Γιατί εσύ είσαι η τέλεια μαμά κι εγώ η κακιά μητριά;

0

Η Έλενα είναι εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τον Γιάννη, μπαμπάς χήρος με ένα κοριτσάκι περίπου 10 ετών. Επειδή τα παιδιά τα γνωρίζω προσωπικά, ξέρω ότι η σχέση τους είναι υγιής και ότι η Έλενα αγαπάει πολύ τη κόρη του Γιάννη. Όμως το «στίγμα» της μητριάς δεν φεύγει από το μυαλό ορισμένων ανθρώπων, ειδικά όσους ανήκουν σε προηγούμενες γενιές που έχουν μεγαλώσει με άλλες αντιλήψεις. Κι αυτό που την εκνεύρισε, την οδήγησε στο να μας γράψει και να μας εξηγήσει πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα από τη θέση της μητριάς.

«Χθες βράδυ σε μια κουβέντα που είχαμε με τον Γιάννη, μου είπε να βγω από το κλισέ της μητριάς. Ξέρεις το κλισέ που θέλει τη μητριά κακιά και άσχημη, να βασανίζει το παιδί του συντρόφου της. Μα στ’ αλήθεια πότε μπήκα σ’ αυτό το τριπάκι, δεν το κατάλαβα; Μάλλον με έβαλαν από μόνοι τους οι γύρω  μου, που προσπαθούν να μου προσάψουν οτιδήποτε για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι τα παραμύθια για τις μητριές ισχύουν!

Θυμάμαι το άγχος της μαμάς μου στα πρώτα χρόνια που ήμασταν με τον Γιάννη «Άμα κάνεις δικό σου παιδί, δεν θα μπορείς να το αγκαλιάσεις για να μην ζηλεύει το άλλο» μου είπε. Κι εγώ της απάντησα να μην λέει βλακείες!

Αυτό που συνειδητοποίησα με τα χρόνια και επιτέλους βρήκα την ηρεμία μου, είναι το εξής: Οι τρίτοι περιμένουν να σε κρίνουν με αυστηρότητα, να κάνουν μια γκριμάτσα μεταξύ τους σε μυστική συνεννόηση του στυλ «Να είδες, εγώ στα έλεγα δεν το θέλει», κι αυτό ειπωμένο επάνω στη τελειότητα του εαυτού τους και στο πόσο τέλειες είναι οι ίδιες σαν μητέρες κι εσύ είπαμε, η μητριά!

Λοιπόν, έχω να πω το εξής: Δεν εκπαιδεύτηκα για μητριά αλλά για μαμά όπως κι εσύ. Αν σαν μαμά έλεγα κάτι για το παιδί μου δεν θα το έπαιρνες στραβά αλλά ψάχνεις να βρείς την αφορμή να μου προσάψεις στο παιδί του άλλου. Λίγο ανώριμο δεν είναι εκ μέρους σου; Δηλαδή το δικό σου το παιδί που μεγάλωσε με τους παππούδες είναι άλλο όσο εσύ και ο άντρας σου τρέχετε στο μαραθώνιο αγώνα της επιβίωσης και συντήρησης της οικογένειας και εγώ θα πρέπει να τρέχω δυο φορές, να αποδείξω ότι δεν είμαι η κακιά μητριά του παραμυθιού που άφησε το παιδί του συντρόφου της, να το μεγαλώνει η μάνα του;

Κούνα λίγο το κεφάλι σου σε παρακαλώ και σταμάτα να με κρίνεις. Τι διαφορετικό κάνω από εσένα και πόσο διαφορετικά θα κάνω στο δικό μου παιδί νομίζεις;  Θα παρατήσω τη δουλειά μου και τον Γιάννη να δουλεύει μόνος του για να μην μεγαλώνει τη μικρή του, η γιαγιά;  Ευτυχώς που ο Γιάννης, κατάλαβε αμέσως το φορτίο που πήγαν να μου ρίξουν στους ώμους και το ξέκοψε λέγοντας ότι η μικρή είναι δική του ευθύνη και να μην ασχολούμαι. Ίσως, γιατί αν συνεχίζαμε σ’ αυτό το τριπάκι μετά από λίγο ειλικρινά ή θα λάκιζα ή καλύτερα, θα με λάκιζαν… Έχει παραμύθια με δράκους, γιατί δεν περιμένετε να εμφανιστούν; Αυτά για κάποιες «τέλειες» μαμάδες και φίλες. Γιατί μέχρι να ωριμάσουν οι γύρω μας, εγώ είμαι περισσότερο μια κοντινή θεία της μικρής παρά η μητριά της…»

Έλενα

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.