Τί είδους μάνα, αφήνει τα παιδιά της;

2

Για τις περισσότερες γυναίκες η μητρότητα είναι ένας δεσμός που δεν σπάει ποτέ. Κι όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά εγκατάλειψης παιδιών από τις ίδιες τις μαμάδες τους.

Τα παιδιά της Lesley Darcy ήταν έξι και επτά ετών όταν τα αγκάλιασε και τους εξήγησε πως έπρεπε να φύγει «Η μαμά σας δεν είναι ευτυχισμένη και δεν μπορεί να κάνει ευτυχισμένα ούτε εσάς» τους είπε και ένα ωραίο πρωί άνοιξε την πόρτα…

Το πόσο έχει τραυματίσει αυτό το γεγονός την ψυχή των παιδιών, αναμένεται να φανεί στην ενήλικη ζωή τους. Η Lesley Darcy ισχυρίζεται ότι «Τα παιδιά καταρρακώθηκαν όπως θα καταρρακωνόταν κάθε παιδί στην ηλικία των 6 και των 7 ετών. Δεν καταλάβαιναν πόσο δύσκολο ήταν για μένα!!». Όχι όμως τόσο δύσκολο, για να την εμποδίσει να εγκαταλείψει τα παιδιά της και μάλιστα να δηλώνει και αμετανόητη…

«Όταν γνωρίζω καινούριους ανθρώπους δεν το αναφέρω. Δεν είναι ότι δεν θέλω να παραδεχτώ πως άφησα την οικογένειά μου, είναι που βαρέθηκα τους ανθρώπους που πρίν καν με γνωρίσουν, με κρίνουν ως απαίσια μάνα! Ο κόσμος λέει πως έχεις ευθύνη απέναντι στα παιδιά σου, έχεις όμως και ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου αλλιώς πώς θα είσαι σωστό πρότυπο για αυτά;» λέει. Δυστυχώς η Lesley είναι μέρος μιας νέας και αναπτυσσόμενης τάσης μαμάδων που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους.

Ειδικά στην Αγγλία υπάρχουν 100.000 μαμάδες που ζουν χωριστά από τα παιδιά τους, με μία δραματική αύξηση κατά 12% κάθε χρόνο.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Jane Moore εξομολογείται «Μια φορά γνώρισα μια γυναίκα σε ένα μπάρ. Όταν πιάσαμε την κουβέντα, μου είπε πως περιμένει τα παιδιά της. Τη ρώτησα αν ζούν σε άλλη χώρα και μου απάντησε πως απλώς ζουν με τον μπαμπά τους! Όσο την άκουγα να μου λέει ότι είχαν χωρίσει και ότι ο άντρας της ήταν καλύτερος γονιός από εκείνη, σκεφτόμουν συνέχεια «Μα καλά, τι είδους μάνα αφήνει τα παιδιά της;! Μην νομίζετε είμαι τόσο φεμινίστρια που αν κάποιος πεί πως το πλύσιμο των ρούχων π.χ. είναι γυναικεία δουλειά, τρελλαίνομαι. Αλλά αν ακούσω κάποιον να λέει πως η ανατροφή των παιδιών είναι γυναικεία  υπόθεση τότε ναι…συμφωνώ…» και συνεχίζει
«Ήθελα να είμαι αντικειμενική κι έτσι όταν άρχισα να σκέφτομαι γιατί είμαστε τόσο σκληροί με τις μαμάδες που φεύγουν, ξεκίνησα ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των μαμάδων που αφήνουν τα παιδιά τους. Μία από αυτές τις μαμάδες είναι και η Lesley Darcy που με θράσος ισχυρίζεται ότι «Έχω κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν…ελευθερία…».

Η Lesley Darcy, σήμερα 32 ετών, παντρεύτηκε όταν ήταν 20. 4 χρόνια αργότερα έκανε την κόρη της και ένα χρόνο αργότερα τον γιό της. Τότε ήταν που ξεκίνησε και το πάθος της να γίνει συγγραφέας οπότε η Lesley βρέθηκε χωρισμένη ανάμεσα στις δουλειές του σπιτιού και στις φιλοδοξίες της. «Το σπιτικό φαγητό ήταν ανύπαρκτο, τα ρούχα ασιδέρωτα και η σκόνη κάθονταν πάνω απ’ το σπίτι μας. Έγραφα όλη νύχτα μέχρι τις 3 και τις 4 το πρωί, ήμουν πολλή ευέξαπτη με τα παιδιά μου και στα μάτια μου, τίποτα από όσα έκαναν δεν ήταν σωστά». Όταν μάλιστα πέθανε η μητέρα της Lesley, η ίδια κατέρρευσε και παραδέχεται «Ένα κομμάτι του εαυτού μου, ήθελε να κάνει παιδιά απλά και μόνο για να δώσει εγγόνια στη μητέρα μου. Ξαφνικά έχασα την καλύτερή μου φίλη και τίποτα δεν μπορούσε να γεμίσει αυτό το κενό. Ούτε ο άντρας μου, ούτε τα παιδιά μας». Η «λύση» στο πρόβλημά της; Να βρεί έναν ατζέντη που θα απογείωνε τη συγγραφική της καριέρα, εγκαταλείποντας για πάντα την οικογένειά της!

«Όταν τους είπα ότι φεύγω επειδή δεν είμαι ευτυχισμένη και πως θέλω διαζύγιο, η κόρη μου φώναζε πως με μισεί και ο γιός μου δεν σταματούσε να κλαίει. Όταν τελικά έφυγα, για πολύ καιρό, πονούσε το σώμα μου. Τα γενέθλια και οι γιορτές είναι δύσκολες συγκυρίες για μένα αλλά ξέρω πως εκεί που βρίσκονται, έχουν μια μητριά που τα αγαπάει αληθινά και περνάνε καλύτερα από ότι θα περνούσαν μαζί μου. Νιώθω απίστευτες ενοχές που τα άφησα αλλά βλέπω και τεράστια πλεονεκτήματα στην τωρινή τους ζωή».

Τι λέει η δημοσιογράφος Jane Moore για αυτό; «Νομίζω πως η εγκατάλειψη των παιδιών από τις μαμάδες, σχετίζεται με τις γυναίκες που έχουν γίνει περισσότερο ανεξάρτητες,  καριερίστριες και αγχώδεις. Για αυτό εξάλλου ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη ή διπολική συμπεριφορά. Από την άλλη υπάρχουν και γυναίκες στις οποίες η μητρότητα δεν είναι κάτι που έρχεται φυσιολογικά».

Η κλινική ψυχολόγος Claire Halsey, ετών 48 και μόνη μαμά τριών παιδιών εξηγεί « Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια μαμά να αφήσει το σπίτι της και να αναθέσει την ανατροφή των παιδιών της, στον σύντροφο. Από την άλλη υπάρχουν πολλές γυναίκες που θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα είναι καλύτερο για τα παιδιά. Ειδικά οι μόνες μαμάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιστεύουν πως αφήνοντας τα παιδιά στον σύντροφο, θα ζήσουν σε πιο εύρωστο, οικονομικά, περιβάλλον από ότι αν ζούσαν μαζί της. Επίσης, τα ελαστικά ωράρια έχουν κάνει πλέον και τους μπαμπάδες αρκετά ενεργούς στην ανατροφή των παιδιών τους, πολύ περισσότερο από ότι πριν 20 και 30 χρόνια. Πολλοί μπαμπάδες πλέον, μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους με μεγάλη επιτυχία».

Από την άλλη η Liz Reynolds, μαμά δύο παιδιών, αισθάνεται ενοχές που τα άφησε. Μένει μόνη της σε ένα σπίτι απέναντι από το σχολείο που πηγαίνουν ο γιός και η κόρη της, ελπίζοντας να τα βλέπει λίγο περισσότερο. Η Liz όσο ήταν παντρεμένη έκανε σχέση με άλλον άντρα και παίρνοντας διαζύγιο, αποφάσισε πως το καλύτερο για τα παιδιά, ήταν να μείνουν με τον πατέρα τους. Η Liz εξομολογείται «Ήταν καλύτερο για τα παιδιά να μένουν στο σπίτι που γεννήθηκαν και μεγάλωναν, τουλάχιστον έτσι σκεφτόμουν.Εμπιστευόμουν πλήρως τον πρώην άντρα μου ως προς την ανατροφή των παιδιών και σκεφτόμουν πως είχα απογοητεύσει τόσο πολύ όλους με την παράνομη σχέση μου, που δεν άξιζε στα παιδιά μου να έχουν μια μητέρα σαν εμένα. Μετακόμισα σε ένα φτωχό διαμέρισμα χωρίς θέρμανση νομίζοντας πως όλο αυτό ήταν προσωρινό και πως μόλις ορθοποδούσα θα έπαιρνα πίσω τα παιδιά μου. Όμως ο πρώην άντρας μου, έκρινε πως το νέο μου σπίτι δεν ήταν κατάλληλο για εκείνα οπότε έπρεπε να πάω στα δικαστήρια να διεκδικήσω την επιμέλεια. Η μάχη στο δικαστήριο ήταν τραγική. Στο τέλος έκαναν τα παιδιά να θέλουν να μείνουν με τον πατέρα τους…». Σήμερα, η Liz βλέπει τα παιδιά της κάθε Δευτέρα βράδυ και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο «Δεν μετανιώνω που χάλασα τον γάμο μου, αλλά μετανιώνω πικρά που άφησα τα παιδιά μου. Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου και με αυτό το κενό ζώ κάθε μέρα και για πάντα…» λέει.

Μία ακόμη μαμά, η Sally Greaves 35 ετών, άφησε τα τρία της παιδιά μετά από εξωσυζυγική σχέση με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ. Τα παιδιά της τότε ήταν 10, 9 και 6 ετών. Παρόλο που σήμερα είναι παντρεμένη με αυτόν τον άντρα, η Sally μετανιώνει: «Τσακώθηκα άσχημα με τον πρώην άντρα μου και πάνω στον καυγά, μου είπε να μαζέψω τα πράγματά μου και να φύγω. Έβαζα ρούχα σε βαλίτσες, πέταγα αντικείμενα αριστερά δεξιά και δεν ήξερα τι έκανα. Νόμιζα πως αν έφευγα θα μπορούσα να επιστρέψω και να πάρω τα παιδιά μου. Τώρα ξέρω πως αυτό που έκανα ήταν ό,τι χειρότερο διότι ο πρώην άντρας μου χρησιμοποίησε τη φυγή μου ως αιτία για να πάρει την κηδεμονία των παιδιών. Σήμερα βλέπω τα παιδιά μου μια φορά στις δύο εβδομάδες και λίγες μέρες το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει μέρα που να μην κλάψω για το λάθος μου. Βλέπω στον δρόμο μαμάδες να κρατάνε από το χέρι τις κόρες τους, που είναι στην ηλικία της δικής μου, και γίνομαι κουρέλι. Ο γιός μου έχει προβλήματα συμπεριφοράς και τον παρακολουθεί παιδοψυχολόγος. Εγώ φταίω για όλα και θα έκανα τα πάντα για να τα διορθώσω!».

Όσο η Liz Reynolds παλεύει να συνηθίσει τη μοναξιά της και η Sally Greaves μετανιώνει καθημερινά για την απόφασή της, η Lesley Darcy- 4 χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα, που εγκατέλειψε τα παιδιά της για μια μεγάλη συγγραφική καριέρα-δεν έχει δεί ακόμη το όνομά της τυπωμένο σε βιβλίο…

Πηγή: dailymail.co.uk