fbpx

Τα “κατηγορώ” βλάπτουν σοβαρά το γάμο!

| 18 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

Κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και τις δυσάρεστες καταστάσεις που υπάρχουν στον γάμο τους κατηγορώντας άλλους ανθρώπους ή περιστάσεις. Το κλίμα που αυτά τα “κατηγορώ” δημιουργούν, επηρεάζει αρνητικά τον γάμο.

Παρακάτω είναι 9 τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ο γάμος από αυτά τα κατηγορώ, ειδικά αν υπάρχουν ήδη προβλήματα στον γάμο:


ADVERTISEMENT

  1. Φοβάσαι να ρισκάρεις. Για έναν πετυχημένο γάμο, πρέπει να ρισκάρεις να πληγωθείς, να κάνεις λάθη και να εμπιστευτείς τον/την σύζυγο σου. Αν νιώθεις συνέχεια την ανάγκη να τον/την κατηγορείς για τα προβλήματα του γάμου σας, θα είναι λιγότερο πρόθυμος/η να πάρει ρίσκα για τον γάμο σας.
  1. Φοβάσαι να αναλάβεις ευθύνες. Ο/η σύζυγος που κατηγορεί τον/την άλλο/η προσπαθεί να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες. Έτσι, δεν χρειάζεται να νιώσει άβολα ή να αναλύσει τα δικά του ελαττώματα και λάθη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει.
  1. Φοβάσαι να πάρεις μια απόφαση. Ο πρώην μου δεν επέλεγε ποτέ την ταινία που θα πηγαίναμε να δούμε ή το εστιατόριο στο οποίο θα πηγαίναμε για φαγητό. Γιατί; Επειδή δεν θα μπορούσε κανένας να τον κατηγορήσει αν η ταινία ή το φαγητό δεν ήταν καλά.
  1. Φοβάσαι να εκφράσεις μια διαφορετική γνώμη. Και αν η γνώμη σου είναι λάθος; Μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον/η σύντροφο σου να σε κατηγορήσει αργότερα.
  1. Συναισθήματα δυσαρέσκειας. Αν συνεχώς βρίσκεσαι στη θέση του κατηγορουμένου για ένα πρόβλημα, είναι φυσικό να αρχίσεις να αισθάνεσαι δυσαρέσκεια και θυμό. Η δυσαρέσκεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στο να φθαρεί η οικειότητα μεταξύ των συζύγων και συνεπώς και ο γάμος.
  1. Αυξημένο άγχος. Το να κατηγορείς τον/την σύζυγο σου για όλα τα προβλήματα του γάμου σας θα αυξήσει το άγχος που αισθάνεται. Πρέπει να αναλάβεις τις δικές σου ευθύνες για τα προβλήματα.
  1. Μειωμένη επιθυμία για επικοινωνία. Ποιος θέλει να μιλήσει με κάποιον που συνεχώς τον/τη κατηγορεί για τα προβλήματα και αρνείται να ακούσει κουβέντα;
  1. Μια αίσθηση απογοήτευσης και αδυναμίας. Αν ο/η ένας/μια σύζυγος κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να προσπαθήσει για να λυθούν τα προβλήματα του γάμου αλλά ο/η άλλος/η αντί να προσπαθεί να βρει λύσεις, απλά κατηγορεί, αργά η γρήγορα ο/η πιο ενεργός/η σύζυγος θα αρχίσει να νιώθει απογοήτευση και αδυναμία.
  1. Μειωμένο πάθος και οικειότητα. Ποιος θα ήθελε να κάνει σεξ ή να εκφράσει οικειότητα για ένα άτομο που συνεχώς τον/την κατηγορεί για τα πάντα; Αν εσύ είσαι αυτός/η που κατηγορεί, μην εκπλαγείς αν ο/η σύζυγος σου αποστασιοποιηθεί από εσένα στον ερωτικό τομέα.
  1. Τα κατηγορώ σε έναν γάμο μπορεί να προκαλέσουν απελπισία, αίσθημα αδυναμίας και δυστυχίας στον/στην σύζυγο που κατηγορείται. Με το να κατηγορεί ο/η ένας/μια σύζυγος τον/την άλλο/η, προστατεύει τον εαυτό του και βλάπτει τον/τη σύζυγο του/της.

Ο/η άλλος/η είναι που πρέπει να αλλάξει.

Ο Abraham Maslow είχε πει, “Κάποιος μπορεί να περάσει μια ζωή κατηγορώντας τους άλλους, να βρει λόγους ‘έξω από τον ίδιο’ για τα προβλήματα που υπάρχουν. Μπορείς να το αντιπαραθέσεις αυτό με την ‘υπεύθυνη στάση’ που έχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις, καλές ή κακές και που αντί να ρωτούν, ‘Γιατί έγινε αυτό; Ποιος φταίει;’ ρωτάνε, ‘Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστώ την κατάσταση; Τι μπορώ να διασώσω;’ ”

Την επόμενη φορά που ο/η σύζυγος σου, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του/της, σε κατηγορήσει για οτιδήποτε, πες του/της ότι η στάση του/της δεν δείχνει υπευθυνότητα και ότι με αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει τη κατάσταση μεταξύ σας κάπου που θα σας βγει σε καλό!


ADVERTISEMENT

Πηγή: http://divorcesupport.about.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ