fbpx

Διαλέγω να γίνω μόνος γονιός θα πει σπάω τους κανόνες

| 14 Σεπτεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Η Σία ανήμερα των 34ων γενεθλίων της πριν από μερικούς μήνες μίλησε με το γυναικολόγο της και του εξέφρασε την επιθυμία της να κάνει παιδί…μόνη της, χωρίς τη φυσική συμμετοχή και παρουσία ενός άντρα δίπλα της. Πάντα ήθελε να γίνει μητέρα, αλλά είχε «δυσανεξία» στο γάμο. Εκείνη την εποχή δεν είχε σύντροφο και δεν την ενδιέφερε να βρει κάποιον μόνο και μόνο για να κάνει παιδιά μαζί του και μετά να τον διώξει.

Δεν το είχε σκεφτεί και πολύ πριν το αποφασίσει. Ήδη μάζευε χρήματα, έκανε εξετάσεις, μετρούσε καθημερινά την πίεσή της, πρόσεχε τη διατροφή και το βάρος της και έψαχνε ποια χώρα μπορούσε να επισκεφτεί ώστε να γίνει η διαδικασία μέσω τράπεζας σπέρματος πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και με τη λιγότερη γραφειοκρατία.

Δεν είναι η μόνη. Χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο καταφεύγουν σε αυτή τη λύση. Ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με σκοπό να γίνουν μόνες μητέρες.


ADVERTISEMENT

Το είχε αποφασίσει και θα το έκανε. Ως και γιόγκα ξεκίνησε για να προετοιμάσει τη λεκάνη της για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. «Έχω μάθει να είμαι συνεπής και οργανωμένη σε όλα μου. Έτσι έπρεπε να γίνει και εδώ».

Η Σία ανήκει σε μία νέα γενιά γυναικών που υποστηρίζουν το δικαίωμά τους στη μητρότητα κι ας μην έχουν κάποιο σύντροφο δίπλα τους. Ονομάζονται αλλιώς «Μόνες μαμάδες από επιλογή».

Το φαινόμενο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία εξάπλωση με χιλιάδες γυναίκες καθημερινά να επιλέγουν να μπουν στο κλαμπ της μονογονεϊκότητας. Το ίδιο συνέβη και στην Αμαλία όταν είδε δύο γυναίκες συναδέλφους της δικηγόρους τις οποίες περιγράφει ως επιτυχημένες να υιοθετούν παιδιά ως ανύπαντρες μητέρες. Ένας φίλος της με τον οποίο είχαν βγει για φαγητό επεσήμανε ένα βράδυ πόσο συχνά σταματούσε στο δρόμο για να θαυμάσει τα μωράκια που περνούσαν. Το σχόλιό του τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει τι ήταν αυτό που ήθελε πραγματικά.


ADVERTISEMENT

«Στα 35 μου αγόρασα σπίτι, έκανα εξετάσεις γονιμότητας, επέλεξα δότη και μετά τα 36α μου γενέθλια έκανα την πρώτη μου απόπειρα να μείνω έγκυος. Η οικογένειά μου στάθηκε δίπλα μου και δεν με κατέκρινε. Στα 37 μου γέννησα την κόρη μου, που είναι σήμερα 15 μηνών. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Πριν γίνω μαμά ήμουν τελείως διαφορετική. Τώρα νιώθω πιο χαλαρή από ποτέ και είμαι ευτυχισμένη. Μου κάνει εντύπωση πόσο πιο υπομονετική έχω γίνει και πόση αγάπη έχω μέσα μου».

Η Στέλλα είναι μία 43χρονη δημοσιογράφος. Η καριέρα της, αλλά και οι θέσεις εργασίας στις οποίες βρέθηκε ήταν πάντα πολύ απαιτητικές με αποτέλεσμα να βάλει την καριέρα της πάνω από τον εαυτό της. Είδε μία φίλη της 40 ετών να κάνει εξωσωματική με την ελπίδα να μείνει έγκυος και να αποκτήσει παιδί χωρίς να τη νοιάζει το γεγονός ότι ήταν ανύπαντρη. «Κατάλαβα ότι είχε έρθει η ώρα μου να κάνω και εγώ το ίδιο. Ήταν μία απόφαση συνειδητή. Είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της έννοιας οικογένεια από αυτό που παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γινόμαστε γονείς δευτέρας κατηγορίας».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο «Μόνες μαμάδες από επιλογή» είναι σε μεγάλη άνοδο τελευταία χρόνια. Οι σύγχρονες εξελίξεις επιτρέπουν σε όλο και περισσότερες γυναίκες να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, απ’ ότι στο παρελθόν. Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι περισσότερες οι γυναίκες που τεκνοποιούν σε ηλικία άνω των 30 ετών παρά των 20. Η εξέλιξη της επιστήμης έχει δώσει νέες επιλογές σε πολλές γυναίκες, όπως είναι η υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη από δότη. Επίσης το εισόδημα των γυναικών είναι πλέον ικανό να υποστηρίξει θεραπείες γονιμότητας, μια υιοθεσία, αλλά και το αυξημένο κόστος της καθημερινότητας χωρίς την οικονομική υποστήριξη ενός συζύγου. Όλες οι γυναίκες που μας μίλησαν είπαν ότι το οικονομικό ήταν η πρώτη τους προτεραιότητα. Δεν τις ένοιαζε ούτε ο στιγματισμός, ούτε εάν υπάρχει ή όχι ένας σύντροφος δίπλα τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δεν επιλέγει οποιοδήποτε δότη, αλλά ανώνυμους. Οι περισσότερες επιλέγουν την ενδομήτρια σπερματέγχυση, ενώ μόλις το 44% την εξωσωματική. Από το σύνολο των γυναικών μόνο το 4% επιλέγει να υιοθετήσει λόγω κυρίως του ότι είναι μία διαδικασία δύσκολη και δαπανηρή. Σε κάποιες χώρες μάλιστα εμποδίζουν τις ανύπαντρες μητέρες ή τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά κάνοντας χρήση πολιτικών διακρίσεων ή πεπερασμένων ορίων ηλικίας.

Η Χριστίνα, καθηγήτρια σε γυμνάσιο και συγγραφέας είπε: «Δεν με ένοιαζε το αν θα παντρευτώ ή όχι. Με ένοιαζε το ότι μεγαλώνω και δεν είχα γίνει ακόμα μητέρα». Όταν έμαθε ότι η γονιμότητα μειώνεται και οι επιπλοκές σε μία πιθανή εγκυμοσύνη αυξάνονται σε γυναίκες άνω των 35 ετών αποφάσισε να μείνει έγκυος πριν φτάσει στην ηλικία αυτή. Δύο φορές προσπάθησε και τα κατάφερε και τις δύο. Ο γιος της γεννήθηκε μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 34 και η κόρη της δύο χρόνια μετά. Σήμερα τα παιδιά της είναι 12 και 14 ετών. «Τι μαμά, τι μόνη μαμά. Μαμάδες είναι και οι δύο. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και είσαι στο πλάι τους, τόσο λιγότερο σε απασχολεί η οικογενειακή σου κατάσταση».

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι οικογένειες των γυναικών που πήραν μία τέτοια απόφαση να προσπαθούν να τις στρέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τους λένε ότι ίσως είναι καλύτερο να περιμένουν μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος, που θα τις κάνει μητέρες. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που έχουν βαρεθεί την απόρριψη και έχουν επίσης κουραστεί να περιμένουν; Θέλουν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και την επιλογή να αποφασίσουν οι ίδιες για τον εαυτό τους. Δεν θέλουν να έχουν ένα σύντροφο στο πλάι τους και να πρέπει να τον ρωτούν ή να του ζητούν την άδεια για το παραμικρό. Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο και τις δικές του προτιμήσεις το πώς θα μεγαλώσει το παιδί του. Ακούω συχνά φίλες και φίλους μου να παραπονιούνται ή να διαμαρτύρονται για τους συντρόφους τους οι οποίοι κάνουν του κεφαλιού τους ή δεν τους δίνουν καμία σημασία.

Η Αλίκη, 38χρονη μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού είπε ακριβώς το ίδιο. «Προτιμώ να αποφασίζω μόνη μου. Ούτε τσακωμούς να έχουμε, ούτε διαμάχες, ούτε προστριβές μπροστά στο παιδί. Ακούω από πολλούς δικούς μου ανθρώπους ότι οι σύντροφοί τους δεν συνεισφέρουν τόσο όσο έπρεπε. Να μου λείπει μία τέτοια απογοήτευση. Προτιμώ τη σταθερότητα, την ευτυχία και τη ζωή που έχω δημιουργήσει με το παιδί μου. Προτιμώ να είμαστε μόνοι μας παρά να συνάψω σχέση με το λάθος άτομο».

Μία άλλη μόνη μαμά, η Ρέα, έμεινε έγκυος από το φίλο της λίγο καιρό αφού χώρισαν, μα εκείνος επέλεξε να την αφήσει να το μεγαλώσει μόνη της. Δεν ήθελε καμία ανάμειξη. Έγινε μαμά στα 41 της και μέσα από το blog της μοιράζεται τις περιπέτειές της στη μονογονεϊκότητα. «Κάντο τώρα. Μην το αφήσεις για μετά. Το γοργόν και χάριν έχει. Ζω μόνη μου από τα 20 μου, ελέγχω τη ζωή μου, τα χρήματά μου και το χρόνο μου. Αφού μπορούμε και ορίζουμε από τόσο μικρή ηλικία τη ζωή μας, γιατί να μην ορίζουμε και τη μητρότητα;».

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ