Πατέρας συνελήφθη να αλλάζει πάνα στο παιδί του!

0

Προφανώς και ο τίτλος είναι χιουμοριστικός γιατί προσωπικά έπηξα στο στερεότυπο του πατέρα-αμέτοχου guest star που είδε φως και μπήκε.


Πολλές φορές παρατηρώ-είτε σε άρθρα είτε σε εικόνες «καλυμμένες» με χιούμορ-ότι επικρατεί ακόμη το στερεότυπο της μάνας που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του παιδιού και του πατέρα που απλά ψωνίζει κρέμες και πάνες, δεν αντέχει τη μυρωδιά και δεν ξέρει ούτε κατά που πέφτει ο/η παιδίατρος. Ίσως ο πατέρας μου και ο μπαμπάς του μπαμπά μου να ήταν όντως έτσι. Οι σημερινοί πατεράδες ωστόσο-ειδικά αν υπολογίσουμε ότι έχουμε και αρκετούς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι-διαφέρουν κατά πολύ.

Αρκεί μια βόλτα σε ένα εμπορικό για να δει κανείς μπαμπάδες να περπατούν χαρούμενοι με τα παιδιά τους στο μάρσιπο, να αλλάζουν πάνα στα μωρά τους στους ειδικούς χώρους και όχι μόνο, να αναλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το μπάνιο και τη φύλαξη του μωρού τους, χωρίς να θεωρείται ότι «κάνουν babysitting». Μη ξεχνάμε φυσικά και τους άνεργους μπαμπάδες που κάθονται σπίτι με το παιδί επειδή η σύζυγος/σύντροφος εργάζεται ενώ ανάμεσά μας, υπάρχουν και πολλοί μόνοι μπαμπάδες, που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού τους, μιας που δεν υπάρχει ο άλλος γονιός.

5_SHPJJX

Τα παραπάνω βέβαια αφορούν τη δική μας χώρα αφού το κατά πόσο ενεργός ή όχι, είναι ο πατέρας στη φροντίδα του παιδιού του, εξαρτάται και από τη χώρα που κατάγεται, δηλαδή από τη κουλτούρα του. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011, όταν οι άντρες συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν η αλλαγή της πάνας είναι γυναικεία υπόθεση, απάντησε καταφατικά το 86% των Ινδών, το 46% των Αφρικανών, το 26% των Μεξικανών και μόλις το 10% των Βραζιλιάνων. Να παρακαλάς δηλαδή να είσαι Βραζιλιάνα!

Η ανθρωπολόγος Helen Fisher, PhD. ισχυρίζεται πως όταν οι μπαμπάδες συμμετέχουν στην αλλαγή πάνας και στην εν γένει φροντίδα του μωρού, μειώνεται η τεστοστερόνη -μια ορμόνη άμεσα συνδεδεμένη με τα αισθήματα θυμού-και αυξάνεται η ωκυτοκίνη, μια ουσία που συμβάλλει στο δέσιμο γονιού-παιδιού, στο οποίο επίσης συμβάλλει και η επαφή δέρμα με δέρμα. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι λόγω της επαφής με τον πατέρα, τα μωρά έκλαιγαν λιγότερο μέσα στη μέρα, ένιωθαν μεγαλύτερη ηρεμία και κοιμόντουσαν πιο γρήγορα ενώ βοήθησε και το ίδιο το ζευγάρι να εξομαλύνει τις διαφορές του και να έρθει πιο κοντά.

Παρά τις διαφορές με τον πρώην σύζυγό μου, ο γιος μου έχει τη τύχη να έχει έναν πολύ ενεργό μπαμπά που όταν ήταν μωρό, σχεδόν δεν με άφηνε να τον κάνω μπάνιο ή να του αλλάξω πάνα. Από τη μία κατανοώ ότι το έκανε από ευχαρίστηση ίσως και ανασφάλεια ότι εγώ ήμουν πολύ κουρασμένη ή άυπνη για να τα καταφέρω, από την άλλη όμως κι αυτό δεν ήταν τόσο καλό για μένα καθώς ο ρόλος μου, παραγκωνίζονταν.

Ναι είναι πολύ όμορφο που έχουμε ενεργούς μπαμπάδες, οι υπερ-ενεργοί όμως- εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους γκουρού της βρεφικής φροντίδας- είναι μια εξαιρετική αφορμή για αστεία και πειράγματα, στη πραγματικότητα όμως υποβαθμίζεται ο ρόλος της μητέρας, σε μια ηλικιακή φάση του παιδιού, που δεν κρατάει για πολύ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις υπερ-ενεργές μητέρες που δεν αφήνουν τον πατέρα ούτε να αγγίξει το παιδί και αν τον αφήσουν να του αλλάξει μια πάνα, είναι από πάνω και τον περνάνε ISO. Όλα θέλουν μια ισορροπία.

Η μητρότητα και η πατρότητα δεν είναι αντίπαλα στρατόπεδα. Είναι ένα στρατόπεδο που πολεμά για έναν κοινό στόχο: το καλό του παιδιού. Οι μπαμπάδες έχουν κάθε δικαίωμα να είναι ενεργοί στην αλλαγή πάνας, στο μπανάκι, στο τάισμα και στην εν γένει φροντίδα του μωρού τους, το ίδιο με τις μητέρες.

Κι αν νομίζετε πως ένας πατέρας δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά με μια μητέρα, δείτε γύρω μας πόσοι μπαμπάδες μεγάλωσαν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι. 

Αφού μπορούν εκείνοι, μπορούν όλοι!

*Είτε είσαι πατέρας είτε μητέρα, περισσότερα για την αλλαγή πάνας και τη φροντίδα του μωρού σου, αλλά και για να επωφεληθείς από σούπερ προσφορές, μπες στο Superpanes.gr ή στο microsite τους, εδώ 


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με το Superpanes.gr. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
Photo Credit (non product): Singleparent.gr
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved