fbpx

Οι γονείς δεν ενοχλούνται όταν οι κόρες τους παίζουν με αμαξάκια. Ενοχλούνται όταν οι γιοι τους μακιγιάρονται

| 21 Φεβρουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με έρευνα οι γονείς μεταξύ τους μιλούν για τα πάντα εκτός από ένα πράγμα. Για τη σεξουαλική ταυτότητα των παιδιών τους. Συμπεριφέρονται διαφορετικά στα παιδιά τους ανάλογα με την ηλικία τους και τα καθοδηγούν ώστε να μπορούν να μιλήσουν μαζί τους για οποιοδήποτε θέμα, όσο κι αν αυτό το θέμα σοκάρει το γονιό.

Μία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 ενήλικες ασχολήθηκε ενδελεχώς με το κατά πόσο οι γονείς συζητούν με τα παιδιά τους ευαίσθητα θέματα, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου, οι φυλετικές διακρίσεις, οι πολιτικές πεποιθήσεις, τα ναρκωτικά και το σεξ, αλλά και σε ποια ηλικία. Η έρευνα εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το φύλο επηρεάζει αυτό που οι γονείς θεωρούν ως αποδεκτή συμπεριφορά για τα παιδιά τους.


ADVERTISEMENT

Οι μπαμπάδες επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τις μαμάδες όταν οι γιοι τους παίζουν με κούκλες ή χρησιμοποιούν μακιγιάζ.

«Οι γυναίκες ήταν πιο πρόθυμες να αφήσουν τα παιδιά τους να πειραματιστούν και να παραβιάσουν ενίοτε τα φυλετικά πρότυπα που ισχύουν για τους άντρες. Ενώ και τα δύο φύλα δεν έχουν αντίρρηση στο να παίζουν οι κόρες τους με αυτοκινητάκια ή να φορούν αγορίστικα ρούχα, όταν είδαν τους γιους τους να «δρουν» θηλυκά, εμφάνισαν έντονες αντιρρήσεις», ανέφερε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 81% των μαμάδων δεν έχουν πρόβλημα όταν οι γιοι τους παίζουν με κούκλες σε αντίθεση με το 61% των μπαμπάδων. Μόνο το 36% των μπαμπάδων υποχωρούν στη θέληση των γιων τους να κυκλοφορούν με βαμμένα νύχια και μακιγιαρισμένοι σε σύγκριση με το 55% των μαμάδων.

Αντίθετα το 96% των μαμάδων και το 90% των μπαμπάδων δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παίζουν οι κόρες τους με αυτοκινητάκια και το 78% των μαμάδων και το 70% των μπαμπάδων άφηναν χωρίς αντιρρήσεις τις κόρες τους να φορούν αγορίστικα ρούχα.


ADVERTISEMENT

Όπως καταλαβαίνουμε οι μπαμπάδες διαφωνούν σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα ενός γιου που μακιγιάρεται ή φορά φορέματα, ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν οι κόρες τους έχουν αγορίστικες συνήθειες.

Γιατί οι γονείς αποφεύγουν να συζητούν με τα παιδιά τους θέματα ταυτότητας φύλου;

Οι προβληματισμοί που πολλά παιδιά έχουν σχετικά με το φύλο τους φέρνουν σε δύσκολη θέση τους γονείς, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμούν να κρύψουν ή να προσπεράσουν το «πρόβλημα» παρά να το συζητήσουν με τα παιδιά τους.

Σχεδόν η πλειονότητα των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτήρισε τη συζήτηση γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα ως κάτι που θα προτιμούσε να αποφύγει. Επίσης οι διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου είναι ανάμεσα στα πρώτα πέντε θέματα που οι γονείς δεν θέλουν να συζητούν με τα παιδιά τους. Δυστυχώς η έρευνα δεν ασχολήθηκε με τις αιτίες.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι γονείς δυσφορούν ή έρχονται σε αμηχανία όταν συζητούν τέτοια θέματα με τα παιδιά τους, σε αντίθεση με τη συζήτηση γύρω από το σεξ που θεωρούν πιο φυσιολογική και είναι πιο εξοικειωμένοι.

Τα βασικότερα θέματα, τα οποία οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να συζητούν με τα παιδιά τους είναι:

Ταυτότητα φύλου: 10%

Σεξουαλικός προσανατολισμός: 8%

Διαζύγιο: 7%

Πολιτικές πεποιθήσεις: 6%

Διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου: 5%

Θρησκευτικές – φυλετικές διακρίσεις: 5%

Σεξ: 3%

Η έρευνα μελέτησε επίσης το αν είναι οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες που συζητούν πρώτοι με τα παιδιά τους οποιοδήποτε από τα παραπάνω ευαίσθητα θέματα και αποδείχθηκε ότι είναι οι μαμάδες εκείνες που επιθυμούν να τα συζητήσουν με τα παιδιά τους και μάλιστα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Οι μπαμπάδες για παράδειγμα προτιμούν να κάνουν μια τέτοια συζήτηση κατά δύο χρόνια μέσο όρο αργότερα από τις μαμάδες. Για παράδειγμα, οι μαμάδες συζητούν συνήθως με τα παιδιά τους για το θάνατο στην ηλικία των 10 ετών. Επίσης οι μπαμπάδες αρχίζουν να συζητούν για το κάπνισμα και το αλκοόλ με τα παιδιά τους από την ηλικία των 10 ετών, ενώ οι μαμάδες θεωρούν ότι η ιδανική ηλικία είναι τα 8 έτη. Στο μοναδικό, στο οποίο μαμάδες και μπαμπάδες συμφωνούν είναι ότι η ηλικία των 13 ετών είναι η σωστή ηλικία για να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο.

Όσοι δεν είναι γονείς θεωρούν ότι τέτοιου είδους συζητήσεις μπορούν να περιμένουν. Γενικότερα σύμφωνα με την έρευνα, όσοι δεν είναι γονείς είναι πιο συντηρητικοί και πιστεύουν πως η συζήτηση για τα ναρκωτικά και το σεξ πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 12 ετών και μετά, ενώ οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους ενεργοποιούνται σεξουαλικά νωρίτερα.

Πηγή: usatoday.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ