fbpx

Θεωρούμαι τρίτεκνη αν κάνω παιδί με τον νέο μου σύζυγο;

| 17 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Kαλησπέρα, αναρωτιόμουν αν μπορείτε να μου λύσετε κάποιες απορίες. Εδώ στην επαρχία έχουν την τάση να μας κοροϊδεύουν και έτσι χάνουμε τα δικαιώματα και τα επιδόματα μας. Είμαι μητέρα 2 ανηλίκων παιδιών των οποίων έχω την επιμέλεια από το πρώτο μου γάμο. Τώρα θ’ αποκτήσω τρίτο παιδάκι με το σύντροφο μου με τον οποίο δεν είμαστε παντρεμένοι αλλά συζούμε, μαζί με τα παιδάκια μου. Θα θεωρηθώ τρίτεκνη μητέρα άσχετα αν το τρίτο μου παιδάκι είναι από άλλο πατέρα ή χάνω τα πάντα; Σας ευχαριστώ πολύ.”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή κυρία,

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 3454/2006: «Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος,
εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Σημαντικός είναι επίσης και ο νόμος 3631/2008 και ειδικότερα το άρθρο 6 όπου μεταξύ άλλων ορίζεται «στη μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα χορηγείται μηνιαίο επίδομα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των είκοσι τριών ετών […]. Τα τέκνα, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του παραπάνω επιδόματος, είναι τα τέκνα που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, καθώς και τα γεννηθέντα εκτός γάμου».


ADVERTISEMENT

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 249/2012 του Ν.Σ.Κ. που κρίνει ότι «γονέας με τέσσερα παιδιά από διαφορετικούς γάμους, που δεν θεωρείται πολύτεκνος, διότι ένα από αυτά τα τέκνα δεν μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν, μπορεί να θεωρηθεί γονέας τρίτεκνης οικογένειας».

Σε κάθε περίπτωση, για να θεωρηθείτε είτε πολύτεκνη είτε τρίτεκνη, δεν καμία αρνητική επίδραση το γεγονός, ότι τα παιδιά σας προέρχονται από διαφορετικό πατέρα.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ