fbpx

Μαμά, γιατί να παντρευτώ όταν μεγαλώσω, άμα είναι να χωρίσω όπως εσύ και ο μπαμπάς;

| 27 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Ο γιος μου ήταν σχεδόν 6 ετών, όταν ένα βράδυ ξαπλώνοντας στο κρεβάτι του, με κοίταξε και μου είπε: “Μαμά, γιατί να παντρευτώ, όταν μεγαλώσω, άμα είναι να χωρίσω, όπως εσύ και ο μπαμπάς;”. Ένιωσα λες και με χαστούκισαν χωρίς να το περιμένω, τόσο άσχημα ένιωσα. Ήταν το χειρότερο πράγμα, που μου είπε, από τότε, που ο πατέρας του και εγώ χωρίσαμε. Ένιωσα απίστευτες τύψεις, επειδή εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα, πόσο πολύ είχα καταστρέψει την εικόνα της ευτυχισμένης, γεμάτης αγάπη οικογένειας στο μυαλό του παιδιού μου.

Η ερώτησή του είναι το τέλειο παράδειγμα του ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα διαζύγιο στο παιδί σου μακροπρόθεσμα. Η ανασφάλειά του, το γιατί να ασχοληθώ με γάμους, οικογένειες και όλα αυτά, αφού κάποια στιγμή όλα θα τελειώσουν. Οι φόβοι και οι ανασφάλειες είναι κοινά συναισθήματα, που πάνω απ’ όλα δείχνουν, ότι συναισθηματικά, αντιδρά σωστά. Φαντάσου κατά τη διάρκεια ή μετά το διαζύγιό σου, το παιδί σου να φερόταν απολύτως φυσιολογικά και να ήταν ανεπηρέαστο. Ούτε, όμως, και οι εκρήξεις θυμού, η θλίψη, οι φωνές και τα ουρλιαχτά είναι καλά. Επομένως, κατά τη δική μου άποψη, πρέπει να καλωσορίσεις αυτά τα συναισθήματα, να είσαι συγκεντρωμένη και δυνατή για τα παιδιά σου και να κάνεις ό, τι καλύτερο μπορείς, για να εξασθενίσουν και να μείνουν στο παρελθόν. Εδώ είναι 7 τρόποι, για να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει τις ανασφάλειες, που μπορεί να φέρει ένα διαζύγιο:

  1. Συζήτησε μαζί του

Η συζήτηση έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Να συζητάς με το παιδί σου όλη την ώρα, βεβαιώσου, ότι αισθάνεται άνετα να λέει, τί το απασχολεί και να σου ανοίγεται. Δεν είναι απλώς: “Η μαμά και ο μπαμπάς θα σε αγαπάνε πάντα και θα είναι εδώ για σένα”. Πες του, γιατί ήρθαν έτσι τα πράγματα, αλλιώς θα σκέφτεται, ότι όλα τελειώνουν ξαφνικά χωρίς λόγια εκεί, που δεν το περιμένει. Να μιλάτε ανοιχτά μεταξύ σας, να το ακούς σε ό, τι κι αν έχει να σου πει και ποτέ να μην το διακόπτεις. Μπορεί να του είναι δύσκολο και να μην έχει το θάρρος να σου ανοίξει κουβέντα για το όλο ζήτημα. Να εξηγείς, να επαναλαμβάνεις και να ακούς… Εξήγησε, επανέλαβε και άκου.


ADVERTISEMENT

  1. Τα βιβλία για την αντιμετώπιση του διαζυγίου βοηθούν

Τα χρήματα, που ξόδεψα στα παιδικά βιβλία για το διαζύγιο, ήταν χρήματα, που έπιασαν τόπο. Υπάρχουν τόσα πολλά, για κάθε ηλικία και υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω τους. Οι ιστορίες και τα παραμύθια κάνουν τα παιδιά να κατανοούν κάτι με έναν πιο μετριοπαθή τρόπο. Ακούγοντας, ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, που περνούν τα ίδια, κάνει τους φόβους και τις ανασφάλειές τους να μαλακώσουν. Τα βιβλία αυτά περνάνε μηνύματα στα παιδιά, τα μαθαίνουν, ότι όλα στη ζωή είναι πιθανά, ακόμα και η απομάκρυνση ή η απόρριψη. Μαθαίνουν, ότι από δω και πέρα θα έχουν 2 σπίτια και θα είναι σούπερ!

  1. Η συνεχής επαφή του παιδιού με τον άλλο γονιό

Κάτι, που πραγματικά έκανε πολύ καλό στο γιο μου είναι, ότι έβλεπε τον πατέρα του πολύ συχνά. Σε κάποιες χώρες, τα δικαστήρια δίνουν στους πατέρες 2 σαββατοκύριακα και 2-4 εργάσιμες μέρες το μήνα. Στην περίπτωσή μας, γινόταν το αντίθετο. Το μεγαλύτερο διάστημα, που δεν είδε τον πατέρα του ήταν 3 μέρες. Ήταν επιλογή μου να περνάει ο γιος μου πολύ χρόνο με τον πατέρα του, μιας και είναι σε μια τόσο τρυφερή και κρίσιμη ηλικία, που διαμορφώνει χαρακτήρα και αξίες. Ξέρεις ποια είναι η πηγή όλων των φόβων και των ανασφαλειών ενός παιδιού με διαζευγμένους γονείς; Ένα σπίτι 3 ατόμων ξαφνικά εξελίσσεται σε 2 διαφορετικά σπίτια και αφού ο ένας γονέας μένει μακριά και είναι κατά κάποιο τρόπο «εκτός παιχνιδιού», γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με τον άλλο γονέα; Η παρουσία και των δύο γονιών στη ζωή ενός παιδιού είναι το Α και το Ω, είναι αυτό, που κάνει ένα παιδί να αισθάνεται ασφάλεια, ηρεμία και ανακούφιση, είναι το δίχτυ ασφαλείας του, όταν πέφτει στο κενό.

  1. Συμβουλές από ειδικούς

Κατά την προετοιμασία του παιδιού σου για το επερχόμενο διαζύγιο και τα επακόλουθα, η βοήθεια των εμπειρογνωμόνων είναι, πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, απαραίτητη. Έχουν την εμπειρία να σε καθοδηγήσουν, να σε συμβουλεύσουν, πώς να αντιμετωπίσεις, όσα μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του παιδιού σου και να σε καθησυχάσουν. Σε στιγμές, που μπορεί να αισθανθείς, ότι δεν μπορείς να χειριστείς μια κρίση ή χάνεις τον έλεγχο, θα σε βοηθήσουν να τον ανακτήσεις. Είναι δουλειά τους να λύσουν αυτά τα προβλήματα με ηρεμία και συγκέντρωση, τη στιγμή, που το δικό σου μυαλό θα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Δεν έχει σημασία, αν είναι μια συνεδρία, ένα βιβλίο, που γράφτηκε από έναν επαγγελματία ή ακόμα και ένα άρθρο. Το μόνο, που έχει σημασία είναι να προσεγγίζεις ένα τόσο σημαντικό θέμα επαγγελματικά.


ADVERTISEMENT

  1. Κολπάκια, για να ξεχαστεί

Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να γίνεις δημιουργική! Κάθε φορά, που το παιδί σου αισθάνεται ανασφάλεια ή φόβο, βρες ένα κόλπο, για να το κάνεις να ξεχαστεί. Κάτι τέτοιο θα διώξει μακριά τις θλιβερές του σκέψεις ή ακόμα και τον πόνο. Για παράδειγμα, αν το παιδί σου περνάει μια δύσκολη στιγμή, πάρτο και πηγαίνετε για παγωτό ή στήστε μια σκηνή στη βεράντα ή τον κήπο σας και μείνετε εκεί όλη νύχτα να μιλάτε, να τραγουδάτε ή απλώς να αγκαλιάζεστε για ώρες. Οτιδήποτε σκεφτείς, θα δουλέψει, αρκεί να το κάνεις σωστά, για να απαλύνεις το παιδί σου. Με το γιο μου παίζαμε το “εστιατόριο” – εγώ μαγείρευα και εκείνος έπαιζε τον πελάτη, του έπαιρνα παραγγελία, του σέρβιρα, καθόμουν μαζί του και μιλούσαμε για τα συναισθήματά του. Ένα άλλο πράγμα, που κάναμε ήταν να καθόμαστε αντικριστά στο πάτωμα και να λέμε, πώς αισθανόμαστε πετώντας μια μπάλα ο ένας στον άλλο. Άκουσα τις πιο κρυφές σκέψεις του γιου μου παίζοντας αυτό το παιχνίδι.

  1. Να του θυμίζεις, ότι δεν είναι το μοναδικό παιδάκι, που χώρισαν οι γονείς του

Υπάρχουν μονογονείς παντού. Διαζευγμένοι γονείς με παιδιά, που πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό. Να του το επισημαίνεις κάθε στιγμή. Έλεγα όλη την ώρα στον γιο μου: “Δεν είσαι ο μόνος στον κόσμο, κοίτα τον φίλο σου τον τάδε ή τον συμμαθητή σου τον τάδε. Οι γονείς τους είναι επίσης χωρισμένοι και είναι εντάξει με αυτό. Θυμάσαι το κοριτσάκι, που παίζατε καμιά φορά μαζί στην παιδική χαρά; Ζει με τη μητέρα του και ο μπαμπάς του το επισκέπτεται καμιά φορά σπίτι”. Δεν ξέρω, αν είναι σωστό ή λάθος, ξέρω, όμως, ότι έχει κάνει θαύματα με τους φόβους και τις ανασφάλειες του γιου μου. Κατάλαβε, ότι είναι κάτι φυσιολογικό, συμβαίνει και σε άλλους και δεν είναι το τέλος του κόσμου.

  1. Γίνε πιο δυνατή

Aν δείξεις δύναμη και αυτοπεποίθηση, το ίδιο θα κάνει και το παιδί σου. Εάν δεν νιώθεις έτσι, δούλεψέ το. Αν χρειαστεί, προσποιήσου. Μην το παρακάνεις, μην πιέζεις τον εαυτό σου, απλά προσπάθησε να πείσεις το παιδί σου, ότι είσαι εκεί για εκείνο, δυνατή, συγκεντρωμένη και έτοιμη να αγωνιστείς για την ευημερία της οικογένειάς σου. Κάνε οτιδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατή και να χαμογελάς ακόμα κι αν θες να κλάψεις. Τα παιδιά χρειάζονται ευτυχισμένα πρόσωπα και χαμόγελα, αν θες να σβήσει κάθε φόβος και ανασφάλεια. Ευτυχισμένα πρόσωπα, που μεταφράζονται ως “η μαμά ή ο μπαμπάς θα διορθώσουν τα πάντα!”

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ