Μονογονέας μετανάστρια σε ξένη χώρα

0

Η 34χρονη Ντίνα πιστεύει ότι ο άνθρωπος πρέπει να προχωράει μπροστά ανεξάρτητα από τα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο του και εκείνη το κάνει πάντα με το χαμόγελο. Μεγαλωμένη από τη γιαγιά της σε ένα μικρό χωριό, οι γονείς της παρέμεναν στη Γερμανία προκειμένου να δουλέψουν και να βγάλουν χρήματα ώστε να φροντίσουν την οικογένειά τους, πρίν επιστρέψουν οριστικά στο χωριό.

Το 2004 η Ντίνα μετακόμισε στον Καναδά με τον άντρα της και το μικρό της αγοράκι, ελπίζοντας να βρεί μια δουλειά στο αντικείμενό της ως χημικός μηχανικός. Το ζευγάρι είχε ένα φίλο που τους βοήθησε να εγκατασταθούν και τους βρήκε διαμέρισμα και μερικά έπιπλα.

«Δεν γνωρίζαμε πολλά για τη ζωή ως μετανάστες. Αν είσαι μόνος σου, είναι εφιάλτης. Στην αρχή όλα ήταν ωραία, ήταν καλοκαίρι, είχε ήλιο. Δεν γνωρίζαμε πολλούς ανθρώπους και τα Αγγλικά μου δεν ήταν πολύ καλά. Δεν ήξερα τι να κάνω και οι δύο πρώτες εβδομάδες στον Καναδά ήταν για μένα ένα σόκ. Σιγά σιγά άρχισα να μαθαίνω τη περιοχή που έμενα, τη γειτονιά. Πήγα να μάθω Αγγλικά και κρατούσα το γιό μου στο σπίτι. Ο άντρας μου έκανε επίσης Αγγλικά και δούλευε σε δυο δουλειές για να ζήσουμε» λέει.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά ανάμεσα στη Ντίνα και στον άντρα της και το ζευγάρι χώρισε. Ο άντρας της γύρισε στο χωριό του και η Ντίνα έμεινε με τον γιό τους στον Καναδά. Το να αντιμετωπίζεις τη μονογονεϊκή ζωή σε μια ξένη χώρα, χρειάζεται πολύ θετική ματιά και σκέψη. Ακόμη κι όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, δεν έχανε τη πίστη της. «Μερικές φορές τα άσχημα πράγματα, συμβαίνουν για κάποιο λόγο στη ζωή. Ευτυχώς μάθαινα γρήγορα και δραστηριοποιήθηκα επίσης γρήγορα». Στη πορεία η Ντίνα έκανε κάποιες δουλειές part time ώσπου να καταλήξει στην εταιρία που είναι σήμερα και εργάζεται ως κλητήρας.

Η Ντίνα συνέχισε να δουλεύει σκληρά για να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή στον Καναδά και σήμερα συνειδητοποιεί ότι η φιλική της διάθεση ήταν αυτή που τη βοήθησε να τα βγάλει πέρα. «Γενικά, είμαι ανοιχτός άνθρωπος. Μιλάω με ανθρώπους στο πάρκο, στο σχολείο του παιδιού, παντού. Είναι το στυλ μου αυτό, να κάνω φίλους εύκολα» λέει. Η Ντίνα εντάχθηκε γρήγορα στη κοινότητα της περιοχής της και έκανε τα πάντα για να βελτιώσει τη ζωή της και τη ζωή του γιού της, μαθαίνοντας ολοένα και καινούριες πληροφορίες για τους μετανάστες.

Πέρσι αγόρασε ένα σπίτι όπου ήρθαν η αδερφή της και η οικογένειά της να μείνουν μαζί. «Προσπαθώ να βοηθήσω την οικογένειά μου να προσαρμοστεί και σίγουρα είναι πιο εύκολο για μένα να τους έχω κοντά μου!».

Η Ντίνα είναι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης. Όλοι στο σπίτι της μαθαίνουν Γαλλικά, μαζί και ο 7χρονος γιός της. «Ονειρευόμαστε να πάμε στη Γαλλία και είναι ευκαιρία να μάθουμε τη γλώσσα ώστε να μην δυσκολευτούμε όπως όταν ήρθαμε εδώ».

Παρά το όνειρό της, η Ντίνα έχει αποκτήσει φίλους στον Καναδά, έχει τη δουλειά της, το σπίτι της όλα όσα την κάνουν να νιώθει ασφαλής και απολαμβάνει τη ζωή περισσότερο απ’ ότι όταν μετανάστευσε εκεί. «Εδώ στο Winnipeg μπορείς να βρείς δουλειά, υπάρχουν πολλά προγράμματα και ευκαιρίες για έναν μετανάστη να πάει σχολείο, να μάθει τη γλώσσα. Εδώ ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Ο Καναδάς είναι για όλους, πλούσιους και φτωχούς!».

Είναι εύκολο να δεί κανείς τη Ντίνα ως πηγή έμπνευσης για όλους όσοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ως μονογονείς και ταυτόχρονα μετανάστες σε μια ξένη χώρα. Το μυστικό, όπως λέει και η Ντίνα, είναι η κινητοποίηση «Δραστηριοποιηθείτε, κάντε έρευνα, πάρτε πληροφορίες, ρωτήστε και ο δρόμος θα ανοίξει μπροστά σας» λέει γεμάτη αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Να την πιστέψουμε;

Πηγή: http://canadianimmigrant.ca/