fbpx

Υποφέρω από κρίσεις πανικού και ο άντρας μου με λέει τρελή. Τι να κάνω;

| 18 Μαΐου 2016
ADVERTISEMENT

Γεια σας.

Είμαι Η Μαρία, 24 χρονών και ζω στο εξωτερικό σχεδόν 2 χρόνια. Είμαι παντρεμένη κι έχω ένα παιδί 5 χρονών. Από την στιγμή που έχω έρθει στη ξένη χώρα, υποφέρω από κρίσεις πανικού και φοβίες. Ζω ένα μαρτύριο. Κάθε μέρα είμαι με ταχυκαρδία και ζαλάδες, δεν μπορώ να χαρώ πλέον τίποτα, είμαι σε αδιέξοδο. Πάω σε ψυχολόγο, αλλά λόγω γλώσσας δεν μπορεί να με βοηθήσει. Με τον άντρα μου, δεν τα πάμε καθόλου καλά, δεν με καταλαβαίνει καθόλου και δεν με στηρίζει σε αυτό που περνάω. Γελάει μαζί μου και λέει ότι είμαι τρελή. Δεν ξέρω τι να κάνω και πως να φερθώ. Ζω ένα μαρτύριο, δεν ξέρω τι ακριβώς θέλω και τι είναι καλό για μένα.


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ…

Απαντάει ο  Ψυχολόγος & Υποψήφιος Δρ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος 

Καλή μου φίλη


ADVERTISEMENT

Οι κρίσεις πανικού είναι ένα βασανιστικό σύμπτωμα που δημιουργεί στους ανθρώπους ένα αφόρητο αίσθημα απώλειας ελέγχου,τρέλας και θανάτου.

Θα σου το πω όσο πιο απλά και ξεκάθαρα μπορώ. Όσο και αν τα συμπτώματα σου βιώνονται ως πολύ σοβαρά δεν είναι πραγματικά τέτοια. Υποθέτω φυσικά πως έχουν αποκλειστεί οργανικά αίτια για την εμφάνιση τους.

Οι κρίσεις πανικού αποτελούν  επί της ουσίας  μια προειδοποίηση ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Συχνά αποτελούν  έναν δραματικό τρόπο υπενθύμισης στον εαυτό και τους άλλους πως η ζωή μας βρίσκεται υπό αφόρητη πίεση. Στην περίπτωση σου φυσικά,  τόσο η μετανάστευση, όσο και οι οικογενειακές συγκρούσεις είναι πιθανές αιτίες για την πρόκληση  ενός αισθήματος παγίδευσης που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτωματολογία ακραίου  stress.

Θα σου φανεί παράξενο αλλά η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού είναι συχνά απλή. Η αντιμετώπιση των αιτιών πίσω από τις κρίσεις  βέβαια μπορεί να είναι  κάτι μακροχρόνιο και πολύπλοκο.

Σε πρώτη φάση βοηθούν η καθησύχαση (ότι δεν απειλείται η ζωή και η συναισθηματική σου ευστάθεια). Επίσης θα πρέπει να καταλάβεις ότι στην κρίση πανικού σε φτάνει μια αλυσιδωτή αντίδραση μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και σωματικών συμπτωμάτων που αλληλοτροφοδοτούνται συνεχώς μέχρι του σημείου της πλήρους εξαντλήσεως.

Για παράδειγμα μπαίνω σε ένα ταξί, τα παράθυρα είναι κλειστά, παγιδεύομαι στην κυκλοφορία….σκέφτομαι ….αν συμβεί κάτι πως θα έρθει το ασθενοφόρο; (σκέψη) …αρχίζω και αγχώνομαι (συναίσθημα)….τα κλειστά παράθυρα δημιουργούν μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει αέρας ή μύτη μου είναι ξερή (σωματικό σύμπτωμα)….δεν μπορώ να αναπνεύσω καλά, πεθαίνω (σκέψη) ….αύξηση του άγχους …..ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον “κίνδυνο” και στέλνει σήμα στο σώμα να δράσει για να ξεφύγει από την παγιδευτική κατάσταση (ταχυκαρδία-εφίδρωση κλπ)….και αυτό συνεχίζεται ….μέχρι την εξάντληση ή το λιποθυμικό επεισόδιο….

Η λύση είναι να σταματήσεις την αλυσιδωτή αντίδραση. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι όταν αντιλαμβάνεσαι πως κάτι αλλάζει στο συναίσθημα σου να πεις στον εαυτό σου!  Stop….Τι περνάει τώρα απ το μυαλό μου….τι σκέφτομαι….ας δω λογικά την κατάσταση….Είμαι νέα, υγιής …δεν έχω αναπνευστικό νόσημα ούτε η καρδιά μου έχει πρόβλημα…Για ποιο λόγο απειλούμαι…είναι πραγματικός λόγος …αν ναι, όλοι αυτοί μέσα στα αυτοκίνητα τους γιατί δεν νοιώθουν την ίδια απειλή; Ο ταξιτζής γιατί δεν την νοιώθει;

Aνακαλύπτοντας αυτές τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις θα μπορείς να τις αμφισβητήσεις και στη συνέχεια να τις αντικαταστήσεις με άλλες πιο ρεαλιστικές.Εξασκώντας αυτή την απλή τεχνική θα δεις ταχύτατα και θετικά αποτελέσματα. Μην φοβάσαι, δοκίμασε την με την πρώτη ευκαιρία και θα βιώσεις μεγάλη ανακούφιση!

Δεν βοηθάει φυσικά στην δουλειά με τον ψυχολόγο σου η δυσκολία στην γλώσσα. Φαντάζομαι πως θα έχεις ψάξει για κάποιον Έλληνα στην περιοχή. Σκέψου και το ενδεχόμενο της φαρμακευτικής βοήθειας από Ψυχίατρο (συνήθως τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι βοηθητικά) όπως επίσης και την επιλογή της συμβουλευτικής μέσω Skype με Ψυχολόγο απ’ την Ελλάδα.

Καλή συνέχεια!

Κωνσταντίνος Μπλέτσος 
Ψυχολόγος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ανατολής 9-15, 1ος Όροφος
ΤΚ 14231, Νέα Ιωνία Αττικής.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 6977 925414
Email: bletsos@gmail.com & info@bletsos.net
Web: http://www.bletsos.net/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ