fbpx

Ο μονογονέας παίρνει το παιδί μαζί του στο σούπερ μάρκετ, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Πριν κρίνεις σκέψου…

| 28 Απριλίου 2020
ADVERTISEMENT

Η Julia Hasche είναι μία μόνη μαμά που δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάρει μαζί της την 7χρονη κόρη της για ψώνια στο σούπερ μάρκετ εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού και το bullying που δέχτηκε δεν έχει προηγούμενο. “Ξαφνικά μία γυναίκα άρχισε να με βρίζει αποκαλώντας με ηλίθια. Έπαθα σοκ. Έμεινα άφωνη“, είπε. “Υπάρχουν πάρα πολλοί μονογονείς που δέχονται bullying στα σούπερ μάρκετ. Όλοι «πιπιλάνε» την ίδια καραμέλα και λένε ότι τέτοιες μέρες πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά σπίτι και να μην κυκλοφορούν χωρίς να σκέφτονται αν υπάρχει κάποιος να τα κρατήσει. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε μικρά παιδιά; Να τα αφήσουμε που; Χρειαζόμαστε βοήθεια αλλά δεν υπάρχει κανείς να μας τη δώσει“.

Η Julia, η οποία είναι blogger λέει πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών είναι η αδιαφορία. “Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αγνοώ κάθε θυμωμένο άνθρωπο που βρίσκεται στο διάβα μου. Κανείς δεν ξέρει ποια είμαι, τι περνάω, σε τι κατάσταση είμαι άρα κανείς δεν πρέπει να κρίνει. Κανείς δεν ξέρει την ιστορία κανενός“.


ADVERTISEMENT

Επικεντρωθείτε στη διατήρηση μιας καλής επικοινωνίας

Η συμβουλή της Julia προς τους μονογονείς και όσους θέλουν να τους στηρίξουν είναι να μείνουν ενωμένοι.

“Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ακόμα και αν  δεν είσαι μονογονέας μπορείς να γίνεις μέλος μιας ομάδας υποστήριξης μονογονέων στο Facebook. Η στήριξή σου είναι πολύτιμη. Επίσης αν είσαι μονογονέας και νιώθεις μοναξιά τις δύσκολες αυτές μέρες που ζούμε προσπάθησε να διατηρήσεις ζωντανή την επικοινωνία με όσους περισσότερους φίλους μπορείς. Όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο είναι υπέροχο να μπορείς να βλέπεις και να ακούς τους φίλους σου μέσω μιας βιντεοκλήσης“.


ADVERTISEMENT

Οι ειδικοί επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η “σύνδεση με τον έξω κόσμο“ για τους μονογονείς και τα παιδιά τους.

«Το να βρίσκουν οι γονείς κοινά ενδιαφέροντα ή άλλα πράγματα που τους φέρνουν κοντά είναι πραγματικά σημαντικό. Το μαγείρεμα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, η συνάντηση για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων θα βοηθήσουν πολύ. Σκοπός είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν με τους φίλους τους και να τα βοηθάτε να βρουν τρόπους να το κάνουν».

Εάν το παιδί σου κάνει παρέα με κάποιο άλλο παιδάκι που μεγαλώνει μόνο με τη μαμά ή το μπαμπά του, μπορείς να το παροτρύνεις να επικοινωνήσει μαζί του διαδικτυακά. Έτσι τα παιδιά και επαφές διατηρούν με τους φίλους τους και οι μονογονείς μπορούν να ξεκουραστούν λίγο.

Μειώστε τις προσδοκίες σας

Η Julia λέει ότι πολλοί μονογονείς και οι δάσκαλοι των παιδιών τους θα μπορούσαν έστω και λίγο να μειώσουν τις προσδοκίες τους.

«Εγώ και οι μονογονείς φίλοι μου δεν ασκούμε υπερβολική πίεση στον εαυτό μας. Η ζωή για μας είναι ήδη δύσκολη γιατί υπάρχει μόνο ένας γονέας που κάνει τα πάντα. Έχουμε χαμηλώσει κατά πολύ τις προσδοκίες και έτσι ακόμα και να μη γίνει κάτι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου».

Τον ίδιο ακριβώς δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και οι εργοδότες, σύμφωνα με τη Julia, αν είναι δυνατόν δηλαδή να παρέχουν ευελιξία και κατανόηση τώρα περισσότερο από ποτέ.

“Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα το ωράριο 09:00 με 17:00 δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η ευελιξία είναι το Α και το Ω. Βγάζω περισσότερη δουλειά όταν η κόρη μου κοιμάται παρά στο κανονικό μου ωράριο. Είμαι τυχερή που έχω ευέλικτο ωράριο και μπορώ να δουλεύω όποτε θέλω“.

Ζητήστε και προσφέρετε τη βοήθειά σας 

O Dane είναι ένας μόνος μπαμπάς με δύο γιους. Αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες και στο τέλος αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια.

“Πριν ζητήσω βοήθεια πίστευα πως ακόμη κι αν το έκανα κανείς δεν θα προσφερόταν, όταν όμως τελικά το έκανα, από την επόμενη μέρα κιόλας πολλοί ήρθαν σπίτι μου να μου φέρουν φαγητό ώστε να μη χρειαστεί να βγω με τα παιδιά από το σπίτι εκτός αν ήταν μεγάλη ανάγκη. Το πιο δύσκολο πράγμα ωστόσο ήταν η αναζήτηση οικονομικής βοήθειας. Πολλοί μονογονείς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά τώρα που πολλοί από εμάς μείναμε άνεργοι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Όσο ταπεινωτικό και αν είναι πρέπει να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να φροντίσουμε τις οικογένειές μας“.

O Dane συμβουλεύει όλους όσους έχουν κάποιο μονογονέα στη γειτονιά ή τον κύκλο τους να κάνουν ένα τηλέφωνο ή να περνούν από το σπίτι του για να δουν αν χρειάζεται βοήθεια.

“Ξεκινήστε με κάτι μικρό, όπως είναι ένα μπουκάλι γάλα η μία φραντζόλα ψωμί. Αυτή σας η κίνηση θα σπάσει τον πάγο και θα αισθανθείτε πιο άνετα να ρωτήσετε αν χρειάζονται κάτι άλλο“.

Μείνετε ψύχραιμοι και κάντε υπομονή

Όσο γελοίο και αν ακούγεται είναι ζωτικής σημασίας για τους μονογονείς να ξεφύγουν λίγο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα μετακινηθούν μέχρι το διπλανό δωμάτιο.

“Πάρτε βαθιές ανάσες. Θα ηρεμήσετε, θα ξεχάσετε για λίγο το βάρος και τις ευθύνες του ρόλου σας και θα σκεφτείτε πιο λογικά. Η κύρια δουλειά ενός μονογονέα αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει ψύχραιμος και παράλληλα σε εγρήγορση“

H Helen μοιράζεται την επιμέλεια του γιου της με τον πρώην άντρα της και για πρώτη φορά λέει ότι εκτιμά τη σημασία αυτής της συμφωνίας επειδή μπορεί να ηρεμεί έστω και για λίγο τώρα που το παιδί δεν έχει σχολείο και είναι κλεισμένη σε καραντίνα.

«Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να μην ξέρεις πού βρίσκεται το παιδί σου σε αυτές τις τρομακτικές στιγμές, αν είναι όντως απομονωμένο και τα λοιπά. Το να είσαι μονογονέας είναι ευλογία και κατάρα μαζί γιατί όταν ο γιος μου δεν είναι εδώ, είμαι μόνο εγώ, οι γάτες μου και το Netflix».

Επικεντρωθείτε στα θετικά 

Η Julia λέει ότι η καλύτερη στρατηγική της για να αντιμετωπίζει την κοινωνική απομόνωση ως μονογονέας είναι να επαναπροσδιορίζει τις σκέψεις της.

“Προσπαθώ να βλέπω πάντα τη θετική πλευρά μιας κατάστασης και όχι την αρνητική. Η ζωή είναι πάντα γεμάτη και δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να ηρεμήσουμε ακόμα και μέσα στο σπίτι μας. Απολαμβάνω τον αργό ρυθμό που μας έχει φέρει ο Κορονοϊός, κάνω μόνο τα απολύτως απαραίτητα και σκέφτομαι τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Είναι λες και κάνουμε reset όχι στον υπολογιστή μας αλλά στη ζωή μας“.

Πηγή: abc.net.au

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ