Οι μονογονείς δεν είναι πρόβλημα επειδή έτσι πιστεύει η κοινωνία

0

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να τονίζουν τα μειονεκτήματα των παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών, κάτι που μπορεί να κάνει πολλούς μονογονείς να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη οικογένεια, χωρίς φυσικά αυτό να αληθεύει.

Δεν αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, αρνητικές συνέπειες μεγαλώνοντας. Με το να επικεντρώνεται η κοινωνία στις αδυναμίες και στα προβλήματα του μονογονέα, δεν τον βοηθάει να γίνει δυνατός. Η αποδοχή ευθυνών και προκλήσεων, ούτε μειώνουν τα προβλήματα αλλά ούτε και τα  αυξάνουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθούν λύσεις και όχι να κρίνουμε.

Πρέπει να αναγνωρίζεις τις δυσκολίες (έλλειψη ελεύθερου χρόνου, περιορισμένη κοινωνική ζωή, να αντιμετωπίζεις μόνη σου διάφορες πολλαπλές  ανάγκες, άγχος  για τα οικονομικά κλπ.), χωρίς να λυπάσαι τον εαυτό σου η να έχεις πικρία μέσα σου. Μονογονεϊκή οικογένεια, συχνά σημαίνει ότι πρέπει να βάζεις τις ανάγκες του παιδιού σου πολύ πιο πάνω από τις δικές σου . Ο μονογονέας πραγματικά απολαμβάνει τα παιδιά του, θυσιάζοντας χρόνο, λεφτά και ενέργεια για χάρη τους.

Προσπαθούμε να είμαστε υποστηρικτικοί, υπομονετικοί και να να βοηθάμε τα παιδιά να ανταπεξέλθουν. Το  να μεγαλώνεις δυο αγόρια μόνη σου, είναι δύσκολο όταν απουσιάζει η πατρική φιγούρα απ’ τη ζωή τους. Όπως και άλλοι γονείς, έτσι και οι μονογονείς,  είμαστε συνεπείς και δεν τιμωρούμε. Αυτού του είδος πειθαρχία δίνει  στα παιδιά επιλογές και δομεί καλύτερα τη ζωή τους. Είναι καλή ιδέα να ενθαρρύνεις το παιδί να είναι ξεκάθαρο και ανοιχτό όταν εκφράζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του. Εγώ είμαι πάντα ανοιχτή και ειλικρινής με τα αγόρια μου.

Επίσης, έχω προσέξει, δίνοντας τους ανεξαρτησία και ευθύνη, ότι είναι πιο ώριμα από τους περισσότερους φίλους τους. Για κάποιον που είναι όσο ο μεγαλύτερος μου γιος (19),πραγματικά είναι ένα συγκροτημένο παιδί. Δεν ξέρω αν εγώ πρέπει να πάρω τα εύσημα ή ο στρατός, όπως και να έχει, φροντίζει τον εαυτό του και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του χωρίς να χρειάζεται κάποιος να του πει πως και τι να κάνει.

Ως μονογονέας, χρειάζεσαι να είσαι καλά οργανωμένος, αξιόπιστος και να δουλεύεις σκληρά για να συντονίζεις τα προγράμματά σου. Πρέπει να θυμάσαι να φροντίζεις τον εαυτό σου σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Πρέπει να διατηρήσεις μια παράδοση, είτε είναι η ώρα του ύπνου, είτε πρόκειται για οικογενειακές στιγμές ή γιορτές. Όταν μια οικογένεια έχει διαταραχθεί, οι οικογενειακές παραδόσεις μπορούν να γίνουν μια σταθερά στην οποία μπορείς να βασιστείς.

Ήταν πιο εύκολο για τα παιδιά μου να προσαρμοστούν όταν χώρισα ,επειδή ήταν πολύ μικρά. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι που έχουν πιο μεγάλο πρόβλημα πιστεύω, εκτός αν η κατάσταση μέσα στην οικογένεια είναι μονίμως έκρυθμη και εκτός ελέγχου.  Τότε ίσως να είναι ανακούφιση. Όλες οι οικογένειες ,συμπεριλαμβανόμενων και των μονογονεϊκών, έχουν δυνάμεις να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μονογονεϊκής ζωής. Είναι δύσκολο, άλλα όχι ακατόρθωτο. Σε οποιαδήποτε μορφή οικογένειας και αν ανήκεις, μπορείς να έχεις την  ποιοτική οικογενειακή ζωή που θέλεις , αρκεί να είσαι πρόθυμος να πληρώσεις το τίμημα!

Πηγή: http://www.divorce360.com
Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Τελάκη