fbpx

Αυτοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για ένα παιδί το καλοκαίρι (και όχι δεν είναι τα φουσκωτά παιχνίδια στον παιδότοπο)

| 1 Ιουνίου 2018
ADVERTISEMENT

Όταν άκουσα στις ειδήσεις για ακόμη ένα φουσκωτό παιχνίδι κήπου που παρασύρθηκε από το δυνατό άνεμο και τραυμάτισε σοβαρά δύο παιδιά, αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση που η 3χρονη κόρη μου δεν θέλει ούτε να τα βλέπει. Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο με έφερε αντιμέτωπη με πολλά τέτοιου είδους ατυχήματα σε σημείο κάποιοι να μιλούν για «επιδημία».

Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο τρομακτικό πρέπει να είναι για γονιό και παιδί το ατύχημα σε κάποιον φουσκωτό παιδότοπο. Αλλά επιδημία; Σοβαρά τώρα; Σίγουρα πρέπει να μένουμε μακριά τους τις μέρες που φυσάει και τις μέρες που γίνεται χαμός από παιδάκια και πρέπει να ελέγχουμε πριν αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν ότι είναι καλά στερεωμένοι στο έδαφος και δεν υπάρχει τρόπος να αναποδογυρίσουν ή να τα πάρει ο αέρας, ωστόσο η λέξη «επιδημία» είναι κάπως υπερβολική.


ADVERTISEMENT

Αν και δυνάμει επικίνδυνοι, δεν αξίζει να ασχοληθούμε άλλο μαζί τους. Το καλοκαίρι ξεκίνησε και αυτά για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε είναι πολύ περισσότερα:

Πισίνες: Είναι η κύρια αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-4 ετών τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη και όταν ο πνιγμός δεν είναι θανατηφόρος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή μόνιμη αναπηρία. Τα μαθήματα κολύμβησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πνιγμού στα μικρά παιδιά έως και 88%. Αν έχεις πισίνα σπίτι σου, μπορείς να βάλεις προστατευτικό φράχτη γύρω της, για να κρατήσεις μακριά τα παιδιά.

Μπάλες: Η συχνότερη αιτία ατυχημάτων είναι η μπάλα που όλα τα παιδιά παίζουν. Το 2012 τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο εξαιτίας ατυχημάτων που προκλήθηκαν από μπάλες ήταν διπλάσια σε σχέση με το 2010.

Εγκαύματα από τον ήλιο: Ένα αθώο έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί κάποτε να εξελιχθεί σε θανατηφόρο μελάνωμα. Το ποσοστό παιδικού μελανώματος έχει αυξηθεί κατά πολύ από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Οι καυκάσιοι, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, έχουν 2% πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δύο λάθη που κάνουν συχνά οι γονείς είναι ότι δεν εφαρμόζουν αρκετή ποσότητα αντηλιακού και όσο συχνά πρέπει στα παιδιά τους.


ADVERTISEMENT

Τσίμπημα εντόμων: Πιο πιθανό είναι να σε τσιμπήσει τσιμπούρι ή μέλισσα παρά να «εκραγεί» ή να πάρει ο αέρας κάποιο από τα φουσκωτά. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 40 παιδιά πηγαίνουν στα νοσοκομεία εξαιτίας κάποιας μόλυνσης από τσίμπημα εντόμου.

Δάγκωμα από αδέσποτο: Εξίσου δηλαδή απίθανο. Πρέπει το καημένο το σκυλάκι να πεινάει πολύ ή να έχει δεχτεί παρόμοια συμπεριφορά, για να ορμήσει χωρίς λόγο σε ένα παιδάκι και να το δαγκώσει. Ένα παιδάκι καλό θα ήταν να μην πηγαίνει να χαϊδέψει ένα ζωάκι που δεν ξέρει και να παραμένει ατάραχο και χωρίς φόβο όταν ένα σκυλάκι το πλησιάζει.

Αφυδάτωση: Με τόση ζέστη αν το παιδί δεν πίνει μπόλικο νερό θα αφυδατωθεί και θα τρέχεις μετά και δεν θα φτάνεις. Τα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε σχέση με τους ενήλικες και το καλοκαίρι χάνουν πολλά υγρά.

Τσούχτρες/φίδια: Καλό το καλοκαίρι στο χωριό, αλλά τί γίνεται με τα φίδια που παραμονεύουν στα χωράφια και στα ψηλά χόρτα; Επίσης και οι τσούχτρες στις θάλασσες ειδικά στον Κορινθιακό και φέτος και στον Ευβοϊκό παρελαύνουν έτοιμες να μας «ρουφήξουν».

Ας μην κολλάμε στα φουσκωτά παιχνίδια. Ο κίνδυνος είναι παντού και παραμονεύει τα  παιδιά. Δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε προστατευμένα μια ζωή. Και θα πέσουν και θα χτυπήσουν, αρκεί να μη γίνει τίποτα σοβαρό. Ο σύζυγός μου έφτιαξε στην αυλή μια παιδική χαρά με φουσκωτά παιχνίδια και ο μεγάλος μου γιος έχει ήδη πέσει 3 φορές στο έδαφος από ψηλά και με τα μούτρα. Είναι θαύμα που δεν κατέληξε στην εντατική. Ωστόσο, οι εμπειρίες του από τις πτώσεις τον έκαναν να καταλάβει καλύτερα πώς λειτουργεί η βαρύτητα και να είναι προσεκτικός παντού. Ευτυχώς που στα παιχνίδια αυτά υπάρχουν συστήματα ασφαλείας και προδιαγραφές, που αν τις ακολουθήσουμε σωστά, θα είμαστε ασφαλείς.

Ας μην είμαστε λοιπόν επιλεκτικοί. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν σε κάθε γωνία. Οι πιθανότητες πάντως δεν είναι με τα φουσκωτά. Αυτά τελικά είναι τα πιο ασφαλή αρκεί να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Και μη χειρότερα.

Πηγή: slate.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ