Έχασα το μωρό μου από λάθος ενημέρωση στο θηλασμό. Το ξένο γάλα καμιά φορά σώζει ζωές!

0

Όταν κάνεις ένα παιδί θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή σου, και συνήθως το συναίσθημα είναι ακριβώς αυτό. Μερικές φορές όμως το άγχος και η ανησυχία σε καταβάλουν. Θα είναι το μωρό καλά; Θα έχω να το ταϊσω; Θα είναι καλά στην υγεία του;

Στις μέρες μας οι γυναίκες στρέφονται έντονα υπέρ του θηλασμού, καθώς θεωρούν ότι το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό. Δεν θα πρέπει όμως να στρεφόμαστε εναντίον της επιλογής του ξένου γάλακτος. Η διατροφή του παιδιού είναι μια απόφαση που αφορά ξεκάθαρα και μόνο τους γονείς του, και ειδικότερα τη μητέρα, με μόνο στόχο την υγεία του μωρού, χωρίς περαιτέρω ιδεολογικές απόψεις από κανέναν.

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες γάλα, και δεν νιώθουν όλες άνετα με τον θηλασμό. Μια παρόμοια άποψη έχει και η Jillian Johnson, η οποία μοιράζεται την δύσκολη ιστορία της μαζί μας. Έχασε το μωρό της, και ο θάνατος του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η ίδια είχε σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση από το νοσοκομείο όπου γέννησε. Η ίδια αφηγήθηκε την ιστορία της, στις 25 Φεβρουαρίου του 2017 – όπου αν ζούσε ο γιός της θα έκλεινε τα πέντε του χρόνια.

» Ο Landon θα ήταν πέντε ετών σήμερα αν ζούσε. Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για εμένα. Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία ξεκινούν το σχολείο, αλλά όχι το δικό μου. Ήθελα εδώ και πάρα πολύ καιρό να πώ τι του συνέβη, αλλά πάντα φοβόμουν τι θα πούν οι άλλοι και πως θα με κρίνουν. Θέλω όμως να γνωρίζουν πόσο δύσκολος είναι αυτός ο πόνος. Μοιράζομαι λοιπόν την ιστορία μου, ώστε να μην περάσει καμία άλλη οικογένεια το μαρτύριο που περάσαμε εμείς.

Ο σύζυγος μου και εγώ θέλαμε πάντα το καλύτερο για το παιδί μας, όπως και κάθε άλλος γονιός. Παρακολουθήσαμε κάποια σεμινάρια, αγοράσαμε και διαβάσαμε σχετικά βιβλία. Ήμασταν έτοιμοι, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Κάθε μάθημα και κάθε βιβλίο μιλούσε για το θηλασμό, και το πόσο σημαντικός είναι για την υγεία του παιδιού. Ο Landon γεννήθηκε σε ένα καλό νοσοκομείο, και ήταν συνέχεια πάνω στο στήθος μου. Οι γιατροί του νοσοκομείου μου έλεγαν ότι τα πηγαίναμε αρκετά καλά, αλλά μου ανέφεραν ότι μπορεί να έχω πρόβλημα, και ίσως να μην μπορώ να θηλάσω. Ο λόγος ήταν ότι μου διέγνωσαν πολυκυστικές ωοθήκες, και είναι αρκετά δύσκολο για γυναίκες με ορμονικές διαταραχές, να παράγουν γάλα. Μου πρότειναν λοιπόν να πάρω κάποια βότανα για όταν θα έβγαινα από το νοσοκομείο».

Πέρα από το πρόβλημα που είχε η Jillian, την ενθάρρυναν να συνεχίσει να θηλάζει. Αντιμετώπιζε κινδύνους όπως:

  • Διαβήτη
  • Προβλήματα γονιμότητας
  • Μικρές θηλές οι οποίες θα είναι ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα πρόβλημα στο οποίο οι γυναικείες ορμόνες είναι ανεξέλεγκτες. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην περίοδο και να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας. Αν δεν υπάρξει θεραπεία, μπορεί να τον καιρό να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας και επιπλοκές, όπως διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα.

Ακόμα και ο μεγαλύτερος οργανισμός υπεράσπισης του θηλασμού, La Leche League International αναφέρει :

» Η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι για κάποιες γυναίκες – ειδικά για εκείνες που βρίσκονται στην αρχή του συνδρόμου – ότι μπορεί να μην υπάρχει αρκετός αδενικός ιστός για παραγωγή γάλακτος. Αν εντοπιστεί πριν την εγκυμοσύνη, η γυναίκα θεωρείται ότι έχει υποπλασία του αδένα. Μερικές γυναίκες φαίνεται να έχουν φυσιολογικό στην εμφάνιση στήθος, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης, οπότε δεν αντιμετωπίζουν τις φυσιολογικές επιπλοκές από την παραγωγή γάλακτος. Ίσως αναφέρουν ότι το στήθος τους αναπτύσσεται λίγο έως καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Η Jillian δεν είχε μόνο πολυκυστικές ωοθήκες αλλά το στήθος της δεν αναπτύχθηκε σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Και μόνο αυτοί οι δύο παράγοντες θα έπρεπε να ανησυχήσουν τις νοσοκόμες και τους γιατρούς οι οποίοι ανέλαβαν την φροντίδα της ίδιας και του γιού της.

Η Jillian λοιπόν αναφέρει σχετικά, » Ο Landon έκλαιγε όλη την ώρα. Έκλαιγε και σταματούσε μόνο όταν τον ακουμπούσα στο στήθος μου, και συνέχιζα να τον θηλάζω. Οι νοσοκόμες ερχόντουσαν στο δωμάτιο και τον τύλιγαν σε ζεστές κουβέρτες για να κοιμηθεί. Όταν τις ρώτησα γιατί ήταν συνέχεια πάνω στο στήθος μου, μου είπαν ότι ήταν φυσιολογικό. Θυμήθηκα όλα τα μαθήματα που είχα κάνει και όλα τα βιβλία που είχα διαβάσει, και εμπιστεύτηκα τους γιατρούς και τις νοσοκόμες ώστε να με βοηθήσουν να το διαχειριστώ – καθώς ήμουν υπό την επήρρεια αρκετών φαρμάκων. Έκανα όμως λάθος, και δυστυχώς έμαθα με το χειρότερο τρόπο ότι θα έπρεπε να είχα αποφασίσει εγώ το σωστό.

Ξέρατε ότι τα νεογέννητα δεν πρέπει να κλαίνε όλη την ώρα; Πρέπει να τρώνε, να κοιμούνται και να λερώνουν τις πάνες τους. Δεν είχα ιδέα ότι ο γιος της, έκλαιγε απαρηγόρητος επειδή πεινούσε, στην κυριολεξία. Και όταν ένα μωρό είναι συνέχεια πάνω στο στήθος, πως μπορεί κάποιος να καταλάβει αν βγαίνει επαρκής ποσότητα ώστε να τραφεί σωστά; Σίγουρα θα υπάρχουν λερωμένες πάνες και σοβαρή μέτρηση βάρους, σωστά; Και που βρίσκεται το όριο όταν το μωρό χάνει βάρος;

Το πήραμε σπίτι λοιπόν, χωρίς να γνωρίζουμε ότι σε λιγότερο από 12 ώρες το μωρό θα πάθαινε ανακοπή λόγω αφυδάτωσης. Η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσαν στο νοσοκομείο ήταν ότι σίγουρα το στήθος είναι ότι καλύτερο, αλλά ότι έπρεπε να συνεχίσω με το ξένο γάλα. Έτσι θα ξέρεις αν το μωρό έχει φάει αρκετά… Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω.

Μέχρι και σήμερα έχω πάρα πολλές τύψεις και απορίες – τι θα είχε γίνει αν του είχα δώσει ξένο γάλα;  Νιώθω θυμό γιατί πως μπορεί να το ήξερα, εφόσον κανείς δεν μου το είχε πεί;

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, ήταν πολύ ήσυχη. Ρωτούσα συνέχεια τις νοσοκόμες αν δεν ήταν καλά, και δεν μου απαντούσαν. Μου έλεγαν μόνο ότι κάνει αυτό που πρέπει, να κοιμάται δηλαδή και να τρώει. Και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν φυσιολογικό για ένα νεογέννητο να κλαίει τόσο πολύ όσο ο Landon. Έκλαιγε γιατί πεινούσε, αλλά δεν το ήξερα. Θα παλεύω κάθε μέρα με τη σκέψη ότι τον απογοήτευσα.

Αυτό το αγόρι μου έδωσε τους πιο καθοριστικούς μήνες της ζωής μου. Οι σχέσεις μου απέτυχαν και άλλες έγιναν πιο δυνατές. Έμαθα να συγχωρώ, έμαθα πως η ζωή είναι πολύ μικρή.

Πηγή: http://www.yourtango.com/

*Το Singleparent.gr είναι υπέρ του θηλασμού αλλά και υπέρ όλων των μαμάδων που για οποιονδήποτε λόγο, επιλέγουν το ξένο γάλα. Σκοπός δημοσίευσης του παραπάνω κειμένου δεν είναι σε καμία περίπτωση η αποτροπή από τον θηλασμό αλλά αποκλειστικά και μόνο η ενημέρωση και ανάδειξη μιας σπάνιας αλλά υπαρκτής περίπτωσης. Για περισσότερα που αφορούν τον τρόπο τροφής του μωρού σας, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον/τη γιατρό σας όπως επίσης και πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού.