fbpx

Πως μπορεί ο πατέρας του παιδιού εκτός γάμου να έχει τα ίδια δικαιώματα με τη μητέρα;

| 27 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα, έχω κάποια ερωτήματα που αφορούν σε θέματα αναγνώρισης τέκνου, εκτός γάμου και σε παροχές και δικαιώματα προς τους γονείς. Εγώ και ο σύντροφός μου δεν επιθυμούμε να παντρευτούμε, ούτε να συνάψουμε σύμφωνο συμβίωσης. Είμαι στην 33η εβδομάδα κύησης. Έχω διαβάσει τα σχετικά, με την εκούσια αναγνώριση, πριν τη γέννηση του τέκνου κι έχω μιλήσει και με συμβολαιογράφο, για το συγκεκριμένο θέμα. Η συμβολαιογράφος με ενημέρωσε ότι η επιμέλεια δε δίνεται και στον πατέρα με την εκούσια αναγνώριση, αλλά μόνο η μέριμνα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο; η επιμέλεια δεν αποτελεί υποσύνολο της μέριμνας τέκνου; Αυτό το ρωτάω, γιατί εγώ δεν επιθυμώ, να πάρω την 6μηνη γονική άδεια, μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλά να την πάρει ο πατέρας και σύντροφός μου, που είναι υπαξιωματικός του ΠΝ και σε σχετικό ΦΕΚ που διάβασε αναφέρει ότι για να πάρει την 9μηνη γονική άδεια θα πρέπει να έχει την επιμέλεια του τέκνου. Η οποία λέει ότι αποκτάται με δικαστική απόφαση. Ισχύει; Δεν την αποκτά, με την αναγνώριση;

Επίσης, θα ήθελα να είναι ασφαλισμένο το παιδί μας στο δικό του ταμείο, καθώς οι παροχές είναι περισσότερες. Επίσης, σε θέματα προνομίων, θα έχουμε προτεραιότητα σε θέματα π.χ. παιδικών σταθμών κ.λ.π σαν ανύπαντρη μητέρα ή πατέρας; Εν κατακλείδι, η επιμέλεια κι η μέριμνα είναι το ίδιο και το αυτό, ή χρειάζεται να γίνει κάποια άλλη διαδικασία, ώστε ο πατέρας του παιδιού, να έχει τα ίδια δικαιώματα και προνόμια με εμένα πάνω σε αυτό; Σας ευχαριστούμε.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Σύμφωνα με το άρθρο 1510 ΑΚ: « Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.» Συνεπώς η επιμέλεια αποτελεί συνιστώσα και περιεχόμενο της γονικής μέριμνας.

Βάσει του άρθρου 1515 ΑΚ: «γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί, αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας, ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους.


ADVERTISEMENT

Με αίτηση του πατέρα το δικαστήριο μπορεί, και σε κάθε άλλη περίπτωση και ιδίως αν συμφωνεί η μητέρα, να αναθέσει και σ` αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου».

Επομένως σε περίπτωση εκούσιας αναγνώρισης ο πατέρας αποκτά ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ την γονική μέριμνα και είναι φορέας αυτής και συνεπώς και της επιμέλειας του τέκνου, όχι όμως και την άσκηση της γονικής μέριμνας. Εάν ωστόσο υπάρξει συμφωνία των γονέων σύμφωνα με την διάταξη 1513  και 1515 ΑΚ τότε ο πατέρας αποκτά και την ΑΣΚΗΣΗ της γονικής μέριμνας.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ