4 κλασσικές παιδικές ζημιές και πώς να τις διορθώσετε

0

Γυρνάτε από τη δουλειά και το σπίτι έχει το χάλι του. Μαρκαδόροι στους τοίχους, αυτοκόλλητα κολλημένα στις πόρτες και στις βιβλιοθήκες, πλαστελίνες πατημένες στα χαλιά. Αν μάλιστα κάνετε και πάρτυ, ψάχνετε επειγόντως καράβι να φύγετε. Πρίν σαλπάρετε και προπάντων πρίν σαλτάρετε, δείτε πως με ξύδι, μαγιονέζα και σόδα, μπορείτε να σώσετε μεγάλες περιουσίες από μικρούς «χούλιγκαν»!

Πλαστελίνη στο χαλί

1. Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό μαχαιράκι και κινείστε το, κατά μήκος των ινών του χαλιού στο σημείο που είναι κολλημένη η πλαστελίνη και αφαιρέστε όση περισσότερη πλαστελίνη μπορείτε. Κάθε φορά που αφαιρείτε και ένα κομματάκι πλαστελίνη, φροντίστε να σκουπίζετε την πλαστελίνη από το μαχαίρι για να μπορείτε να συνεχίσετε. Συνεχίστε να «ξύνετε» τις ίνες, μέχρι να υπάρχουν ελάχιστα υπολείμματα.
2. Ψεκάστε με αφαιρετικό τσίχλας για να σταθεροποιήσετε το υλικό που έχει μείνει και αφαιρέστε το με το πλαστικό μαχαιράκι ωσότου μείνει μόνο το χρώμα της πλαστελίνης στο χαλί.
3. Μουσκέψτε ένα καθαρό πανί με μια λιπαρή ουσία. Σκουπίστε την πλαστελίνη ώστε η λιπαρή ουσία να τραβήξει τα υπολείμματά της. Ελέγξτε το πανί όσο καθαρίζετε το χαλί και αν το πανί γεμίσει με πλαστελίνη, αλλάξτε το με ένα καινούριο και συνεχίστε. Η λιπαρή ουσία θα αφαιρέσει και την παραμικρή υποψία πλαστελίνης από το χαλί.
4. Ανακατέψτε 1 κουτ.γλυκού υγρό σαπούνι με 1 κουτ. Γλυκού λευκό ξύδι σε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό. Τρίψτε την πλαστελίνη με το σφουγγάρι ώσπου να αφαιρέσετε και τα τελευταία κομμάτια πλαστελίνης.
5. Ξεβγάλτε το χαλί με ένα σφουγγάρι με κρύο νερό και ύστερα στεγνώστε το σημείο με ένα στεγνό πανί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαίρεσης.

Αυτοκόλλητα στα έπιπλα, στους τοίχους και παντού

Πάρτε ένα βουρτσάκι ή χαρτί κουζίνας ποτισμένο με ξύδι και περάστε το μαλακά πάνω στην επιφάνεια με τα αυτοκόλλητα (εάν μιλάμε για πιο ευαίσθητη επιφάνεια, π.χ. λάπτοπ, θέλει ιδιαίτερη προσοχή) εωσότου μουσκέψει η περιοχή. Αφήστε το ξύδι για πέντε λεπτά και ύστερα σκουπίστε και προσπαθήστε να τραβήξετε το αυτοκόλλητο. Κανονικά πρέπει να φύγουν εύκολα. Εάν δεν φύγουν με μία φορά, βάλτε λίγο ακόμη ξύδι και επαναλάβετε τη διαδικασία.

Ζωγραφιές στους τοίχους

Υπάρχουν δύο τρόποι για να καθαρίσετε τις ζωγραφιές από τους τοίχους του σπιτιού.

1. Μαγειρική Σόδα

Πάρτε ένα βρεγμένο καθαρό πανί, βουτήξτε το σε λίγη μαγειρική σόδα και τρίψτε τις ζωγραφιές από τους τοίχους. Με λίγο πιο δυνατό τρίψιμο, θα έχουν φύγει.

2. Μαγιονέζα

Ναι γίνεται και με μαγιονέζα. Απλά τρίψτε την περιοχή με λίγη μαγιονέζα και αφήστε για λίγα λεπτά. Ύστερα καθαρίστε την περιοχή με ένα βρεγμένο καθαρό πανί.

Κομφετί μετά το πάρτυ

Καταρχάς υπολογίστε πόσο κομφετί υπάρχει στην περιοχή που θέλετε να καθαρίσετε. Εάν το κομφετί είναι πολύ και όχι σε τυχαία σημεία αλλά σε όλο το πάτωμα, δοκιμάστε πρώτα να το καθαρίσετε με την ηλεκτρική σκούπα. Ό,τι κομφετί έχει μείνει, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε με ένα νωπό πανί αλλά καλό είναι σε αυτή τη φάση να είστε προσεκτικοί διότι το κομφετί αν βραχεί περισσότερο απ’ όσο πρέπει, αφήνει λίγο χρώμα στο πάτωμα.
Αν έχει μείνει λίγο ακόμη, και ειδικά στους αρμούς, πάρτε ταινία διπλής όψεως κόψτε περίπου 20 εκατοστά, τοποθετήστε την ταινία επάνω στους αρμούς που βρίσκονται τα κομφετί και τραβήξτε. Φροντίστε κάθε φορά που κολλάτε την ταινία επάνω, η πλευρά της ταινίας με την οποία μαζεύετε το κομφετί, να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Εάν η ταινία γεμίσει κομφετί, χρησιμοποιήστε καινούρια κ.ο.κ.
Σε περίπτωση που τα κομφετί αφήσουν χρώμα στο πάτωμα, πάρτε ένα βρεγμένο πανί -ή για καλύτερο αποτέλεσμα-μία παλιά οδοντόβουρτσα και με λίγο ισχυρό απορρυπαντικό πιάτων, τρίψτε δυνατά επάνω στον λεκέ.