Με αποκάλεσαν κακό πρότυπο για τα παιδιά μου

0

Σήμερα, κάποιος μου είπε πως τα παιδιά μου έχουν πρόβλημα γιατί αποτελώ κακό πρότυπο μητέρας.  Α! Και πως το 5χρονο παιδί μου αναφέρει ότι του φωνάζω κάθε μέρα. Ξέρω. Μείνατε με το στόμα ανοιχτό ε; Θα θίξω λοιπόν αυτό το θέμα του να είσαι κακός γονιός αλλά και τα συνεχόμενη λάθη μου, ως μητέρα γιατί η ανατροφή των παιδιών είναι σαν να εκπαιδεύεσαι για μια δουλειά.

Είμαι διαζευγμένη έχω δυο αγόρια και είμαι εντελώς ένα φριχτό πρότυπο γονιού. Είμαι υπέρβαρη. Δεν είμαι καθώς πρέπει. Βρίζω. Δεν διαβάζω αρκετά βιβλία. Περνάω πολύ χρόνο στο ίντερνετ και όχι αρκετό για να παίζω Μονόπολη. Απεχθάνομαι τα Lego. Αφήνω τα παιδιά με τη babysitter για να μπορέσω να πάω για ψώνια, μόνη μου. Είμαι παράξενη όταν ξυπνάω το πρωί και δύστροπη όταν έχει κίνηση στο δρόμο. Δεν αγαπάω τα παιδιά μου μετά τις 9μ.μ. ή πριν τις 6π.μ. Έχω μια χρόνια ασθένεια που με παιδεύει αρκετές μέρες κάθε μήνα και δεν μπορώ να αποδώσω σε πολλά. Δεν επιβάλλω στα παιδιά μου, να κάνουν μπάνιο κάθε βράδυ. Μερικές φορές τα αφήνω να φάνε παγωτό για πρωινό. Δεν τους έχω αναθέσει επίσημα δουλειές του σπιτιού ούτε έχω βάλει ιδιαίτερους κανόνες. Έγραψα λάθος ημερομηνία για μια εργασία στο σχολείο που είχε να κάνει ο μεγαλύτερος γιός μου, με αποτέλεσμα να την χάσει και να πρέπει να την κάνει άλλη μέρα. Κάποιες φορές, οι σκύλοι μας τρώνε πιο ακριβή τροφή σε κονσέρβα απ’ ό,τι τρώνε τα παιδιά μου (έτοιμα γεύματα απ΄το σούπερ μάρκετ σε προσφορά- οι σκυλοτροφές σπάνια είναι σε προσφορά).

Και μην ξεχνάτε, είμαι εύκολος στόχος για να με μισούν τα παιδιά. Τους επιβάλλω να φοράνε την θεραπευτική γάζα στο μάτι,αν έχουν πρόβλημα, και να πηγαίνουν μονόφθαλμα σχολείο. Τους κόβω τα νύχια και τους γκρινιάζω. Τα πιέζω να φοράνε το μασελάκι για τα δόντια στον ύπνο τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού. Τα εξετάζω στην ορθογραφία και ελέγχω αν κάνουν σωστά τις ασκήσεις τους. Δεν τα αφήνω να βλέπουν πολύ τηλεόραση, ακόμα και αν σε πολλούς από τους φίλους τους επιτρέπεται.

Ο 5χρονος γιός μου την περασμένη εβδομάδα γύρισε και μου είπε ότι του καταστρέφω τη ζωή του κάθε… μέρα..! Επίτηδες. Και ξέρετε γιατί; Επειδή του αγόρασα ένα σόρτς που φτάνει ως τα γόνατά του. Ά, και δήλωσε ότι τώρα φοράει μόνο το μπλουζάκι του σούπερμαν και του Μέσι μέσα στο σπίτι,και όχι ότι φόραγε στο προνήπιο. “Ααα γιατί δεν το ξέρεις αυτό;” απορούσε εξοργισμένος. Ο 7χρονος γιός μου με κατηγόρησε ότι δεν τον αγαπώ και τον θεωρώ κακό παιδί. Επειδή νευρίασα μαζί του και έχασα την υπομονή μου.

Αυτό που ξέρω είναι πως ποτέ δεν έχω χάσει αγώνα ποδοσφαίρου με την ομάδα τους. Δεν έχω χάσει ποτέ σχολική γιορτή. Συμμετέχω συχνά στον εθελοντισμό του σχολείου τους. Τους ράβω στολές και τους ετοιμάζω κολατσιό. Είμαι πάντα σπίτι όταν γυρνάνε από το σχολείο. Είμαι πάντα διαθέσιμη να πάω να τα πάρω από το σχολείο αν αρρωστήσουν ή χτυπήσουν, να τα πάω στον γιατρό και να τα φροντίσω (ακόμα και αν είμαι απελπισμένη μέχρι να γίνουν καλά ώστε να έχω πάλι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου). Οργανώνω εξωσχολικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Τους επιβάλλω να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους.

Εξ’αιτίας μου, τα παιδιά μου ακούνε οτιδήποτε από Queen και Elvis μέχρι Ρουβά. Τραγουδάμε όλοι μαζί στο αυτοκίνητο. Πηγαίνουμε εκδρομές και κάνουμε διάφορα χαζά, όχι κάτι μεγαλειώδες ή ακριβό, αλλά έχουν πλάκα και διασκεδάζουμε. Φωλιάζουμε όλοι μαζί κάτω από το πάπλωμα. Έχουμε δικούς μας κώδικες και αστεία που μας κάνουν να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια. Δεν μπορώ να εξαγοράσω την αγάπη τους, αλλά μπορώ να την κερδίσω. Σίγουρα με μισούν. Και εγώ τα μισώ. Άλλα μου λένε πράγματα όπως:

Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου.
Ευχαριστούμε που έπαιξες κρυφτό μαζί μας.
Σ’ ευχαριστώ για το πάρτυ γενεθλίων μου.
Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που θα έρθεις στο σχολείο.
Σ’ ευχαριστώ που έρχεσαι σε όλους τους αγώνες όταν παίζω μπάλα.
Σ’ ευχαριστώ που βρήκες όλα αυτά τα ωραία βιβλία που ήθελα.

Έχουν δεί επίσης και μια μαμά που παρόλο που είχε πολλές δυσκολίες, προσπάθησε για να τα βγάλει πέρα με όλα. Δεν με έχουν δεί ποτέ καταθλιπτική ή ανήμπορη. Με έχουν δεί να προχωράω όσο καλύτερα μπορώ στο άγνωστο. Με έχουν δεί να προσπαθώ. Με έχουν δεί να συνεχίζω να προσπαθώ. Με έχουν ακούσει να απολογούμαι αμέτρητες φορές. Με έχουν ακούσει να παραδέχομαι τα λάθη μου. Με έχουν δεί να κάνω λάθη και να μαθαίνω μέσα από αυτά. Με έχουν δεί να ξεκινάω να ξαναβρώ τη φόρμα μου. Με έχουν δεί να είμαι πάντα εκεί για εκείνα.

Έτσι λοιπόν, είμαι σίγουρα κακό πρότυπο. Είμαι επίσης και άνθρωπος. Αλλά και ένας ερασιτέχνης γονιός μέσα σε ένα μεγάλο σχεδιάγραμμα πραγμάτων. Μέσα σε οχτώ χρόνια καριέρας, δεν είναι σύνηθες να είναι κάποιος ειδήμων σε όλους τους τομείς. Στις περισσότερες δουλειές εξειδικεύεσαι σε κάτι συγκεκριμένο. Τα παιδιά αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και εγώ. Αλλά κάνω ό,τι καλύτερο ξέρω να κάνω και ό,τι καλύτερο μπορώ για αυτούς τους δύο ανθρώπους που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο και το γνωρίζουν αυτό. Αν αυτό με κάνει κακό πρότυπο μητέρας, τότε ναι, είμαι περήφανη που είμαι.

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.