fbpx

Αναγνώριση τέκνου: Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά!

| 14 Ιουλίου 2016
ADVERTISEMENT

Kαλησπέρα σας , όταν γίνεται η αναγνώριση τέκνου θα ήθελα να μάθω ειναι μια χρονοβόρα διαδικασία και τι χαρτιά χρειάζεται να προσκομίσουμε;

Σας ευχαριστώ!


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Η αναγνώριση τέκνου μπορεί να γίνει είτε εκούσια (εάν συμφωνούν τα συμβαλλόμενη μέρη) είτε δικαστικά (προφανώς εάν δεν συμφωνεί να αναγνωρίσει ο πατέρας το τέκνο).

Στην εκούσια αναγνώριση κατά το άρθρο 1475 ΑΚ ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο του που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ’ αυτό και η μητέρα.  Κατά το άρθρο δε 1476 ΑΚ η αναγνώριση από τον πατέρα γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Η συναίνεση της μητέρας παρέχεται επίσης με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Η δήλωση της αναγνώρισης από τον πατέρα και η συναίνεση της μητέρας γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση.


ADVERTISEMENT

Η εκούσια αναγνώριση δεν είναι καθόλου χρονοβόρα διαδικασία (γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου) και δεν απαιτεί ιδιαίτερα έγγραφα (χρειάζεται η ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου), σε αντίθεση με την δικαστική αναγνώριση.

Ως προς τη δικαστική αναγνώριση, κατά το άρθρο 1479 ΑΚ η μητέρα έχει δικαίωμα να ζητήσει με αγωγή την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου της που γεννήθηκε χωρίς γάμο με τον πατέρα του. Όταν η μητέρα αρνείται την προβλεπόμενη από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1475 ΑΚ συναίνεσή της (επί εκούσιας αναγνώρισης), δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης έχουν επίσης ο πατέρας. Στη δικαστική αναγνώριση κατά το άρθρο 1481 ΑΚ η πατρότητα τεκμαίρεται αν αποδειχθεί ότι αυτός για τον οποίο προβάλλεται ισχυρισμός ότι είναι πατέρας είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης.

Συνεπώς, η δικαστική αναγνώριση μπορεί να ζητηθεί στην περίπτωση που δεν συναινεί ο πατέρας ή η μητέρα σε εκούσια αναγνώριση και απαιτείται να αποδειχθεί η σαρκική συνάφεια του πατέρα με τη μητέρα κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης. Βέβαια, το ισχυρότερο αποδεικτικό μέσο είναι το τέστ DNA, στο οποίο υποβάλλεται το τέκνο και από το οποίο προκύπτει η πατρότητα του τέκνου.

Συμπερασματικά, η εκούσια αναγνώριση γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου και ο πατέρας αναγνωρίζει το τέκνο ενώ η μητέρα συναινεί στην αναγνώριση αυτή και η δικαστική αναγνώριση κρίνεται από το δικαστήριο κατόπιν αγωγής της μητέρας ή του πατέρα κατά περίπτωση, στο οποίο πρέπει να αποδειχτεί η πατρότητα του τέκνου, κυρίως με τέστ DNA. Σαφώς, η δικαστική αναγνώριση είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία, καθώς κρίνεται ενώπιον δικαστηρίου.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ