fbpx

Παιδί και διαζύγιο: Οι αλήθειες που δεν θα σου πουν – Πώς να αφήσεις τους εγωισμούς στην άκρη

| 25 Μαΐου 2020
ADVERTISEMENT

Είμαι από εκείνες που πιστεύουν ότι το διαζύγιο έχει μεγάλη και σημαντική επίδραση στη ζωή ενός παιδιού. Είμαι της άποψης ότι ένα διαζύγιο μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί δια βίου προβλήματα. Το διαζύγιο αφήνει πληγωμένα και γεμάτα με αρνητικά συναισθήματα παιδιά που θα τα αντιμετωπίζουν μία ζωή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Με τον καιρό όντως μαθαίνουν να προσαρμόζονται στο γεγονός ότι οι γονείς τους θα ζουν χωριστά και η θλίψη που προκαλεί το διαζύγιο θα μειωθεί με το χρόνο αλλά ποτέ δεν θα εξαφανιστεί. Εκτός από τη λύπη που αισθάνεται ένα παιδί για το διαζύγιο των γονιών του θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες εάν οι γονείς δεν διαχειριστούν το διαζύγιο με υπεύθυνο τρόπο.


ADVERTISEMENT

Φρίττω όταν ακούω γονείς να λένε ότι τα παιδιά τους είναι ανθεκτικά και μπορούν να χειριστούν ένα διαζύγιο. Έχω μιλήσει με πολλούς ενήλικες που μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου τους ένιωσαν καταρρακωμένοι, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο πιστεύουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να το ξεπεράσουν πιο εύκολα από εκείνους και να μάθουν να ζουν σε μία κατάσταση που οι ίδιοι δυσκολεύονται να αποδεχτούν και να προχωρήσουν. 

Αυτή η πεποίθηση των γονιών ότι τα παιδιά τους είναι πιο ευέλικτα και ανθεκτικά συναισθηματικά από εκείνους βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά ενός διαζυγίου. Η άποψη ενός παιδιού για το διαζύγιο των γονιών του διαμορφώνεται από το αν οι γονείς συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία και την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια του διαζυγίου και μετά.

Παρακάτω θα βρείτε 4 λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να βάλετε σαν προτεραιότητα το παιδί σας σε ένα διαζύγιο:


ADVERTISEMENT

  1. Διαζύγιο σημαίνει τεράστιες αλλαγές στη ζωή των παιδιών, συμμετοχή στις συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, αλλαγές στον τόπο διαμονής τους, οικονομικές δυσκολίες, άσχημη σχέση με κάποιον από τους γονείς, απώλεια συναισθηματικής ασφάλειας και πλήθος στρεσογόνων παραγόντων.
  2. Διαζύγιο σημαίνει απώλεια της οικογένειας ενός παιδιού κάτι που είναι το κέντρο του κόσμου του. Εάν ένα παιδί μεγαλώνει σε μία οικογένεια με ελάχιστες ή καθόλου συγκρούσεις αυτή η οικογένεια είναι η βάση της ασφάλειάς του και αυτή που επιτρέπει στο παιδί αυτό να βγει στον κόσμο και να διευρύνει τους ορίζοντές του επειδή ξέρει ότι υπάρχει ένα ασφαλές μέρος να επιστρέψει. Η απώλεια της έννοιας της οικογένειας είναι ένας θάνατος για το παιδί. Θα υπάρξει μία περίοδος πένθους και ανάγκη αντικατάστασης της ασφάλειας που είχε μέχρι πρόσφατα στην οικογένειά του με κάτι νέο.
  3. Το διαζύγιο αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσει ένα παιδί ψυχολογικά, κοινωνικά και μαθησιακά προβλήματα. Το διαζύγιο ενός γονέα αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής ενός παιδιού. Οι σχέσεις του παιδιού με τους φίλους του θα αλλάξουν και θα επηρεαστεί η ικανότητά του να συγκεντρώνεται στο σχολείο με αποτέλεσμα αυξημένη πιθανότητα ψυχολογικών προβλημάτων, όπως άγχος και κατάθλιψη.
  4. Το διαζύγιο προκαλεί σε ένα παιδί συναισθηματικό πόνο. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί ένας γονέας να βοηθήσει το παιδί του να το ξεπεράσει και το πόσο καλά τα πάνε οι γονείς το παιδί θα αισθανθεί θλίψη και απώλεια κατά τη διάρκεια και μετά από ένα διαζύγιο. Καταλάβετέ το. Τα διαζύγια βλάπτουν τα παιδιά! Μην πέσετε στην παγίδα του ότι εάν ο γονέας είναι ευτυχισμένος είναι και το παιδί ευτυχισμένο. Όταν ένα παιδί είναι μάρτυρας ενδοοικογενειακής κακοποίησης ή είναι παρόν στους καβγάδες ανάμεσα στους γονείς του με τον καιρό θα νοιάζεται όλο και λιγότερο για το αν η μαμά και ο μπαμπάς είναι ευτυχισμένοι.

Μερικοί γονείς έχουν τη λανθασμένη πεποίθηση ότι τα παιδιά τους ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια ανησυχώντας για την ευτυχία των γονιών τους. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για τη δική τους ευτυχία και ασφάλεια όπως πρέπει γι’ αυτό σας παρακαλώ μην πλασάρετε το διαζύγιο σας ως ένα μέσο για να είναι χαρούμενα τα παιδιά σας. Δεν το κάνετε για χάρη τους, για σας το κάνετε. Μην παραμυθιάζεστε ότι το διαζύγιο θα ωφελήσει κυρίως το παιδί. Να φέρει ευτυχία σε εσάς μπορεί, στα παιδιά όχι.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις ενός διαζυγίου στα παιδιά;

Εάν αντιπαραβάλλετε τα παιδιά έγγαμων γονέων με τα παιδιά χωρισμένων γονέων, τότε τα παιδιά των διαζευγμένων οικογενειών είναι:

– Δύο φορές πιο πιθανό να  χρειαστούν τη βοήθεια παιδοψυχολόγου.

– Δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

– Πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

– Δύο φορές πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο πριν το τελειώσουν.

– Δύο φορές πιο πιθανό να πάρουν διαζύγιο ως ενήλικες.

– Κοινωνικά λιγότερο ικανά και ανώριμα.

Ο Andrew Cherlin του πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins είπε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν τα παιδιά μεγαλώσουν και επιτύχουν ως ενήλικες εξακολουθούν να κουβαλούν το υπολειπόμενο τραύμα του διαζυγίου των γονιών τους.

Με άλλα λόγια όταν εμείς οι ενήλικες αποφασίζουμε να διαζευχθούμε, αυτό αντιβαίνει στα φυσικά γονεϊκά μας ένστικτα που θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά μας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το διαζύγιο από μόνο του δεν βλάπτει τα παιδιά, αλλά ότι είναι η συμπεριφορά των γονέων κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου που καθορίζει το αν θα πληρώσει ένα παιδί ή όχι τις συνέπειες.

Συμφωνώ ότι ως γονείς μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά μας. Οι γονείς όταν παίρνουν διαζύγιο έχουν κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά τους και μία από αυτές είναι να τα βοηθήσουν να το αντιμετωπίσουν. Στα τόσα χρόνια της καριέρας μου έχω δει άπειρους διαζευγμένους γονείς και τα παιδιά τους και ξέρω καλά ότι εκείνα πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Οι γονείς εστιάζουν περισσότερο στη νομική διαδικασία του διαζυγίου και στις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες παρά στις ανάγκες των παιδιών τους. Μέχρι να δω μία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η πλειονότητα των γονέων θα αλλάξει συμπεριφορά, θα διατηρήσω την πεποίθησή μου ότι τα παιδιά πλήττονται ανεπανόρθωτα από το διαζύγιο και υποφέρουν εξαιτίας γονέων, οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν παράλληλα διαζύγιο και γονεϊκότητα.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ