fbpx

Γιατί τα αγόρια φέρονται άσχημα στα κορίτσια που τα απορρίπτουν και πώς να το χειριστούν οι γονείς

| 31 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου στην Αμερική, ο Spencer Hight εισέβαλε σε ένα πάρτι και άνοιξε πυρ. Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του, Meredith Hight και άλλα οκτώ άτομα, προτού ένας αστυνομικός μπει στο σπίτι και τον πυροβολήσει, τερματίζοντας το μακελειό. Το αποτέλεσμα; 8 αθώοι άνθρωποι ήταν νεκροί και άλλος ένας τραυματίας.

Αυτή η ιστορία ταράζει όποιον την ακούει, αλλά αν δώσεις προσοχή, πιθανότατα να μην εκπλαγείς. Οι άνδρες στην Αμερική – και όχι μόνο – δεν έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν την απόρριψη, με αποτέλεσμα γυναίκες να σκοτώνονται σε καθημερινή βάση.


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση αυτή, δεν ήταν μόνο η πρώην σύζυγος, που δολοφονήθηκε, αλλά και άλλοι 7 νέοι, που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους.

Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Πρόκειται για μια βίαιη επιδημία, που δεν κάνει διακρίσεις σε εθνικότητα, καταγωγή ή ηλικία. Κανείς δεν είναι άθικτος.

Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε, ότι δεν υπάρχει καλός κι ασφαλής τρόπος, για να απορρίψουμε έναν άνδρα.


ADVERTISEMENT

Όταν πήγαινα Α’ Λυκείου, πριν καν αρχίσω να βγαίνω με αγόρια, χώρισα με ένα αγόρι, με το οποίο, ας πούμε, ότι «τα είχαμε». Την ώρα της γυμναστικής την ίδια μέρα, πήρε μια μπάλα του μπάσκετ και την πέταξε με όλη του τη δύναμη στο πρόσωπό μου, σπάζοντάς μου τη μύτη.

Δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό μου, που να μην πιστέψω, ότι η σπασμένη μύτη μου ήταν δικό μου λάθος.

Δεν έπρεπε να του ζητήσω να τα «χαλάσουμε». Ή θα έπρεπε να το έκανα με πιο ωραίο τρόπο. Ή δεν έπρεπε από την αρχή να δεχτώ καν να γίνω το κορίτσι του.

Κατά κάποιον τρόπο, το ότι άσκησε βία δεν ήταν δικό του λάθος και δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Έφταιγα εγώ, που τον απέρριψα.

Ως γονέας πια μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών, βλέπω, πόσο απροετοίμαστα εξακολουθούν να είναι σήμερα τα αγόρια μας για μια ερωτική απόρριψη. Δεν μιλάω μόνο για σοβαρές περιπτώσεις, όπως η δική μου, αλλά και για λιγότερο σημαντικές περιπτώσεις, που μπορούν, όμως, να είναι καταστροφικές.

Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες, η κόρη ενός φίλου αντιμετώπισε το εξής πρόβλημα στο γυμνάσιο, που πηγαίνει: συζητούσε με την παρέα της, μέχρι που κάποιο παιδί τη ρώτησε μπροστά σε όλους, ποιο αγόρι της αρέσει. Εκείνη απάντησε, ότι δεν της άρεσε κανένα αγόρι – μια φαινομενικά ασφαλής απάντηση.

Ένα αγόρι από την παρέα, που τη γούσταρε, ένιωσε, ότι τον απέρριψε και άρχισε να την παρενοχλεί, να διαδίδει φήμες για αυτήν και γενικά την έκανε να αισθάνεται απαίσια. Το καημένο το κορίτσι εν τω μεταξύ ούτε καν ήξερε, ότι αυτός ενδιαφερόταν.

Και κάπως έτσι έρχεται με τον καιρό η σεξουαλική παρενόχληση. Τα αγόρια νομίζουν, ότι τα κορίτσια οφείλουν να προσελκύονται από εκείνα, θέλουν δεν θέλουν.

Αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο γιο του, ότι η απόρριψη είναι μέρος της ζωής, είναι κάτι φυσιολογικό και ότι δεν έχει υπάρξει κανείς, που να μην του έχουν πει “όχι”. Η απόρριψη είναι μεν φυσιολογική, αλλά κάτι σε εκείνη πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις σε πολλούς άνδρες και αγόρια.

Και έτσι πέφτει σε εμάς, τους γονείς των αγοριών, ο κλήρος, η ευθύνη δηλαδή να κάνουμε τον κόσμο ασφαλέστερο.

Κανείς δεν σκέφτεται, ότι το παιδί του μεγαλώνοντας θα γίνει βιαστής, φονιάς ή από εκείνους τους άνδρες, που κυνηγούν τις γυναίκες στο δρόμο και που τις προσβάλλουν, αν αρνηθούν να δώσουν το τηλέφωνό τους.

Οι παιδοψυχολόγοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα αυτό και μπορούν πλέον να μας κατατοπίσουν για το πώς να προσεγγίσουμε το θέμα «Απόρριψη», όταν συζητάμε με τους γιους μας.

Κατανοώ, ότι δεν μεγαλώνουν όλα τα αγόρια, για να αρέσουν στα κορίτσια, γι’ αυτό και η σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών (και αγοριών και κοριτσιών), φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κακή.

Πρώτον: Ξεκίνα από νωρίς και εξήγησέ του, ότι είναι φυσιολογικό μεγαλώνοντας να έχει αισθήματα για κάποιο κορίτσι.

Από την αρχή, είτε είσαι μαμά, είτε είσαι μπαμπάς, δώσε στο γιο σου να καταλάβει, πώς θα είσαι πλάι του, αν πληγωθεί σε κάποια σχέση. Μια καλή ιδέα θα ήταν να μοιραστείς κάποιες από τις δικές σου εμπειρίες μαζί του και να του εξηγήσεις, πώς να το χειριστεί πιο σωστά.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις, τόσο το καλύτερο. Το να μάθεις το γιο σου να διαχειρίζεται την απόρριψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κάνεις μία απλή συζήτηση μαζί του. Είναι πολύ δύσκολο π.χ. να ξεκινήσεις τα μαθήματα αντιμετώπισης απόρριψης, όταν το παιδί είναι 13 ή 14 ετών.

Τα παιδιά από τη φύση τους έχουν την τάση να κρατούν μέσα τους αυτά τα θέματα και να μην τα μοιράζονται εύκολα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις μαζί του, ακόμα κι αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα την «εκπαίδευσή» του.

Ξέρω, πως αυτή η κουβέντα φαντάζει ενοχλητική, σχεδόν αδύνατη να γίνει, ειδικά αν μιλήσεις για πρώτη φορά με το παιδί σου, το οποίο έχει ήδη βιώσει την απόρριψη.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να συζητάς μαζί του όσο το δυνατό πιο συχνά για το ποια κορίτσια του αρέσουν, με ποια βγαίνει ραντεβού και όλα τα σχετικά. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, βρες κάποιον άλλο ενήλικα εντός της οικογένειας, που θα μπορούσε να κάνει εκείνος αντί για σένα αυτή την κουβέντα μαζί του.

Με άλλα λόγια, να είσαι εκεί για το γιο σου! Βοήθησέ τον να εξελιχθεί και να μάθει στη ζωή του το “ναι”, αλλά και το “όχι”.

Όταν συζητάς τακτικά μαζί του, τότε είναι πιο εύκολο να του κάνεις ερωτήσεις όπως: «Πώς ένιωσες, που το τάδε κορίτσι δεν ήθελε να τα φτιάξετε;».

Έπειτα, έχεις την ευκαιρία να το βοηθήσεις να δουλέψει πάνω στα συναισθήματά του, ώστε να τα βιώσει με έναν υγιή τρόπο και όχι να γεμίζει από θυμό ή κτητικότητα.

Διδάσκοντας το παιδί σου να διαχειρίζεται το “όχι”, το μαθαίνεις να ξεπερνά τον πόνο πιο εύκολα και το φέρνεις πιο κοντά στην πραγματική αγάπη.

Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τους γιους και τις κόρες τους να αντιμετωπίζουν την απόρριψη με ψυχραιμία και λογική και να είναι πάνω απ’ όλα ειλικρινείς με τα δικά τους συναισθήματα και εμπειρίες. Η αγάπη είναι κάτι, που θα έρθει σιγά σιγά, αφήνοντας τον άλλο ελεύθερο να αποφασίσει και όχι καταπιέζοντάς τον ή προσπαθώντας να του επιβάλλεις κάτι με τη βία. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε, ότι πολλές φορές το «όχι» είναι η καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές κάτι, που δεν πρόκειται ποτέ να συνειδητοποιήσει ο εγωιστής, που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του.

Ως γονιός, πρέπει να είσαι πρότυπο στη ζωή του παιδιού σου και να του δείξεις, ότι κι εσύ κάποτε μπόρεσες να διαχειριστείς την απόρριψη με υγιή τρόπο.

Βεβαιώσου, ότι οι ενέργειές σου αντανακλούν τα διδάγματα, που θες να του δώσεις. Δείξτου, ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ευγενικός, ακόμα κι όταν αισθάνεται θυμωμένος ή πληγωμένος. Δείξτου, ότι δεν πρέπει να αντιδρά ακραία, αλλά με λογική και συναισθηματική ωριμότητα χωρίς να εκδηλώνει επιθετικότητα για κανένα λόγο.

Τα διδάγματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τα αγόρια, καθώς υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της επιμονής και της παρενόχλησης. Μόλις ένα κορίτσι πει «όχι», σημαίνει όχι. Το αγόρι πρέπει να το αποδεχτεί και να συνεχίσει τη ζωή του.

Πώς οι γονείς μπορούν να διδάξουν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται καλύτερα την απόρριψη;

Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο το καλύτερο. Τα σωστά διδάγματα θα τα βοηθήσουν να έχουν καλές σχέσεις με τους ανθρώπους γενικότερα. Θα μάθουν να είναι σωστά στις φιλίες και στις σχέσεις τους. Η αντιμετώπιση της απόρριψης με ανωτερότητα και σεβασμό θα τα βοηθήσει και στις μελλοντικές τους καριέρες.

Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές για το ξεκίνημα:

  1. Όταν το παιδί σου βιώσει την απόρριψη, βοήθησέ το να δουλέψει σωστά πάνω στα συναισθήματά του

Πονάει να μένει κανείς στην «απ’ έξω» και όλοι το ξέρουμε. Εξήγησέ του, ότι το έχεις ζήσει κι εσύ και ξέρεις πώς είναι, όταν δεν αρέσουμε σε κάποια/κάποιον, που μας αρέσει.

Αγκαλιές και φιλιά χρειάζονται (αν το παιδί σου θέλει κι αυτό) και άφησέ το να κλάψει, για να εκτονωθεί, αν χρειαστεί.

Δείξε στο παιδί σου, ότι είσαι εκεί, για να ακούσεις ό, τι κι αν έχει να σου πει και να μην καταπνίγει τα συναισθήματά του. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα ξεσπούν άγρια και τότε είναι, που θα έχετε σοβαρό πρόβλημα.

Τα αγόρια έχουν συναισθήματα, όπως ακριβώς και τα κορίτσια. Ένας χωρισμός μπορεί να τα βλάψει, ακριβώς όπως θα έβλαπτε και τις κόρες μας. Κάπου εδώ, μια βόλτα για φαγητό ή σινεμά με την οικογένεια χρειάζεται, για να ξεχαστεί και να δει τα πράγματα πιο ήρεμα.

  1. Εάν το παιδί σου δεν είναι και η πρώτη επιλογή των άλλων, μη μπεις στον πειρασμό να κατηγορήσεις κανέναν

Σε ένα πάρτι είναι αδύνατο να τους προσκαλέσεις όλους. Αν κάποιο παιδί κάνει πάρτι και το παιδί σου δεν είναι προσκεκλημένο, δως του να καταλάβει, ότι το παιδί, που κάνει το πάρτι δεν είχε σκοπό να το στεναχωρήσει ή να το πληγώσει και ζήτα του να μπει στη θέση του άλλου παιδιού, για να καταλάβει, ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα.

Όσον αφορά στα αθλήματα, εξήγησέ του, ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από εκείνον, ακόμα κι αν είναι ο Michael Jordan. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα η πρώτη επιλογή στις ομάδες, ίσως να μην είναι ο κατάλληλος, ίσως να χρειάζεται να προπονείται παραπάνω, για να γίνει καλύτερος ή απλά να φταίει ο γυμναστής, που τον ζηλεύει και του κάνει καψόνια. Ουπς, το τελευταίο δεν το λέμε ποτέ στο παιδί μας ακόμη κι αν το πιστεύουμε.

Για κανένα λόγο, μην πεις: “Αυτός ο άθλιος ο γυμναστής φταίει. Είναι τρελός! Πώς τολμά να μην σε βάλει στην ομάδα;” ή “Αυτός ο γυμναστής είναι του κ@λου τα εννιάμερα. Θα περάσω μια βολτίτσα από κει να του τα ψάλλω ένα χεράκι μπας και θυμηθεί, πώς να κάνει σωστά τη δουλειά του!”

Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και τα αντίποινα και οι προσβολές δεν θα την κάνουν πιο δίκαιη. Το μόνο, που πετυχαίνουν είναι να κάνουν το παιδί σου επιθετικό, όταν πληγώνεται συναισθηματικά.

  1. Μη του λες “ναι” σε όλα

Το να προσφέρουμε στα παιδιά μας ό, τι θέλουν ή να υποχωρούμε, όταν μας ικετεύουν, ενθαρρύνει απλώς την κτητικότητά τους.

Κάθε ενήλικας γνωρίζει, ότι η ζωή είναι γεμάτη από απόρριψη και ως γονείς, πρέπει να μάθουμε να λέμε και το “όχι” στα παιδιά μας, όχι μόνο, για να τα κρατήσουμε ασφαλή. Υπάρχουν περιπτώσεις, που, απλά, ως γονείς δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά στις απαιτήσεις τους, γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τα όριά τους. Όπως και να έχει, το “όχι” πρέπει να λέγεται πάντα με αγάπη και με ένα τρόπο, που θα δίνει στα παιδιά να καταλάβουν, ότι δεν μπορούμε, όχι δεν θέλουμε.

  1. Παρακολουθήστε μαζί ρομαντικές ταινίες, που δείχνουν πληγωμένους νέους και νέες

Οι περισσότερες ταινίες ασχολούνται με το θέμα «Αγάπη – Έρωτας», οπότε είναι εύκολο να βρεις παραδείγματα για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Δείξτου παραδείγματα υγιούς και μη αγάπης ή ευγενικής και αγενοὐς συμπεριφοράς.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες, όπως ο Χάρι Πότερ ή το “Princess Diaries”, για να τους δείξεις, ότι οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο, όταν βιώνουν την απόρριψη.

Το καλύτερο, που μπορείς να κάνεις, για να έχει νόημα αυτή η άσκηση με το γιο σου, είναι να παρακολουθήσετε αυτές τις ταινίες και πριν και αφού αρχίσει να ενδιαφέρεται για το άλλο φύλο.

Σχολιάστε μαζί τις σκηνές απόρριψης. Δες, τί έχει να σου πει και τί θα έκανε εκείνος στη θέση του πρωταγωνιστή.

Ξεκαθάρισέ του, ότι κανόνας στην οικογένειά σας είναι να μη βλάπτεις ποτέ κανέναν από πρόθεση ή να μισείς τους ανθρώπους, που σε βλάπτουν. Αυτό σημαίνει, ότι δεν βλάπτουμε κανέναν σωματικά (ειδικά τα κορίτσια), αλλά ούτε και με τα λόγια μας.

  1. Διαχώρισε την αυτοεκτίμηση από την κοινωνική αποδοχή

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συνδέουμε την αυτοεκτίμησή μας με το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για μας.

Κάνεις ένα πραγματικό δώρο στο παιδί σου, όταν, όταν το βοηθάς να κατανοήσει αυτή τη διάκριση και να έχει αυτοεκτίμηση ανεξάρτητα από το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για εκείνο.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για μερικά παιδιά και μπορεί να χρειαστούν πολλές συζητήσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσετε ως παράδειγμα πιθανές δοκιμασίες, που θα βιώσει μελλοντικά στις συναναστροφές του με άλλα παιδιά.

Όσο περισσότερο εμπεδώσει το παιδί σου από τώρα, ότι θα επιβιώσει από μια απόρριψη και θα την ξεπεράσει στο πέρασμα του χρόνου, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτό να τη διαχειριστεί, καθώς μεγαλώνει.

Το να μεγαλώνεις παιδιά στις μέρες μας είναι πρόκληση! Με τα κινητά και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά μας την αγάπη και τη σωστή συμπεριφορά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα συναισθήματα των παιδιών μας δεν είναι διαφορετικά από τα δικά μας, όταν ήμασταν στην ηλικία τους. Να είσαι στοργική με το παιδί σου και να του μάθεις να μπαίνεις στη θέση του άλλου, για να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Βοηθάς με αυτό τον τρόπο να τερματιστεί η επιδημία ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Αξίζει να προσπαθήσεις.

Ως γονείς, έχουμε την ευκαιρία κάθε μέρα να βελτιώσουμε τον κόσμο με το να ασκούμε με σοβαρότητα και ορθή σκέψη τα γονικά μας καθήκοντα.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και αυτό είναι υπέροχο!

Πηγή: yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ