Δικηγόροι οικογενειακού δικαίου

0

Αποφασίστηκε λοιπόν ότι η ζωή δεν μπορεί να συνεχιστεί με καυγάδες και φωνές και ότι ήρθε η ώρα το ζευγάρι να χωρίσει. Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση της όλης κατάστασης, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό μετά από πολλά ή λίγα χρόνια γάμου ή συμβίωσης. Το επόμενο βήμα είναι η εύρεση δικηγόρου. Συνήθως ο κάθε ένας βρίσκει τον δικό του, οι δύο δικηγόροι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και κάπως έτσι ξεκινάει η αρχή του τέλους ενός γάμου.

Απευθύνονται σ’ εμάς τους δικηγόρους δύο άνθρωποι που κάποτε μοιράστηκαν μια αγάπη, έναν έρωτα, που από αυτά τα δυνατά  συναισθήματα γεννήθηκαν παιδιά, που τα είδαν να γεννιούνται, τα φρόντισαν όταν ήταν ακόμα  βρέφη, τα φρόντισαν στις αρρώστιες τους, τα διάβασαν για το σχολείο, τα έτρεξαν στα εφημερεύοντα όταν χτύπησαν. Και τώρα αυτή η ομάδα  σού χτυπάει την πόρτα διαλυμένη. Δύο άνθρωποι γεμάτοι παράπονα, στεναχώρια, θυμό, ενοχές, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν πλέον για το αν είναι μέρα ή νύχτα. Και έρχονται για να βρεις εσύ, ως αντικειμενικός και νηφάλιος  τρίτος, τον δρόμο εκείνον που θα τους επιτρέψει στο εξής να συνυπάρχουν στον χώρο και στον χρόνο για χάρη των παιδιών τους.

Όσες φορές και αν αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση  ποτέ δεν μπορείς να την δεις απλώς ως «υπόθεση». Διότι δεν  πρόκειται για «υπόθεση», αλλά για μια ιστορία  που εσύ καλείσαι να γράψεις το νομικό της τέλος. Και αυτό είναι λυπηρό, γιατί καλείσαι να  εισέλθεις στην  άκρως ιδιωτική σφαίρα της οικογένειας και να διερευνήσεις  τις σκοτεινές της πλευρές, τις καθημερινές συνήθειες όλων, προκειμένου να βρεις τη χρυσή τομή επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των μερών.

Γι’ αυτό πέρα από το νομικό καθήκον εκ των πραγμάτων αναλαμβάνεις το ρόλο του ψυχολόγου, του έμπιστου. Κυρίως δε πρέπει να σταθείς  πάνω από αυτούς τους δύο ανθρώπους και να δεις τα πράγματα σφαιρικά, για χάρη των παιδιών που εμπλέκονται.

Αλλά και για τους γονείς. Γιατί αυτό το τέλος που καλείσαι να δώσεις και το πώς θα γραφτούν οι τίτλοι του τέλους, θα είναι η ευκαιρία τους για να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Πολλές φορές είναι στο χέρι των δικηγόρων να φέρουν μια ισορροπία, να αναδείξουν την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, και όχι να δυναμιτίζουν μια κατάσταση προς ίδιον όφελος.

Ο δικηγόρος του οικογενειακού δικαίου είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος. Πολλές φορές ακούς  δύο ιστορίες που είναι εντελώς αντίθετες, αντιλαμβάνεσαι ότι ο πελάτης σου λέει ανακρίβειες, ή ότι εκείνος  φταίει για την κατάληξη του γάμου. Άλλες φορές συμβαίνει να αγωνιάς για την τύχη των παιδιών που έχεις χειριστεί την επικοινωνία τους. Σε σοβαρές αντιδικίες ακολουθείς την ανάπτυξή τους, καθώς με τα χρόνια και εκείνα μεγαλώνουν, αλλάζουν οι ανάγκες τους, κι εσύ καλείσαι να αναδιαμορφώσεις τη διατροφή που πληρώνει ο γονέας, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις μεταξύ τους σχέσεις. Ξέρεις πότε αυτά  τα παιδιά κάνουν μπαλέτο, πολεμικές τέχνες, πότε έβαλαν σιδεράκια,  τι βαθμούς παίρνουν στα σχολεία τους. Και έτσι καταλήγεις να ανησυχείς για κάθε  μεταβολή που μπορεί να γκρεμίσει το εύθραυστο οικοδόμημα που έχει χτιστεί με κόπο: αυτό της επικοινωνίας ή της επιμέλειας ή της διατροφής.

Σε αυτόν τον αγώνα τον προσωπικό και νομικό, ακόμη και αν είσαι πολλά χρόνια στη μαχόμενη δικηγορία και έχουν δει πολλά τα μάτια σου, αναγκαστικά γίνεσαι  κομμάτι της ιστορίας, παίζεις ενεργό και καθοριστικό ρόλο, και για αυτό καλείσαι να είσαι σοφός, νηφάλιος και να δρας εξισορροπητικά.

Χρειάζεσαι μεγάλη υπομονή, γερό στομάχι και τεράστια κατανόηση για την ανθρώπινη αδυναμία. Διαφορετικά, αντί να βοηθήσεις, καταστρέφεις και  συντελείς στη διάλυση των τελευταίων ιστών που κρατούν σε επαφή μια ήδη διαλυμένη οικογένεια.

Δικηγορική εταιρία «P&A Legal»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@palegal.gr
Web: http://www.palegal.gr/