fbpx

Πώς να κάνεις φίλους σε μια καινούρια πόλη

| 16 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Και να που χωρίσατε, πήρες τα παιδάκια σου, τα πράγματά σου και έφυγες από το σπίτι. Πήγες σε μια νέα γειτονιά, μια νέα πόλη ή περιοχή, άνοιξες τις κούτες, έβαλες τα πράγματα στη θέση τους, ίσως να έστειλες και τα παιδιά στο καινούριο τους σχολείο. Και τώρα;

Το να κάνεις φίλους ως ενήλικος, είναι πιο δύσκολο απ’ ότι όταν ήσουν έφηβη ή παιδί. Δεν πηγαίνεις πια σχολείο με 150 συνομήλικους ώστε να διευρύνεις το κύκλο των γνωριμιών σου και ειδικά σε αυτή τη φάση που όλοι σχεδόν εργάζονται ή έχουν παιδιά, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα. Δες παρακάτω τί μπορείς να κάνεις:


ADVERTISEMENT

1. Γνώρισε φίλους φίλων
Αυτός που θα γνωρίσεις πρώτα- ο συνάδελφος, ο γείτονας, ο θαμώνας στο γυμναστήριο-θα έχει άλλους συναδέλφους και φίλους. Κανονίστε να βγείτε όλοι μαζί ή αν κανονίσουν εκείνοι, εννοείται ότι δεν θα πείς όχι.

2. Κάνε μαθήματα
Πάντα ήθελες να κάνεις μαθήματα φωτογραφίας ή ζωγραφικής ή να μάθεις Ισπανικά. Δεν χρειάζεσαι χρήματα γι’ αυτά, μόνο όρεξη και λίγο χρόνο. Μπορείς να δείς εδώ http://www.forfree.gr/index.php αλλά και να ρωτήσεις για δωρεάν σεμινάρια ή εικαστικά μαθήματα στο δήμο της περιοχής σου. Εάν πάλι η δουλειά σου είναι τέτοια που απαιτεί σεμινάρια και συνεχή εκπαίδευση, κυνήγησέ τα. Θα επεκτείνεις τις δυνατότητές σου, στη δουλειά σου και θα κάνεις επαφές που θα σου χρειαστούν όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό.

3. Πες απλά «Ναι» (και μερικά όχι)
Όταν ένας συνάδελφος-γείτονας-σερβιτόρος στη καφετέρια που συχνάζεις, σε προσκαλεί στη συναυλία ενός φίλου ή στο πάρτι μιας φίλης, πες «Ναι». Όταν κάποιος μυστήριος τύπος, σε προσκαλεί να πάτε βόλτα στο πάρκο οι δυο σας μετά τα μεσάνυχτα, πες όχι. Άρπαξε οποιαδήποτε ευκαιρία που δεν βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική σου ακεραιότητα.


ADVERTISEMENT

4.Γράψου στο γυμναστήριο
Αν δεν έχεις χρήματα, μπορείς να γραφτείς στο γυμναστήριο του δήμου που κοστίζει ελάχιστα χρήματα. Και το σώμα σου θα δυναμώσεις και ανθρώπους θα γνωρίσεις.

5. Να είσαι πιο τολμηρή από το συνηθισμένο
Πόσες φορές σου έχει συμβεί να πιάσεις τη κουβέντα με μια άγνωστη, να περάσετε καλά και να μην ζητήσεις το τηλέφωνό της; Πολλές! Τώρα θα πρέπει να κόψεις αυτή τη συνήθεια, να αφήσεις στην άκρη τις ντροπές και να δώσεις στους ανθρώπους μια συνέχεια και μια ευκαιρία. Πιθανόν και εκείνοι να θέλουν να έχουν επαφή μαζί σου και να ντρέπονται να το ζητήσουν. Κάνε εσύ το βήμα. Κι αν τελικά πάρεις τηλέφωνο και δεν σε πάρουν πίσω, προσπαθείς άλλη μια φορά και μετά απλά πας παρακάτω. Δεν σημαίνει κάτι κακό, ίσα ίσα προσπάθησες!

6. Ραντεβού
Εάν είσαι μόνη, βγες βγες βγες. Όχι με ό,τι βρεθεί μπροστά σου αλλά μην αρχίσεις τις ντροπές αν κάποιος σου αρέσει ή τον συμπαθείς. Ακόμη κι αν βγείτε και τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορείς να κρατήσεις επαφή με κάποιον ή κάποια από τον φιλικό του κύκλο.

7. Δώσε δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους.
Ακόμη κι αν πιστεύεις ότι δεν έχεις τίποτα κοινό με κάποιον, το να βγείτε μια φορά δεν θα σου κοστίσει κάτι. Στη καλύτερη θα αποκτήσεις ένα φίλο, στη χειρότερη θα βαρεθείς. Όταν ξεκινάς να διευρύνεις τον κύκλο των γνωριμιών σου από την αρχή, πρέπει να επεκτείνεσαι περισσότερο απ’ ότι νομίζεις και αυτό σημαίνει να πάρεις κάποια ρίσκα.

8. Να συμμετέχεις σε εικαστικά δρώμενα
Συναυλίες. Εκθέσεις. Ξεναγήσεις. Παρουσιάσεις βιβλίων. Δεν χρειάζεται να έχεις παρέα, θα τη βρείς εκεί.

9. Πήγαινε για καφέ μόνη σου
Πάρε το laptop σου και ένα καλό βιβλίο και πήγαινε σε ένα κοντινό καφέ. Αν το επισκέπτεσαι συχνά, όλο και κάποιον θα γνωρίσεις. Ο σερβιτόρος είναι ένας από αυτούς.

10. Χρησιμοποίησε τα social media
Όταν γνωρίζεις κάποιον που σου αρέσει-ερωτικά ή φιλικά-κάνε τον φίλο στο facebook. Στείλε του μήνυμα ότι τον ευχαριστείς για την αποδοχή και ότι επειδή είσαι καινούρια στη περιοχή, θα ήθελες κάποιον να σου δείξει τα κατατόπια. Δεν νομίζουμε να σου πεί όχι.

11. Μίλα σε αγνώστους
Ναι ξέρουμε, όταν ήσουν μικρή, σου έλεγαν το κλασσικό «Μη μιλάς σε αγνώστους» αλλά τώρα μεγάλωσες. Αρκετά. Και είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις ποιος αξίζει και ποιος, ίσως, όχι. Δεν είπαμε να είσαι ο τρελλός του χωριού και να μιλάς και στις γάτες, αλλά να είσαι ανοιχτή. Σε αυτόν που σου χαμογέλασε στην ουρά του βιβλιοπωλείου, στη κοπέλα που έκατσε δίπλα σου στο λεωφορείο, στη μαμά που ήρθε το μεσημέρι στο σχολείο να πάρει τους συμμαθητές των παιδιών σου.

12. Πήγαινε σε παιδικά πάρτι
Όλο και κάποιο παιδάκι θα καλέσει τα δικά σου, στο πάρτυ γενεθλίων του. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία και τα παιδιά να «δεθούν» με τους φίλους τους, εκτός σχολείου και εσύ να γνωρίσεις ανθρώπους με τους οποίους έχεις κοινά, πρώτα απ’ όλα το ότι είστε γονείς. Πάρε το δωράκι σου, τα παιδάκια σου και βούρ!

13. Εθελοντίσου
Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι μια έννοια που έχει ακόμη πολύ δουλειά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχει αρχίσει να διαδίδεται το βαθύτερό νόημά της. Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο προσφορά στο συνάνθρωπο αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Δες το σαν ευκαιρία να γεμίσεις το χρόνο σου, προσφέροντας αλλά και γνωρίζοντας άλλους ανθρώπους που χαίρονται να προσφέρουν.

14. Μην αποθαρρύνεσαι
Η δημιουργία φιλικών σχέσεων χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια ειδικά όταν, όχι απλά δεν είμαστε παιδιά, αλλά είμαστε ήδη γονείς. Το ότι θα γνωρίσεις 5-10 ανθρώπους αύριο μεθαύριο, δεν σημαίνει ότι θα μείνετε φίλοι για πάντα και αυτό είναι φυσιολογικό. Δικτυώσου και αν δείς ότι με ορισμένους ανθρώπους δεν βγαίνει, πήγαινε παρακάτω και μην το παίρνεις προσωπικά, δεν σημαίνει κάτι κακό για εσένα. Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι για να κάνουν φίλους. Μερικές φορές απλά μπορεί να μην ταιριάζετε. Μην παραιτείσαι απ’ τη προσπάθεια διότι όπως λέει και η παροιμία «Σε όποια θάλασσα κι αν κολυμπάς, τα ψάρια είναι χιλιάδες». Όλο και κάποιο θα βρείς να κολυμπήσετε μαζί και φυσικά, στο χέρι σου είναι να αποφύγεις τους… «καρχαρίες»!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ