fbpx

Σε ποιά ηλικία να πάρω κινητό στο παιδί; Πώς η τεχνολογία βοηθάει τους μονογονείς

| 16 Νοεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Καθώς τα smartphones και τα tablets γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ζωής, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν τα παιδιά τους είναι στην κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσουν μία τέτοια συσκευή.

Ρωτήσαμε και μάθαμε τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς πριν κάνουν, ενόψει Πρωτοχρονιάς, ένα τέτοιο δώρο στο παιδί τους.


ADVERTISEMENT

Ενώ κάποιες εφαρμογές έχουν όριο ηλικίας (για παράδειγμα στο Facebook και στο Instagram δεν επιτρέπεται να εγγραφείς αν δεν είσαι άνω των 13 ετών), δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση για τους γονείς, οι οποίοι αναρωτιούνται αν τα παιδιά τους είναι έτοιμα να επωμιστούν τη μεγάλη ευθύνη ενός τόσο ακριβού εργαλείου και να διαχειριστούν το περιεχόμενο και τις διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Συνήθως οι γονείς ανησυχούν περισσότερο για τα εξής θέματα: πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνουν τα παιδιά τους στις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο, πώς να διαχειριστούν το YouTube και το περιεχόμενο του και ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για ένα παιδί να αποκτήσει smartphone. Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει καθώς η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και έχει διαφορετικές ανάγκες.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα μονογονέα, ο οποίος εργάζεται απόγευμα και το παιδί είναι μόνο στο σπίτι ή πρέπει να φύγει για να πάει αγγλικά ή σε κάποια άλλη εξωσχολική δραστηριότητα. Αν δεν έχει μαζί του κινητό πως θα μπορέσει η μάνα του να το βρει εκτός σπιτιού; Αν του συμβεί κάτι ενώ είναι μόνο του, πως θα μπορέσει να ειδοποιήσει; Σε αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη ενός κινητού είναι απαραίτητη και βοηθάει και τις δύο πλευρές να νιώσουν ηρεμία, ασφάλεια και σιγουριά. 

Οι γονείς καλό θα ήταν να θυμούνται ότι ένα δώρο όπως είναι ένα tablet ή ένα κινητό σε ένα παιδί που δεν είναι συναισθηματικά ώριμο, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Σημαντικό για τους γονείς είναι να θέτουν κανόνες και να ελέγχουν τα πάντα online και offline.


ADVERTISEMENT

Είναι σαφές ότι ξεκάθαρη απάντηση για το ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να έχει ένα παιδί κινητό, δεν υπάρχει. Όλα καθορίζονται βάσει αναγκών. Σημαντικό είναι ωστόσο οι γονείς να κάνουν μία σοβαρή και ήρεμη κουβέντα με τα παιδιά τους και να τους ξεκαθαρίσουν ότι χρησιμοποιούμε το κινητό μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Συχνά, όταν το παιδί το παρακάνει, οι γονείς ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους και εξαπολύουν απειλές. Σε αυτό το σημείο επανερχόμαστε στην παραπάνω διαπίστωση ότι ένα παιδί αν δεν είναι συναισθηματικά ώριμο, καλό θα ήταν να μη του δοθεί μια τέτοια συσκευή. 

Επίσης, πώς προσεγγίζουμε φλέγοντα ζητήματα όπως είναι το sexting; Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας πόσο καλά και σωστά παιδιά είναι και ότι πρέπει να συνεχίσουν έτσι και όχι να αφήσουν ένα κινητό ή ένα τάμπλετ να αλλάξει ή να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.

Τα κινητά εξυπηρετούν τρεις σκοπούς: την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς καλό θα ήταν να αναρωτηθούν ποιο ρόλο θέλουν να παίξει το smartphone στη ζωή του παιδιού τους. Όλα εξαρτώνται από την απάντηση που θα δώσουν. Αν η απάντηση είναι η εκπαίδευση ή η επικοινωνία, όλα καλά, αρκεί οι γονείς να ταχθούν προς αυτή την κατεύθυνση και να προσπαθήσουν σκληρά ώστε να πετύχουν το στόχο αυτό. Αν οι γονείς προμηθεύονται ένα tablet ή ένα κινητό για την ψυχαγωγία του παιδιού τους, σύντομα θα υπάρχει πρόβλημα και θα «χάσουν» το μέτρο μιας και τα παιδιά είναι εύκολο να εθιστούν και να παραμελήσουν τα μαθήματά τους.

Ο κάθε γονιός οφείλει να αξιολογεί τι είναι καλύτερο για την οικογένειά του, τις αξίες, την υγεία και τις ανάγκες του παιδιού του. Εάν το παιδί έχει ροπή προς το άγχος και την κατάθλιψη καλό θα ήταν ο γονιός να εξετάσει κατά πόσο θα βοηθούσε το παιδί του να αλληλεπιδρά με τα άλλα παιδιά μέσω μιας οθόνης και όχι στην πραγματική ζωή.

Οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν τη σημασία του να διαμορφώνουν οι γονείς τη συμπεριφορά των παιδιών τους όσον αφορά στα τηλέφωνα: Πρώτον είναι καλύτερο να μιλάμε με κάποιον από κοντά και όχι μέσω τηλεφώνου. Επίσης όταν τρώμε απενεργοποιούμε το κινητό ή έστω το βάζουμε στο αθόρυβο. Τέλος χρησιμοποιούμε το κινητό όταν είναι ανάγκη και όχι για ψύλλου πήδημα.

Το θέμα των ηλεκτρονικών συσκευών είναι μείζον στην εποχή μας και οι γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί και να μιλούν για το θέμα αυτό χωρίς το φόβο μην κριθούν από τους γύρω τους. Μπορεί να φοβούνται για το λόγο ότι είναι η πρώτη γενιά που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, αλλά όποιος ζει μαθαίνει, παθαίνει και βάζει μυαλό. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις θα πρέπει να το «ψάξουν» και με ειλικρινή διάλογο να βοηθήσουν τα παιδιά τους και γενικότερα τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: huffpost.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ