fbpx

Στις χώρες που οι ξυλιές διώκονται ποινικά, τα παιδιά είναι λιγότερο βίαια

| 24 Οκτωβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Σε μία έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις χώρες που το «ξύλο» και άλλες μορφές – σωματικής και μη – τιμωρίας διώκονται ποινικά, τα ποσοστά βίας στην εφηβεία, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια είναι εμφανώς μικρότερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα σε 88 χώρες και μελέτησαν τη συμπεριφορά περισσοτέρων από 400.000 εφήβων. Η έρευνα αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο διεξοδική που διεξήχθη ποτέ παγκοσμίως και αφορούσε το πρόβλημα της βίας στις νεαρές ηλικίες. Τα αποτελέσματα – που καμία έκπληξη δεν μας προκαλούν – δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ. «Οι χώρες που οι ξυλιές διώκονται ποινικά, είναι και οι πιο ασφαλείς για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας», ανέφεραν οι ερευνητές.


ADVERTISEMENT

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από άλλες έρευνες και συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 13-17 ετών, τα οποία ρωτήθηκαν αν οι γονείς τους τα έδερναν, τα έβαζαν τιμωρία ή αν δέχονταν σωματική ή άλλης μορφής βία και πόσο συχνά.

Από τις 88 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, στις 30 απαγορευόταν οποιαδήποτε μορφή σωματικής τιμωρίας/βίας (ανάμεσά τους η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και οι περισσότερες από τις Σκανδιναβικές χώρες), στις 38 υπήρχε μερική απαγόρευση (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά) και στις υπόλοιπες 20 χώρες οι γονείς είχαν το ελεύθερο να δέρνουν τα παιδιά τους και να τα τιμωρούν όποτε εκείνοι έκριναν (ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν το Ισραήλ και η Αίγυπτος). Το ξύλο ήταν η πιο διαδεδομένη μορφή τιμωρίας για τη «διόρθωση ή τον έλεγχο» της συμπεριφοράς ενός παιδιού.

«Τα ποσοστά βίας μειώθηκαν στα αγόρια κατά 69% και στα κορίτσια κατά 42% στις χώρες που το «ξύλο» απαγορεύεται. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κόστα Ρίκα, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Ονδούρα, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία σε αυτήν ακριβώς τη σειρά»


ADVERTISEMENT

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει το ξύλο κατά την παιδική ηλικία με τη μελλοντική τάση προς τη βία. Μία μελέτη που διεξήχθη το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Οικογενειακή Ψυχολογική Υγεία» εξέτασε περισσότερα από 160.000 παιδιά και διαπίστωσε ότι όσο πιο συχνά δέρνουν οι γονείς τα παιδιά τους, τόσο πιο πιθανό είναι αυτά να αψηφούν μελλοντικά τους γονείς τους, να παρουσιάσουν αντικοινωνική συμπεριφορά και προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την ενηλικίωση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν 300 εκατομμύρια γονείς επιλέγουν να πειθαρχήσουν στα παιδιά τους ηλικίας 2-4 ετών με τον πλέον κλασικό τρόπο της «ξυλιάς» σύμφωνα με έρευνα της Unicef που διεξήχθη το 2017. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι γονείς ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους ή σύμφωνα με τον τρόπο που οι ίδιοι μεγάλωσαν. Δυστυχώς οι γονείς δεν γνωρίζουν τις μελλοντικές επιπτώσεις που έχει αυτός ο τύπος τιμωρίας στα παιδιά τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την πιθανότητα να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα παραπάνω ποσοστά και στο πόσο πλούσια ή πόσο φτωχή είναι μία χώρα, αλλά ο παράγοντας αυτός έδειξε να μην επηρεάζει τα γενικότερα ευρήματα.

Τα παιδιά αναζητούν στους γονείς τους, αλλά και στην κοινωνία «πατήματα» για να χτίσουν τη δική τους συμπεριφορά. Αν θέλουμε να εξαλείψουμε τη βία στις μελλοντικές γενιές, πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που κηρύττουμε: Δεν δέρνουμε ποτέ τα παιδιά μας.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ