fbpx

Πώς να μεγαλώσεις άντρες με @@ και όχι άντρες-@@

| 8 Σεπτεμβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Έχω διχαστεί κατά πολύ για το αν πρέπει να γράψω αυτό το άρθρο ή όχι. Μου φαίνεται περιττό και αφελές να γράψω κάτι που είναι αυτονόητο. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι μας έχουμε παίξει κάποιο ρόλο στη διαιώνιση αυτής της συμπεριφοράς των γιων μας. Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να παράσχω σαφείς και απλές συμβουλές για το πώς να μεγαλώσουμε τους γιους μας ώστε να γίνουν άντρες, πραγματικοί άντρες με @@ και όχι @@ άντρες.

Με το σύζυγό μου μεγαλώνουμε δύο παιδιά: ένα γιο και μία κόρη. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι και ισχύουν για όλους. Είναι οι ίδιοι κανόνες που ίσχυαν και στο δικό μου σπίτι όταν ήμασταν μικρές με την αδερφή μου. Η σεξουαλικότητα ήταν κάτι που έπρεπε να ενισχύσουμε και όχι κάτι για το οποίο έπρεπε να ντρεπόμαστε. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μας λέει ότι είχαμε κάθε δικαίωμα να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις σχετικά με το σεξ αρκεί οι αποφάσεις αυτές να ήταν δικές μας και όχι να ενεργούμε παθητικά ή κατόπιν παρότρυνσης ή προτροπής άλλων.


ADVERTISEMENT

Όταν ακούω κάποιους ανθρώπους να λένε ότι πρέπει να μεγαλώνουμε τα αγόρια μας «διαφορετικά» συμφωνώ μαζί τους, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζετε. Το ίδιο κάνω και εγώ και οι περισσότεροι. Δεν γνωρίζω κανέναν που μεγαλώνει το γιο του με σκοπό να τον κάνει βίαιο με γυναίκες και μη, αλήτη ή κακοποιό στοιχείο. Εγώ από τη μεριά μου είμαι τυχερή, αν εσείς όμως αισθάνεστε ότι έχετε μείνει πίσω ή μεγαλώνετε τους γιους σας με λάθος τρόπο μην αφήσετε και άλλο χρόνο να περάσει. Καλύτερα να ξεκινήσετε τώρα πριν να είναι αργά.

Πρώτο και σημαντικότερο: Εάν θέλετε να αλλάξετε τον κανόνα που υποδηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν τα αγόρια άντρες είναι να μιμηθούν τη στερεοτυπική συμπεριφορά που υπήρχε ανέκαθεν πρέπει να ρίξουμε μία ματιά στα μαθήματα που έχουμε δώσει στους γιους μας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη ζώνη άνεσής μας και να παραδεχτούμε ότι δεν ευθύνεται μόνο η κοινωνία αλλά και εμείς. Μερικές από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να είναι απίστευτα προφανείς αλλά πρέπει να ειπωθούν επειδή η απλότητά τους μας κάνει πολλές φορές να τις αντιμετωπίζουμε ως ασήμαντες κάτι που είναι επιζήμιο για τη συναισθηματική υγεία των παιδιών μας ανεξάρτητα από το φύλο τους:

  1. Ενθαρρύνετε τους γιους σας να εκφράζουν τα συναισθήματά τους – όχι μόνο το θυμό. Δεν είναι κακό να κλαίνε.
  2. Βεβαιωθείτε ότι οι γιοι σας γνωρίζουν ότι η επιθυμία για συναισθηματική σύνδεση δεν περιορίζεται σε άτομα του άλλου φύλου. Είναι φυσιολογικό να αναζητάς τη στοργή και τη φροντίδα ακόμα και όταν είσαι αγόρι.
  3. Μάθετε στους γιους σας αλλά και στις κόρες σας ότι είναι φυσιολογικό να θέλουν να κάνουν σεξ (αρκεί να είναι συναινετικό).
  4. Αφήστε τους γιους σας να φορέσουν ροζ ρούχα αν το επιθυμούν ή να παίξουν με παιχνίδια/ασχοληθούν με δραστηριότητες που δεν είναι απαραιτήτως αγορίστικες.
  5. Αφήστε τους γιους σας να έχουν μακριά μαλλιά και αψηφήστε επιτέλους όλα εκείνα τα παλιά στερεότυπα που μας μαστίζουν εδώ και αιώνες.
  6. Δώστε στους γιους σας την ευκαιρία να πουν ποιοι είναι αντί να το κρύβουν ή να κάνουν εικασίες (αυτό αφορά κυρίως στο σεξουαλικό τους προσανατολισμό).
  7. Μάθετε στους γιους σας ότι οι δυνατές γυναίκες δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται αλλά κάτι που πρέπει να θαυμάζουν και να σέβονται.
  8. Διδάξτε στους γιους σας ότι οι σχέσεις δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και ότι όπως και οι φιλίες δεν πρέπει να έχουν νικητές και χαμένους. Πρέπει να υπάρχει ισότητα και όχι επίδειξη δύναμης.
  9. Ενθαρρύνετε τους γιους σας να κατηγορούν και να καταγγέλουν ανήθικες συμπεριφορές.
  10. Εξηγήστε στους γιους σας ότι δεν πρέπει να σχολιάζουν τους άλλους εκτός εάν ζητηθεί η γνώμη τους.
  11. Μάθετε στους γιους σας να ζητούν την άδεια του άλλου με την έννοια της συναίνεσης/συγκατάθεσης. Η συναίνεση είναι μία λέξη που δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο σεξ.
  12. Μάθετε στους γιους σας πώς να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση και πώς να ανταποκριθούν εφόσον δεν τους δοθεί άδεια. Μπορούν να απαντήσουν απλά: «Είναι εντάξει. Καταλαβαίνω». Αν πάλι θέλουν, μπορούν να πουν: «Απογοητεύτηκα, αλλά οκ. Έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς» (αυτό το μάθημα είναι σημαντικό γιατί συνήθως η άρνηση είναι κάτι που δεν περιμένουν και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν).
  13. Να είστε σαφείς ότι δεν θα ανεχθείτε καμία κακή συμπεριφορά. Πείτε το ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η ασάφεια δεν βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις. Εξηγήστε τους πώς τα τόσα πολλά παραδείγματα εγκληματικής συμπεριφοράς που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά είναι απαράδεκτα και επαναλαμβάνετέ το κάθε μέρα εάν χρειαστεί. Αναζητήστε στις ειδήσεις και τα νέα διάφορα «μοντέλα κακής συμπεριφοράς» και χρησιμοποιήστε τα για να δώσετε το καλό παράδειγμα.

Το στερεότυπο «αγόρια είναι και βαράνε» πρέπει να τελειώσει. Δεν είναι. Εξαρτάται από εμάς να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι.


ADVERTISEMENT

Πηγή: motherwellmag.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ