fbpx

Με αεροπλάνα και βαπόρια: Πώς να αλλάξεις πάνα στο μωρό ενώ ταξιδεύεις

| 8 Ιουνίου 2018
ADVERTISEMENT

Καλοκαιράκι όλο και κάπου θα πας με το παιδί. Αν είσαι νέα μαμά και δεν ξέρεις πώς να αλλάξεις πάνα εν κινήσει, αυτό το άρθρο σου δίνει οδηγίες και tips βγαλμένα απ’ τη ζωή!

Αλλαγή πάνας στην παραλία

Βρίσκεσαι στην παραλία και θέλει άλλαγμα το μωρό σου; Που να τρέχεις μες στη ζέστη να βρεις τουαλέτες; Και αν βρεις θα είναι καθαρές; Άστο καλύτερα. Στην πετσέτα θαλάσσης είναι πιο σίγουρο. Τουλάχιστον την έχεις πλύνει εσύ και ξέρεις. Εδώ, όμως, έχεις άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσεις. Άμμος, αλάτι, νερά. Το ταλκ και τα βρεφικά υποσέντονα είναι ο «σωτηράκης» σου. Η άμμος δεν θα φύγει ποτέ από το μωρό αν δεν εφαρμόσεις μια γενναία ποσότητα παιδικού ταλκ. Θα αφαιρέσει άμεσα την ενοχλητική άμμο που κολλάει στα χέρια σου, αλλά και στο σώμα του μωρού.


ADVERTISEMENT

Αλλαγή πάνας στο δρόμο

Είσαι έξω με το μωρό σου για βολτίτσα και λερώθηκε; Μην ανησυχείς. Για αρχή καλό είναι πριν ξεκινήσεις να του βάζεις μια καθαρή πάνα και να έχεις στην τσάντα σου ό,τι χρειάζεται για την αλλαγή: καθαρές πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα για το σύγκαμα, βρεφική πούδρα, καθαρή πετσέτα και μια πλαστική σακούλα για να βάλεις μετά τη λερωμένη πάνα και τα χρησιμοποιημένα μωρομάντηλα. Βρες μια επίπεδη επιφάνεια (κάτω στο γρασίδι, σε ένα παγκάκι, στο καπό του αυτοκινήτου σου) και άπλωσε μια μεγάλη καθαρή πετσέτα για να ξαπλώσεις το μωρό πάνω (καλύτερα βάλε και ένα βρεφικό υποσέντονο από πάνω). Στο τελείωμα σφίξε καλά την πλαστική σακούλα με την πάνα, τα χαρτιά και τα βρώμικα μωρομάντηλα κι αν δεν βρεις κάποιο κάδο να την πετάξεις, την τοποθετείς στο σακίδιό σου και την πετάς στα δικά σου σκουπίδια όταν επιστρέψεις. Όταν βρίσκεσαι έξω, είναι σημαντικό να μην αφήνεις τίποτα πεταμένο κάτω.

Αλλαγή πάνας στο αεροπλάνο


ADVERTISEMENT

Ορισμένα αεροπλάνα, ειδικά τα πιο μεγάλα που πραγματοποιούν υπερατλαντικές πτήσεις διαθέτουν αλλαξιέρες και μπορείς άνετα, γρήγορα και εύκολα να αλλάξεις πάνα στο μικρό σου. Αλλά με τα πιο μικρά τί γίνεται; Αν δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι την προσγείωση, εκεί ζητάς τη βοήθεια της αεροσυνοδού. Συνήθως υπάρχει κάποιος χώρος διαθέσιμος για τέτοιες δουλειές. Ειδάλλως βολέψου με κανένα πτυσσόμενο τραπεζάκι ή το καπάκι της τουαλέτας (δεν ξεχνάμε την πλαστική σακούλα για τη λερωμένη πάνα και το βρεφικό υποσέντονο από κάτω).

Μωρό και καράβι

Είτε είσαι σε βάρκα, είτε σε κανό, είτε σε καταμαράν είτε σε κρουαζιερόπλοιο, μια πάνα θα χρειαστεί να την αλλάξεις. Αν είσαι σε καράβι, απόφυγε το κατάστρωμα για να μην τυφλώσει ο ήλιος το παιδί. Προτίμησε απομονωμένα σημεία, όπως το μπάνιο ή κάποιο παγκάκι ή τραπέζι σε μια άκρη χωρίς πολυκοσμία. Φρόντισε να βάλεις πάνω στα υλικά σου (πάνα, τάλκ, κρέμα για το σύγκαμα) κάτι βαρύ ή να είναι καλά στερεωμένα για να μην τα πάρει ο αέρας.

Extra tip: Την ώρα που ανοίγεις την πάνα, επειδή τα μωράκια είθισται να κάνουν τσίσα τους ακριβώς τη στιγμή της αλλαγής, κάνε μια παύση τα πρώτα 2 λεπτά κρατώντας τη πετσέτα μπροστά από τα γεννητικά του όργανα, ώστε να μην σε ουρήσει και κυρίως να μην παρασύρει τα τσίσα ο αέρας και ουρήσει και τους διπλανούς.

Μωρό και αυτοκίνητο

Ανάμεσα σε ένα βενζινάδικο, τις δημόσιες τουαλέτες της εθνικής και το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν το τελευταίο για την αλλαγή της πάναςExtra tip: Αν ταξιδεύετε οδικώς τις πρωϊνές ώρες να σταματάτε πάντα σε μεγάλα πάρκινγκ της Εθνικής που διαθέτουν τουαλέτα και τηλέφωνο. Αν ταξιδεύετε νύχτα μην σταματάτε σε πάρκινγκ αλλά προτιμάτε είτε μεγάλα βενζινάδικα ή οργανωμένα καφέ-εστιατόρια που διανυκτερεύουν. Όπου δηλαδή υπάρχει κόσμος και φως.

Μωρό και δημόσιες τουαλέτες (χωρίς αλλαξιέρα)

Δεν είναι και ο καλύτερος χώρος, αλλά τί να κάνεις που μόνο εκεί μπορείς και η ανάγκη είναι άμεση. Για αλλαξιέρες ούτε λόγος. Το μόνο σημείο που σου μένει είναι η επιφάνεια δίπλα στο νιπτήρα. Αν έχεις μαζί σου βρεφικό υποσέντονο, ακόμη καλύτερα. Επίσης καλό είναι να απολυμάνεις την περιοχή γύρω από το χώρο της αλλαγής με κάποιο αντισηπτικό ή αντισηπτικά μαντηλάκια.

Μωρό και τρένο

Τα περισσότερα τρένα είναι καλά οργανωμένα και έχουν χώρους ειδικά για αυτό το σκοπό ακόμη και στις κοντινές διαδρομές. Εναλλακτικά, εάν η αμαξοστοιχία κάνει στάση διαρκείας σε κάποιο σταθμό, κατεβαίνεις για λίγο και πηγαίνεις στις τουαλέτες του σταθμού, ακολουθώντας τις οδηγίες της ενότητας “Αλλαγή πάνας σε δημόσιες τουαλέτες”. Τέλος επειδή το τρένο κουνάει αρκετά σε κάποιες φάσεις, για να μην έχεις “ατυχήματα” καλό είναι να έχεις μαζί σου μία “σφήνα” -όπως αυτές που βάζουμε στο μωρό για να μην κυλήσει στον ύπνο του-για να σταθεροποιήσεις το παιδί.

Μωρό και ΚΤΕΛ

Δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να αλλάξεις πάνα. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψεις με το ΚΤΕΛ, επίλεξε καθίσματα στη μέση και όχι τα μπροστινά ή τη γαλαρία που κουνάνε ή ζαλίζουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν πρέπει, ζήτα ευγενικά από το διπλανό σου να σηκωθεί για να ξαπλώσεις εκεί το μωρό για λίγο μέχρι να το αλλάξεις. Ή να περιμένεις-αν γίνεται να περιμένεις-να κάνει κάπου στάση ο οδηγός και να αλλάξεις το μωρό σε κάποιο μαγαζί.


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με το Superpanes.gr. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
Photo Credit (non product): Singleparent.gr
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ