fbpx

Κάνω συνεχώς μηνύσεις στον πρώην σύζυγο για μή καταβολή διατροφής αλλά χωρίς επιτυχία. Τί άλλο να κάνω;

| 28 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, σε περίπτωση μή καταβολής διατροφής, όπως και αναδρομικών που όρισε το δικαστήριο για τον εν διαστάσει σύζυγο μου, ποιές είναι οι διαδικασίες που πρέπει να κινήσω νομικά, ώστε να έχω άμεσο αποτέλεσμα; Προς το παρόν, έχω προβεί σε μηνύσεις για τις μη καταβολές χωρίς επιτυχία, αφού οι αστυνομικοί μου είπαν πως είναι ακατόρθωτο να συλληφθεί, ώστε να πάει αυτόφωρο και εισαγγελέα. Μπορώ να κάνω προσωρινή διαταγή, ώστε να συμμορφωθεί άμεσα; Επίσης, θα εχει ποινή λόγω παραβίασης δικαστικής απόφασης αυτομάτως, ή θα πρέπει να προβώ εγώ σε αντίστοιχες διαδικασίες; Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για πολλά χρωστούμενα, και με τις μηνύσεις δεν βγάζω άκρη. Χρειάζομαι κάτι πιο άμεσο και νομικά έγκυρο.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη


ADVERTISEMENT

Καταρχάς πρέπει να διαχωριστούν οι ποινικές από τις αστικές διαδικασίες. Ο Νομοθέτης απαιτεί την έκδοση αστικής αποφάσεως περί διατροφής (τακτική αγωγή η ασφαλιστικά μέτρα), ώστε ο υπόχρεος να πρέπει να καταβάλλει συγκεκριμένο ποσό διατροφής (συνήθως ανά μήνα).

Ταυτόχρονα όμως, για να εξαναγκάσει τον υπόχρεο να καταβάλλει την ορισθείσα διατροφή έχει θεσπίσει ειδικό αδίκημα περί μη καταβολής διατροφής, το οποίο απειλείται με ποινή φυλακίσεως έως ένα έτος. Επομένως, η ποινικοποίηση της μη καταβολης διατροφής είναι ένα πρόσθετο μέτρο εξαναγκασμού του υποχρέου και η ποινική διαδικασία είναι ανεξάρτητη λειτουργικά από την αστική διαδικασία, απλά πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να υφίσταται απόφαση αστικού Δικαστηρίου.

Η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας είναι μία ορθή αντιμετώπιση σε περίπτωση οφειλής διατροφών, διότι ο υπόχρεος, εάν συλληφθεί πιέζεται αμεσότερα να καταβάλλει τα οφειλόμενα. Σε διαφορετική περίπτωση ορίζεται τακτική δικάσιμος. Από κει και πέρα, το να εκδοθεί κάποια προσωρινή διαταγή από αστικό δικαστήριο δεν σημαίνει ότι ο υπόχρεος θα συμμορφωθεί, οπότε πάλι πρέπει να κατατεθεί μήνυση για παραβίαση διατακτικού αποφάσεως (η προσωρινή διαταγή εξομοιούται με δικαστική απόφαση), με τήρηση αυτοφώρου, εφόσον υφίσταται κ.ο.κ. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία του αυτοφώρου δεν δύναται να τηρηθεί, διότι, είτε ο ένοχος κρύβεται επιμελώς, είτε η αστυνομία αδυνατεί να ασχοληθεί αποτελεσματικά λόγω φόρτου.


ADVERTISEMENT

Εφόσον ο υπόχρεος δεν έχει περιουσία (διότι εάν έχει γίνεται κατάσχεση κ.τ.λ.), τότε μία σχετικά αποτελεσματική λύση, αλλά όχι άμεση, λόγω των ως άνω δυσκολιών του αυτοφώρου είναι αντί να γίνεται μία μήνυση για πολλούς μήνες, να γίνεται μία μήνυση ανά μήνα καθυστέρησης. Έτσι, ο υπόχρεος θα διαπιστώσει ξαφνικά εντός μερικών μηνών ότι εκκρεμούν εις βάρος του πολλές μηνύσεις, με αποτέλεσμα, εάν δεν πληρώσει, να κινδυνεύει με άμεση φυλάκιση.

Σημειωτέον ότι δεν καταβάλλεται παράβολο 100 € για την κατάθεση μηνύσεως για παραβίαση διατροφής, οπότε ο δικαιούχος μπορεί αφειδώς να κάνει μηνύσεις. Δυστυχώς, δεν υφίστανται άλλες λύσεις για τον άμεσα υπόχρεο. Από’κει και πέρα, εφόσον ο άμεσα υπόχρεος (π.χ. πατέρας) δεν καταβάλλει διατροφή και αποδεδειγμένα ο δικαιούχος έχει στραφεί εναντίον του, τότε μπορεί να στραφεί για διατροφή στους αμέσως επομένους υποχρέους, που είναι οι παππούδες. Εφόσον αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να εκτελέσει κατά του αμέσως υποχρέου (π.χ. πατρός), τότε το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση που θα υποχρεώνει τους παππούδες να καταβάλλουν την διατροφή.

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788
Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ