό μου ενώ έχουμε πάρει διαζύγιο 3 έτη ότι εξέδωσε διαβατήριο στο ανήλικο τέκνο μας για να φύγει στο εξωτερικό. Χωρίς τη συναίνεση μου. Από πότε αυτός ο αίσχος νόμος υπάρχει στην Ελλάδα να παίρνει η μητέρα το παιδί και να φεύγει χωρίς την συναίνεση του πατέρα; (Η μητέρα είναι από Αλβανία). Παρακαλώ ενημερώστε με και διαφωτίστε με πλήρως

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Ο χωρισμός συζύγων με τέκνο, επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του τελευταίου σε πολλούς τομείς, για αυτό και απαιτούνται έλλογοι και λεπτοί χειρισμοί και από τις δύο πλευρές. Ο τόπος διαμονής ενός ανήλικου τέκνου με διαζευγμένους γονείς αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα γιατί επηρεάζει σημαντικά και τη δική του καθημερινότητα. Ο τόπος διαμονής του τέκνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επικοινωνία του με τον έτερο γονέα, δηλαδή τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια του.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας, η σύζυγός σας αυτοβούλως και χωρίς τη συναίνεσή σας εξέδωσε διαβατήριο για το ανήλικο τέκνο σας προκειμένου να μετοικήσουν στο εξωτερικό. Η απόφασή της αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τη σχέση σας με το τέκνο σας.

Πράγματι σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 1503/17.08.2007 καθώς και την αντίστοιχη επίσημη ανακοίνωση στον ιστότοπο για την ενημέρωση αναφορικά με την έκδοση διαβατηρίων, δεδομένου ότι είστε διαζευγμένοι και έχει την επιμέλεια η μητέρα-πρώην σύζυγός σας, δεν χρειάζεται η συναίνεση σας. Όπως αναφέρεται: «2. Στην περίπτωση που οι δύο γονείς είναι χωρισμένοι και ένας εκ των δύο έχει την επιμέλεια είναι απαραίτητη η προσκόμιση της οριστικής αμετάκλητης και τελεσίδικης απόφασης του Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που από τη δικαστική απόφαση δεν διευκρινίζεται η επιμέλεια, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Δικαστηρίου ότι η απόφαση είναι οριστική ή ότι δεν έχει εκδοθεί κατά αυτής κανένα ένδικο μέσο τακτικό ή έκτακτο. …». Κατά συνέπεια, η έχουσα την επιμέλεια μητέρα μπορεί να εκδώσει διαβατήριο για το ανήλικο τέκνο σας.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1519 ΑΚ «Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.”

Σύμφωνα με την ως άνω διάταξη η πρώην σύζυγός σας προκειμένου να μετοικήσει με τα τέκνα σας στην Αλβανία χρειάζεται την συναίνεση σας ή δικαστική άδεια. Κατά την εκδίκαση της αίτησης της θα σας δωθεί η ευκαιρία να εναντιωθείτε σε αυτή, δεδομένου ότι μια τέτοια μετακίνηση, επηρεάζει ουσιοδώς το δικαίωμα σας επικοινωνίας με τα τέκνα σας.

Επιλογικά, πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για το οποίο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο δικηγόρο οικογενειακού δικαίου, ώστε να τον ενημερώσετε πλήρως για την υπόθεση σας και να εξετάσετε τις υπάρχουσες δικαστικές δυνατότητες.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ