fbpx

Ομηρικοί καυγάδες με το παιδί λόγω τάμπλετ: Πώς να βάλεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όρια

| 22 Αυγούστου 2018
ADVERTISEMENT

Έχοντας προσπαθήσει δεκάδες φορές να απομακρύνω το τάμπλετ από τα χέρια του παιδιού μου, μπορώ να σας πω ότι πιο εύκολο μου φάνηκε να φτιάξω μουσακά για πρώτη φορά, παρά να του πάρω το τάμπλετ από τα χέρια. Είναι τέτοια η επιρροή που του ασκεί που κάθεται σαν το αποβλακωμένο και κοιτάζει την οθόνη με μάτια γουρλωμένα και στόμα ανοιχτό. Έχω αρχίσει πλέον και ανησυχώ. Αντιδρά τόσο άσχημα όταν του το τραβάω από τα χέρια – μετά από τις δεκάδες ανεπιτυχείς προσπάθειές μου να το πείσω να το αφήσει – που στο τέλος τα παρατάω, γιατί δεν έχω πια άλλη υπομονή.

Άκου τώρα και το άλλο. Το ξέρεις ότι οι γιατροί απαγορεύουν αυστηρά οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή σε παιδάκια μέχρι 18 μηνών; Πόσοι όμως μπαϊλντισμένοι γονείς δεν έχουν δώσει στο παιδί τους ένα τάμπλετ ή ένα κινητό πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια τους να το κάνουν να φάει χωρίς φωνές και παράπονα;


ADVERTISEMENT

Πρέπει να μπουν όρια. Γονείς, είναι σημαντικό να θέσετε κανόνες στο χρόνο ενασχόλησης του παιδιού σας με μία ψηφιακή συσκευή, είτε αυτή λέγεται τάμπλετ, είτε κινητό, είτε κάπως αλλιώς. Είναι πιο παραγωγικό να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι ή να σερφάρετε στο τάμπλετ σε σελίδα της επιλογής σας παρά να το αφήσετε μόνο του χωρίς όρια ή επίβλεψη.

Πώς όμως μπορεί να βάλει ένας γονιός όρια χωρίς να γίνει κανονική μάχη; Μπορεί να φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά είναι πιο απλό απ’ ότι νομίζαμε:

  1. Περάστε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μαζί

Σταμάτα να είσαι η κακιά μαμά που όλο φωνάζει και προσπαθεί να εξηγεί το «γιατί» πίσω από κάθε κανόνα, που βάζει. Λιγότερες ώρες στο τάμπλετ ισοδυναμούν με περισσότερες στιγμές μαζί σαν οικογένεια, κατά τις οποίες μπορείτε να κάνετε παρέα 1002 εποικοδομητικές δραστηριότητες.


ADVERTISEMENT

  1. Να είσαι σαφής και αυστηρός/ή στα όρια που βάζεις

Όταν λες στο παιδί σου 20 λεπτά, φρόντισε να είναι 20 λεπτά και όχι παραπάνω. Δεν θες το παιδί σου να νομίζει ότι είσαι μία μαμά που φάσκει και αντιφάσκει. Θέλεις να σε λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του και να ξέρει ότι εννοείς αυτό που λες. Καλό θα ήταν τα όρια που βάζεις στο παιδί να τα βάζεις και στον εαυτό σου. Εννοώ πως είναι τελείως παράλογο να κάθεσαι με τις ώρες σε ένα τάμπλετ και να αφήνεις το παιδί σου μόνο για 10 λεπτά.

  1. Άσε το κινητό, δώσε το καλό παράδειγμα

Όπως είπα και παραπάνω δεν μπορείς να είσαι με τις ώρες στο τάμπλετ ή στο κινητό και να μην αφήνεις το παιδί σχεδόν καθόλου. Διάβασε κανένα περιοδικό ή ασχολήσου με κάποιο από τα χόμπι σου και δώσε το καλό παράδειγμα στο παιδί σου.

  1. Κρύψε το να μην το βλέπει

Αν έχεις το τάμπλετ σε κοινή θέα, φυσικό είναι το παιδί σου να μπαίνει στον πειρασμό να ασχολείται μαζί του. Που κάθεται το παιδί σου συνήθως; Στο καθιστικό και στο δωμάτιό του. Απόφυγε τότε να αφήνεις το ταμπλετ στα δωμάτια αυτά. Όσο το βλέπει, τόσο πιο πολύ το θέλει. Δόξα τω Θεώ από συρτάρια και ντουλάπια καλά πας.

  1. Αν δεν μπορείς εσύ να βάλεις όρια, υπάρχουν εφαρμογές που το κάνουν

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά υπάρχουν εφαρμογές που μπορείς να εγκαταστήσεις στο τάμπλετ και να παρακολουθείς όχι μόνο που μπαίνει το παιδί σου και πόση ώρα είναι μέσα, αλλά και να κλείνει αυτόματα όταν το παιδί ξεπεράσει το χρόνο που έχεις ορίσει.

  1. Άφηνέ το μια στις τόσες να το…ρίξει έξω

Αν τύχει μια μέρα να μείνει σπίτι επειδή είναι άρρωστο, δώσε τόπο στην οργή και άστο να κάτσει όσο ζητάει η καρδιά του. Είπαμε, καλά και τα όρια, αλλά μία στις τόσες δεν θα πάθει κάτι, ίσα-ίσα που θα το ευχαριστηθεί και πού ξέρεις; Ίσως και να το βαρεθεί και το αφήσει από μόνο του. Αλλά είπαμε. Μία στις τόσες, μην το κάνεις και σύστημα. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Θα εκπλαγείς από το πόσο πολύ οι συμβουλές αυτές «πιάνουν». Φυσικά θα υπάρξουν κι εκείνες οι στιγμές που το παιδί σου κλαψουρίζοντας θα φωνάζει «Μαμά βαριέμαι», αλλά εσύ στάσου στο ύψος σου. Όταν βαριέται, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει. Δεν υπάρχει μόνο το τάμπλετ στη ζωή του.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ