fbpx

Δεν καταβάλλει διατροφή. Πώς να το χειριστώ;

ADVERTISEMENT

Ο πρώην σύζυγός σας ενώ εργάζεται και δεν αντιμετωπίζει κάποιο οικονομικό πρόβλημα, το τελευταίο διάστημα δεν καταβάλλει τη διατροφή για το παιδί σας. Του έχετε ζητήσει με το καλό και με το κακό να συμμορφωθεί χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά”, “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”, “Οι γονείς χωρίζουν” και “Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση”, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Οι διαφωνίες για τη διατροφή οφείλονται:


ADVERTISEMENT

  • Στην εκδικητικότητα ή στον αυταρχισμό του γονιού που έχει τη δυνατότητα να στηρίξει οικονομικά τη μονογονεϊκή οικογένεια. Πίσω από αυτή τη στάση, συχνά κρύβεται ο θυμός και η μη αποδοχή του χωρισμού.
  • Σε οικονομικές δυσχέρειες του γονέα που καλείται να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες των παιδιών.
  • Στην απομάκρυνση του γονέα αυτού από την καθημερινότητα των παιδιών και στην αποστασιοποίηση του από τις ανάγκες τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αμέσως μετά το χωρισμό τα έξοδα πολλαπλασιάζονται σε απρόβλεπτο συνήθως βαθμό.

Εάν ο άλλος γονέας αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στις πιο πιεστικές ανάγκες του και να αναβάλει την πληρωμή οφειλών που δεν υποχρεούται να αντιμετωπίσει προσωπικά και καθημερινά.


ADVERTISEMENT

Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο- εάν οι σχέσεις σας είναι τεταμένες- να μην αντιλαμβάνεται πόσο επείγοντα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Μπορεί να θεωρεί ότι τα μεγαλοποιείτε σκόπιμα. Ξεκαθαρίστε, μέσω τρίτου εν ανάγκη, την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, ώστε να έχει πλήρη εικόνα.

Αν, παρά το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αδιαφορεί ή προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να σας εκδικηθεί, ζητήστε από ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής να τον μεταπείσει. Αν δεν ανταποκριθεί, κινηθείτε δικαστικά. Πάντως ο πατέρας που αρνείται να στηρίξει την οικογένεια του δίχως την παρέμβαση δικαστηρίων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διαρκώς ασυνεπής ή θα παρέχει το ελάχιστο δυνατό και μόνο κατόπιν πιέσεων.

Επιδιώξτε να αποκτήσει στενότερη σχέση με τα παιδιά σας ώστε να μην απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο. Αν μπείτε στον πειρασμό να τον εκδικηθείτε κι εσείς με την αποξένωση από τα παιδιά, τότε θα βλάψετε περισσότερο τα παιδιά σας παρά εκείνον. Επιπλέον, όσο περισσότερο αποξενώνεται από αυτά, τόσο λιγότερα θα τους παρέχει.

Η ουσιαστική επαγγελματική αποκατάσταση της μητέρας είναι ένα από τα οξύτερα προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας με αρχηγό γυναίκα. Χρειάζεται να επιδιώξει μια απασχόληση που θα προσφέρει επαρκές εισόδημα, αλλά θα της αφήνει και ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά της. Δυστυχώς αυτή η επιθυμία φαίνεται μη ρεαλιστική εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα και περιορίζουν ή ανακόπτουν σημαντικά τις πιθανότητες η μητέρα να βρει εργασία.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ