Χώρισα, έχασα τη δουλειά μου και έκανα νέα αρχή

0

Κι ενώ δεν μπορέσατε να σώσετε τον γάμο σας, πλέον ανησυχείτε για το πώς θα σώσετε τη δουλειά σας (αν έχετε). 

Αν εκτός από διαζευγμένοι είστε και εργαζόμενοι, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν δουλεύετε μόνο για τα χρήματα ή επειδή η οικογένειά σας χρειάζεται χρήματα για να ζήσει ή επειδή έχετε 500 δάνεια τα οποία θα πληρώνετε ακόμη κι όταν πεθάνετε. Κυρίως δουλεύετε για τη σταθερότητα που φέρνει η εργασία στη ζωή σας και που εκτός από την οικονομική επιβίωση, συμβάλλει και στη συναισθηματική. Σας δίνει ένα σκοπό, αποπροσανατολίζει τη σκέψη σας από ό,τι σας πονάει και σας κάνει να αισθάνεστε χρήσιμοι. Όμως τι γίνεται όταν η μάχη του διαζυγίου, θολώνει το κομμάτι της δουλειάς;

Ξοδεύετε αλόγιστη ενέργεια και χρόνο σε δικηγόρους, καυγάδες, συμφωνητικά, χαρτούρα, διατροφές. Τα παιδιά σας από την άλλη, σας χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ επομένως δεν μπορείτε να κάνετε υπερωρίες στη δουλειά, δεν είστε σε θέση να αναλάβετε μεγάλα ή περισσότερα project και να δείτε τον μισθό σας ή τη θέση σας, έστω και λίγο να ανεβαίνουν. Η δουλειά σας μπαίνει, αναγκαστικά, σε τρίτη μοίρα. Όμως παρ’ όλα αυτά τα καταφέρνετε ή τουλάχιστον έτσι νομίζετε, διότι ο εργοδότης σας ή οι συνάδελφοι έχουν άλλη γνώμη.

Όση κατανόηση και να έχει ένας διευθυντής ή προϊστάμενος, όταν εμπλέκεστε σε ένα σκληρό διαζύγιο με θέματα όπως η επιμέλεια, η γονική μέριμνα ή η επικοινωνία με τον πατέρα, κάποια στιγμή παύει. Η ιστορία μου;

Όταν ο γάμος μου, έπαιρνε τον κατήφορο, έπεσα «θύμα» μιας ανακατάταξης στο γραφείο η οποία σε πρώτη φάση με άλλαξε τμήμα, σε δεύτερη με άφησε άνεργη όσο βυθιζόμουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο στο διαζύγιο. Μπαινόβγαινα στα δικαστήρια και πηγαινοερχόμουν στους δικηγόρους, οι οποίοι ήταν πλέον οι μόνοι ενήλικες στη ζωή μου. Παράλληλα έπρεπε να διαχειριστώ δύο παιδιά που πήγαιναν σε δύο διαφορετικά σχολεία ώσπου με απέλυσαν και έμεινα άφραγκη. Τι να πρωτοκάνω; Να βρω χρόνο και ενέργεια για τα παιδιά με μηδέν εισόδημα; Να προετοιμαστώ για την επόμενη δικαστική διαμάχη; Να ψάξω για καινούρια δουλειά; Μίλησε κανείς για γκρίζες τρίχες; Κάθε μέρα φύτρωνε και μια ντουζίνα.

Εάν εργάζεστε σε πολύ εξειδικευμένο ή απαιτητικό αντικείμενο και η δουλειά σας, απαιτεί τουλάχιστον μερικά ταξίδια τον χρόνο, ενώ παράλληλα χωρίζετε, συγγνώμη που θα σας το πω αλλά δεν έχετε καμία τύχη. Σύντομα θα βρεθείτε, αν δεν έχετε ήδη βρεθεί, σε έναν φαύλο κύκλο καυγάδων με τον/την πρώην έχοντας να αντιμετωπίσετε ταυτόχρονα τη στενοχώρια των παιδιών όσο το διαζύγιο εξελίσσεται. Αν επιπλέον, ο/η πρώην σύζυγος προσπαθεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες ή σας βάζει εμπόδια στα πάντα, τότε θα βρεθείτε σε ακόμη πιο δύσκολη, επαγγελματικά, θέση και ίσως χωρίς καν αυτή.

Θέλω πολύ να σας πω πόσο τακτοποιημένα είναι όλα στη ζωή μου σήμερα, 3 χρόνια μετά. Να σας πω ότι έχω ανακάμψει οικονομικά, έχω τη σούπερ καριέρα και ότι όλο αυτό είχε happy end. Αλλά θα σας έλεγα ψέμματα.  Το μόνο που θα σας πω είναι ότι πέρασα μια πολύ επώδυνη φάση στη ζωή μου. Ότι έχασα το σπίτι μου, έχασα τις οικονομίες που απέκτησα με 20 χρόνια δουλειάς, οι περισσότερες πρίν το γάμο μου. Έχασα την ικανότητά μου να εμπιστεύομαι και την πίστη στις αρχές μου.Επίσης έμαθα ότι η αποφασιστικότητα κάποτε σε αποζημιώνει και ότι τα παιδιά είναι ένα κίνητρο που σε κάνει να προχωράς και να προχωράς ακόμη κι αν δεν θέλεις, μέχρι να μεγαλώσουν και να πάνε Πανεπιστήμιο.

Κι έτσι έκανα restart στην επαγγελματική μου ζωή μέσα από κάτι εντελώς διαφορετικό, παίρνοντας τα ρίσκα μου και ανοίγοντας τα φτερά μου. Μερικές εμπειρίες με πλήγωσαν, άλλες με χαροποίησαν. Γνώρισα νέους προορισμούς, νέους ανθρώπους.

  • Έδινα άπειρες συνεντεύξεις για οποιαδήποτε δουλειά.
  • Δεν ήμουν περήφανη για όσες δουλειές προσπάθησα να κάνω.
  • Προσπάθησα να εξασκήσω τις παλιές μου δεξιότητες και να αποκτήσω καινούριες.
  • Δικτυώθηκα με οποιονδήποτε που θα μπορούσε να μου ανοίξει μία πόρτα, έφτασα σε σημείο να κάνω μέχρι και online dating με ανθρώπους που δήλωναν στελέχη.
  • Πολύ συχνά ρωτούσα τον εαυτό μου «Σε τι είσαι καλή;».
  • Έμαθα να ζητάω βοήθεια κι ακόμη προσπαθώ.
  • Κατάλαβα ότι η αναγέννηση δεν είναι απόφαση μια στιγμής.
  • Έβαλα την οικογένειά μου σαν πρώτη προτεραιότητα και πολλές φορές έπρεπε να εξηγήσω ότι δεν ήμουν διαθέσιμη να ταξιδεύω συχνά παρά μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.
  • Μπορείτε να ξεπεράσετε τη φάση της ανεργία ή τη φάση που κάνετε μια δουλειά που μισείτε και κάθε μέρα βρίζετε, απλά ο δρόμος είναι σκληρός και δύσκολος.

Η παλιά μου δουλειά; Χάθηκε τελείως. Έχω συμβιβαστεί σε θέματα που αφορούν τον ύπνο, την υγεία μου, τις φιλίες, τον τρόπο ζωής μου αλλά δεν συμβιβάστηκα ποτέ με τον χρόνο και την αγάπη ανάμεσα σε εμένα και τα παιδιά μου. Είμαι πλέον σίγουρη για το πόσο καλά ξέρουν ότι τα αγαπώ και χαίρομαι που έχουν γίνει οι άντρες που έγιναν.

Το μυστικό είναι να είστε δημιουργικοί, κοινωνικοί και πρόθυμοι να εξασκείστε σε νέα πράγματα. Να είστε έτοιμοι για το καλύτερο και για το χειρότερο στη ζωή για να μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας με σιγουριά πως «όλα θα πάνε καλά». Επίσης, να μην απομακρύνεστε από την οικογένεια και τους φίλους σας, ούτε καν από τους διαδικτυακούς σας φίλους στο facebook. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος θα μπορέσει να σας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή.Και μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καταπιείτε τη περηφάνια σας και χτυπήστε την πόρτα των κοινωνικών υπηρεσιών, των συσσιτίων, των εκκλησιών. Η επιβίωση δεν είναι ντροπή, είναι ανάγκη!

Πηγή: http://divorcedmoms.com/