fbpx

Νάρκισσος γονιός στο διαζύγιο: Πώς βλάπτει τα παιδιά-10 σημάδια για να τον αναγνωρίσεις

| 27 Οκτωβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Στα τόσα χρόνια που εργάζομαι ως παιδοψυχολόγος έχω συνεργαστεί με πολλές οικογένειες και παιδιά που υποφέρουν στα χέρια ενός νάρκισσου γονέα.

Νάρκισσος θεωρείται το άτομο που εκδηλώνει υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό, μία ψευδή αίσθηση μοναδικότητας, έντονη έλλειψη ενσυναίσθησης και αλαζονική συμπεριφορά ενώ συχνά υπερβάλλει για τις ικανότητες, τα ταλέντα ή τα επιτεύγματά του. Συχνά έχει την πεποίθηση ότι είναι ανώτερος από κάποιον άλλον και ότι μπορεί να «συνεννοηθεί» μόνο με εξίσου ικανούς/έξυπνους ανθρώπους. 

Παρά τη μεγάλη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, μέσα τους οι νάρκισσοι είναι πολύ εύθραυστοι καθώς εξαρτώνται άμεσα από την αποδοχή των γύρω τους. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΠΔ) ζουν σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, στον οποίο ο αυθεντικός εαυτός τους είναι δύσκολα προσβάσιμος και στην πραγματικότητα υποφέρουν. Συχνά στον πυρήνα του προβλήματος εντοπίζεται κάποιο τραύμα ή μία βαθιά αίσθηση ντροπής.


ADVERTISEMENT

Το διαζύγιο στο οποίο εμπλέκονται οι νάρκισσοι γονείς χαρακτηρίζεται από πολλές συγκρούσεις σχετικά με το χρόνο και την επιμέλεια των παιδιών. Πολλές φορές οι γονείς αυτοί με τη συμπεριφορά τους «στοιχειώνουν» τα παιδιά τους, τραυματίζοντας τις ψυχές τους και κάνοντας τα, να νιώθουν εγκαταλελειμμένα.

Ο νάρκισσος δεν θα σταματήσει πουθενά μέχρι να κερδίσει την εύνοια των παιδιών του, του δικαστηρίου, των κοινωνικών λειτουργών που ορίζονται από το δικαστήριο και άλλων. Δεδομένου ότι ο νάρκισσος γονιός στερείται ενσυναίσθησης δεν μπορεί να δει τη βαθιά ζημιά που προκαλεί η συμπεριφορά του στα παιδιά του καθώς αυτή παρακινείται από το συμφέρον.

Οι γονείς με έλλειψη ενσυναίσθησης, συχνά κοινοποιούν ακατάλληλες πληροφορίες στα παιδιά σε μία προσπάθεια να κερδίσουν έδαφος έναντι του άλλου γονιού.

Αυτή η χειραγώγηση εκ μέρους του νάρκισσου γονιού, υπονομεύει και υποτιμά την αξία του παιδιού καθώς οι ανάγκες του είναι αόρατες προς αυτόν. Η συνεπιμέλεια δεν τους αρκεί. Ο νάρκισσος γονιός, θα ψάξει και θα βρει τα μειονεκτήματα του άλλου γονιού και μέσα από μακροχρόνιες και δαπανηρές νομικές διαδικασίες, θα κλονήσει τον ψυχισμό των παιδιών, προσπαθώντας να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί.


ADVERTISEMENT

Τα 10 σημάδια των νάρκισσων γονιών -μπαμπάδων και μαμάδων-στο διαζύγιο είναι τα εξής:

  1. Ένας νάρκισσος γονιός μιλάει συνέχεια για τον εαυτό του και τον παρουσιάζει ως θύμα. Δυστυχώς δεν μπορεί να ξεπεράσει τη δική του αίσθηση θυματοποίησης. Μιλάει αρνητικά ή χρησιμοποιεί ακατάλληλες λέξεις όταν αναφέρεται στον άλλο γονέα, ακόμα και αν είναι μπροστά τα παιδιά.
  2. Αλλάζει ξαφνικά διάθεση: από τη μία εξιδανικεύει το παιδί και από την άλλη το υποτιμά ανάλογα με το αν ικανοποιούνται ή όχι οι ανάγκες ή το εγώ τους.
  3. Μπορεί να είναι υπερβολικά επιεικής στην προσπάθειά του να κερδίσει την εύνοια των παιδιών του.
  4. Μπορεί να κρύβει την έλλειψη ενσυναίσθησης από τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
  5. Μπορεί να καταφύγει σε εκφοβισμό ή άλλες μορφές ψυχολογικής κακοποίησης προκειμένου να πετύχει  το σχέδιό του. Το bullying και γενικά η χειραγώγηση και η λεκτική κακοποίηση με τη μορφή σαρκασμού, κριτικής ή παραμέλησης κατά τη διάρκεια του χρόνου τους με τα παιδιά τους είναι συχνό φαινόμενο.
  6. Σαμποτάρει τις προσπάθειες του άλλου γονέα για συνεργασία σε κοινές αποφάσεις σχετικά με την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση των παιδιών, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, τα οικονομικά θέματα ή την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών χωρίς να τους ενδιαφέρει κατά πόσο εκείνα επηρεάζονται.
  7. Δυσκολεύεται να δεθεί με τα παιδιά του και αρνείται τη μοναδικότητά τους ειδικά εάν απειλεί το δικό τους εύθραυστο εγώ.
  8. Εμφανίζει σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του ή υπερβολικό θυμό και οργή όταν τα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.
  9. Ζηλεύει τα επιτεύγματα των παιδιών του. Μπορεί να εμφανίσει παράλογες συμπεριφορές σε μία προσπάθεια να παραμορφώσει ή να υποτιμήσει τα επιτεύγματα των παιδιών του ενώ ταυτόχρονα καυχιέται σε άλλους γι’ αυτά.
  10. Η σχέση νάρκισσου γονέα-παιδιού στερείται βάθους. Ένας νάρκισσος γονέας θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο όλων.

Τι πρέπει να κάνετε εάν ο/η νάρκισσος πρώην σας επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά σας;

Τα παιδιά των νάρκισσων γονιών, παλεύουν να βρουν την αυτοεκτίμηση που τους λείπει και ποτέ δεν αισθάνονται ικανοποιημένα. Μπορεί να αντιμετωπίζουν άγχος ή υπερβολική εξάρτηση από τον άλλο γονέα καθώς και διαπροσωπική δυσκολία που απορρέει από μία ασφαλή προσκόλληση στον κύριο φροντιστή.

Είναι ζωτικής σημασίας ο άλλος γονιός να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού και να μάθει να συμμετέχει σε μία παράλληλη στρατηγική που θα περιορίσει την περιττή επικοινωνία και αλληλεπίδραση των παιδιών με τον νάρκισσο γονιό, ώστε έτσι να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις ως ενήλικες και να διαφυλάξει την ψυχική τους υγεία.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ