fbpx

Κύπρος: Κόβουν απροειδοποίητα το επίδομα μονογονιού αν δουν στα σοσιαλ ότι συζεί με σύντροφο

| 7 Ιανουαρίου 2022
ADVERTISEMENT

Πολλά είναι τα ζητήματα που ταλανίζουν τους μονογονιούς εν έτει 2022, αλλά και τα ερωτήματα που εγείρονται.

Συζητώντας μαζί με την Αργεντούλα Ιωάννου, πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, μας εξηγεί πως έχει η κατάσταση σχετικά με την προσωπική ζωή των μονογονιών και πως αντιμετωπίζονται από το κράτος.


ADVERTISEMENT

Παρακολούθηση και έλεγχος του Facebook

«Ανερυθρίαστα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας παραδέχθηκε ότι γίνεται προσπάθεια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εντοπιστεί αν υπάρχει συμβίωση, ώστε να αποκόψει το επίδομα. Αυτό είναι κάτι που έχει αποκαλυφθεί πρόσφατα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου συζητήθηκαν  τα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Είναι  σημαντικό να ιδωθεί ως θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά των μονογονιών, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους», τονίζει η κ. Ιωάννου. Προσθέτει πως «μέσω του facebook ελέγχουν για παράδειγμα αν μία κοπέλα ανάρτησε αν είναι σε σχέση ή μια φωτογραφία με κάποιο φίλο που έχει βγει έξω, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι είναι σε συμβίωση. Άλλο η σχέση, άλλο η συμβίωση και άλλο μια φιλική συναναστροφή».


ADVERTISEMENT

Απροειδοποίητα αποκόπτουν το επίδομα μονογονιού
Το πιο απογοητευτικό, είναι ότι κόβουν το επίδομα χωρίς να προειδοποιήσουν, χωρίς να ρωτήσουν τον λήπτη, χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει ή να εξηγήσει, αναφέρει η κ. Ιωάννου.

«Βεβαίως προβληματικός είναι και ο ίδιος ο νόμος, ο οποίος δίνει την δυνατότητα αυτή, όπως και ο τρόπος διερεύνησης.

Ο νόμος, δίνει την δυνατότητα αν υπάρχει συμβίωση ή νέος γάμος να αποκόπτεται το επίδομα και να χάνει η γυναίκα ή ο άντρας που έχει την φύλαξη του παιδιού ή παιδιών, την ιδιότητα  του μονογονιού», διευκρινίζει.

Αυτό είναι αντισυνταγματικό όπως λέει, αφού «παραβιάζοντας τα δικαιώματα της/του μονογονιού να συνεχίσει την ζωή του και να ζει φυσιολογικά σαν άνθρωπος, να χαίρεται και να απολαμβάνει μια νέα σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού.

Αναμφισβήτητα, το επίδομα μονογονιού για τη στήριξη των παιδιών είναι ένα σημαντικό κονδύλι και η συμβίωση ή ο γάμος με ένα νέο σύντροφο δεν του δημιουργεί νομικές υποχρεώσεις, ώστε να συντηρεί τα παιδιά του μονογονιού».

Μπορεί να θέλει και να μην μπορεί…
Η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων υπογραμμίζει ότι «παρόλο που ο νέος σύντροφος επιθυμεί να συνεισφέρει, μπορεί να μην έχει αυτή την δυνατότητα. Συνήθως, οι δεύτεροι και τρίτοι γάμοι γίνονται σε ηλικία 40 ετών και άνω, που τα παιδιά σπουδάζουν ή υπάρχουν παιδιά που και ο ίδιος συντηρεί με διατροφή».

Χωρίζουν ζευγάρια για να μην χάσουν εισοδήματα
Το πιο τραγικό, σύμφωνα με την πρόεδρο, είναι ότι αν είναι λήπτης ΕΕΕ ή παίρνει ανεργιακό επίδομα, τότε αν έχει σύντροφο πρέπει να χωρίσει για να μην χάσει το επίδομα. Η συνεντευξιαζόμενη διερωτάται «ο λήπτης ΕΕΕ δεν πρέπει να ξαναφτιάξει την ζωή του; Πρέπει με τα 480 ευρώ να πληρώνει τα έξοδα συντήρησης διατροφής της μονογονιού ή των παιδιών της; Ο νόμος αυτός δεν στηρίζεται σε κανένα νομοθέτημα και αξίωμα, ότι ο σύντροφος ή ο συμβίος ή ο νέος σύζυγος έχει νομική υποχρέωση να συντηρεί τα παιδιά του/της συντρόφου».

Αφαίρεση ΕΕΕ
Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ λαμβάνουν οι μονογονιοί ΕΕΕ, αφαιρείται η διατροφή και το επίδομα μονογονιού.

«Εμείς έχουμε ζητήσει, ένα από τα δύο να παραμένει ως μια επιπρόσθετη ξεχωριστή κατηγορία στήριξης, όπως γίνεται και στα άτομα με αναπηρίες, που δεν αποκόπτεται το αναπηρικό από το ΕΕΕ. Επομένως, χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο, ενσωμάτωσης της μονογονεϊκής οικογένειας σε όλους τους θεσμούς και διαδικασίες κοινωνικού κράτους και κοινωνικής πρόνοιας», επισημαίνει.

Χρειάζονται λύσεις όχι πυροτεχνήματα
Η κα Ιωάννου, ενώ ευελπιστεί ότι θα γίνουν βήματα για να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν αυτές οι υπηρεσίες με την δημιουργία Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Δυστυχώς, αναφέρει πως «έχουμε φτάσει σε μία εκρηκτική κατάσταση και δεν είμαι βέβαιη αν η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει εφόδια και πραγματικές λύσεις ή να δημιουργήσει ένα πυροτέχνημα».

Ενδοσυντροφική βία και επιμέλεια τέκνων
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοσχεδίων για τροποποίηση ολόκληρου του οικογενειακού δικαίου, που βρίσκονται στη Βουλή για «να αλλάξουν οι πρόνοιες και ο τρόπος εφαρμογής τους, όσον αφορά την επιμέλεια. Στόχος είναι η κοινή επιμέλεια και να μπορούν οι μονογονιοί να ρυθμίζουν την ζωή και το πρόγραμμα τους».
Σίγουρα, εκεί που υπάρχει βία κατά της συζύγου, δεν μπορεί να μην εκφραστεί και κατά των παιδιών, τονίζει. «Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όπως το να παραπεμφθεί σε μια υποχρεωτική θεραπεία και μετά από συγκατάθεση ψυχολόγου, να επιτραπεί από το δικαστήριο η επικοινωνία με τα παιδιά. Είναι μακρύς ο δρόμος, διότι πρέπει να γίνουν πολιτικές και προγράμματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας, αφού δεν έχει υιοθετηθεί στρατηγικό σχέδιο για αυτό», ξεκαθαρίζει.

Η Αστυνομία έκανε το πρώτο βήμα
«Έγινε το πρώτο βήμα από πλευράς Αστυνομίας και έχουν συσταθεί γραφεία βίας σε όλες τις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις. Βέβαια, χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια, στελέχωση και καταρτισμός των αστυνομικών, ως επίσης κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι για να βοηθούν τα θύματα», εξηγεί και επισημαίνει ότι «το πιο σημαντικό όμως, είναι η οικονομική στήριξη των θυμάτων για να απεμπλακούν από την βία, κάτι που δεν έχουν αγγίξει οι  υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας».

Προσδοκούμε σε καλύτερες μέρες
Τέλος, η κα Ιωάννου υπογραμμίζει ότι γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η μονογονεϊκότητα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρνουν να δημιουργήσουν, προσδοκώντας καλύτερες μέρες. «Δηλώνουμε την κοινωνική μας αλληλεγγύη σε αυτή την ταλαιπωρημένη κατηγορία ανθρώπων, κυρίως γυναικών και συμπαραστεκόμαστε στις δυσκολίες τους. Αναμένουμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του», καταλήγει.

Πηγή: https://politis.com.cy/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ