fbpx

Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε έφηβα παιδιά μόνα τους στο πάρτι χωρίς επίβλεψη

ADVERTISEMENT

Με αφορμή τον θάνατο της 14χρονης στο εφηβικό πάρτι στη Σαντορίνη, πολλές σκέψεις γεννώνται για άλλη μια φορά! Πρέπει οι γονείς να είναι παρόντες; Και αν υπάρχουν εφηβικές αντιδράσεις προς τον γονιό που θέλει να είναι εκεί; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει ένας έφηβος στο σπίτι φίλου του; Και αν κινδυνεύει στο φιλικό σπίτι που θεωρείται προστατευμένο περιβάλλον, έξω τι θα συμβεί;

Θυμάμαι τα δικά μου εφηβικά χρόνια, όπου πήγαινα στα πάρτι και …κανένα σπίτι δεν είχε τηλέφωνο με την δικαιολογία «μόλις είχαν μετακομίσει!» για να μην με ενοχλούν οι γονείς μου διαρκώς… ένιωθα ότι θέλουν να με ελέγξουν και αντιδρούσα σε αυτό με τον τρόπο μου! Εννοείτε πως στα πάρτι μου ήταν σπίτι, αλλά δεν εμφανίζονταν σχεδόν καθόλου! Θυμάμαι πόσο είχα μεθύσει σε πάρτι φίλης και πως η μητέρα της ήταν όριααπό πάνω μου στην τουαλέτα ανήσυχη μέχρι να συνέλθω, ως φύλακας άγγελος!


ADVERTISEMENT

Η εφηβεία, γνωρίζουμε πως κυριαρχείται από αντιδραστικότητα, έντονη αναζήτηση ελευθερίας που δεν ξέρει όμως ο έφηβος να διαχειριστεί. Όπως και από το «ξαφνικό μεγάλωμα» όπου θεωρεί πως εφόσον δεν είναι πια παιδί, μπορεί να φερθεί ως ενήλικας από τη μία, αλλά και «να το παίξει μεγάλος» από την άλλη, για να κάνει εντύπωση και να κερδίσει εντυπώσεις… μόνο που μέσα σε αυτή την ανώριμη συμπεριφορά πολλές φορές αγνοεί τον κίνδυνο που διατρέχει!

Πρέπει οι γονείς να είναι παρόντες στα εφηβικά πάρτι;

Ναι, κατηγορηματικά! Όση εμπιστοσύνη και να έχουν στο δικό τους παιδί και όσο σίγουροι να είναι πως δεν θα παρεκτραπεί, δεν μπορούν να γνωρίζουν τους καλεσμένους και πως εκείνοι συμπεριφέρονται! Και μπορεί να έχουν ελέγξει το αλκοόλ και να μην υπάρχει, δεν μπορούν όμως να ελέγξουν πριν το πάρτι, τι μπορεί να κουβαλήσει ο κάθε έφηβος μαζί του!


ADVERTISEMENT

Ακόμα και αν το σπίτι είναι μικρό, όπως αναφέρθηκε στη περίπτωση του πρόσφατου περιστατικού, οι γονείς θα είναι εκεί, στο δωμάτιο τους ως «άγρυπνοι διακριτικοί φρουροί», όπου θα παρακολουθούν την εξέλιξη διακριτικά…

Και αν το παιδί θυμώσει και δεν θέλει να κάνει το πάρτι;

Τότε, ας μην το κάνει! Βέβαια, ο έφηβος είναι τόσο χειριστικός που εύκολα μπορεί να δημιουργήσει ενοχές στους γονείς με αποτέλεσμα να του το επιτρέψουν και αντί να συμμορφωθεί εκείνος, συμμορφώνονται τελικά οι γονείς στις απαιτήσεις και επιταγές του έφηβου παιδιού τους, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει ένας έφηβος σε ένα πάρτι στο σπίτι φίλου του;

Μην ξεχνάμε πως άλλον ένα εφηβικό χαρακτηριστικό είναι το «σπάσιμο των ορίων», όπου θεωρείται και μαγκιά μάλιστα!

  • Αν λοιπόν για παράδειγμα ένας από τους έφηβους θεωρήσει πως θέλει να πιει αλκοόλ και μεθύσει, εκτός του ότι μπορεί να γίνει χάλια και να αρχίσει τους εμετούς, κινδυνεύοντας να πνιγεί από τον ίδιο του τον εμετό, κινδυνεύει να γλιστρήσει και να χτυπήσει κάπου σοβαρά εφόσον δεν ορίζει το σώμα του, μπορεί να λιποθυμήσει…
  • Κινδυνεύει αν γίνει επιθετικός και έρθει στα χέρια με άλλα παιδιά που εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί λόγω μέθης ή ακόμα και αντιδραστικής συμπεριφοράς…
  • Κινδυνεύει αν νιώσει άτρωτος και αποφασίσει πως θέλει να προχωρήσει σεξουαλικά ενώ η κοπέλα του δεν θέλει…
  • Κινδυνεύει αν κάνει χρήση ουσιών, κλπ.

Γιατί ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να αποκρύψει κάτι σοβαρό (πχ ένα άλλο παιδί που μέθυσε) και να μην καλέσει ασθενοφόρο όπως και έγινε στην περίπτωση της 14χρονης;

Ο έφηβος πολλές φορές υποτιμά κάποιες καταστάσεις, θεωρώντας πως η ζωή του ανήκει και πως μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα! Έτσι, σε ανάλογες περιπτώσεις με το 14χρονο κορίτσι, ίσως θεωρηθεί από τη μία πως «θα συνέλθει» σε λίγο, αγνοώντας τον κίνδυνο να χάσει κάποιος τη ζωή του από εισρόφηση εμετού, από δηλητηρίαση από το αλκοόλ, επειδή πήρε κάποια ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών με αλκοόλ, επειδή μπορεί να υπάρχει κάποια πάθηση που δεν γνωρίζει…

Αποτέλεσμα, όταν καταλάβει πως «κάτι δεν πάει καλά» να τα χάσει, να μην γνωρίζει πώς να αντιδράσει ή ακόμα και να φοβηθεί για τις συνέπειες (μην τον μαλώσουν οι γονείς, η ντροπή για τους φίλους του, κλπ.). Και σε κάποιες περιπτώσεις, ο χρόνος μπορεί να είναι σύμμαχος ή εχθρός αν δεν αξιοποιηθεί κατάλληλα!

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ: Αγαπάτε τα παιδιά σας και δεν θέλετε να τους χαλάσετε χατίρι, τηρήστε όμως τα όρια, εφόσον ακόμα δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν καταστάσεις από τη μία,  και από την άλλη είστε υπεύθυνοι για ότι συμβεί στο σπίτι σας…

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ: Μπορεί να νιώθετε μεγάλοι, εν είστε ακόμα όμως ικανοί να διαχειριστείτε καταστάσεις που δεν γνωρίζετε! Δεν είναι μαγκιά να σπάσετε τα όρια, ούτε να ρισκάρετε τη ζωή σας, η οποία δεν είναι δεδομένη!!!

ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ: Μπορείτε να απολαύσετε όλα τα καλά, φτάνει να συνεργάζεστε μεταξύ σας για το καλύτερο, προσφέροντας η μία πλευρά στην άλλη την ασφάλεια, τη σιγουριά αλλά και την συναισθηματική ένταση του πρωτόγνωρου! Γιατί ναι, στην εφηβεία πολλά είναι πρωτόγνωρα, είτε καλά, είτε κακά και επικίνδυνα…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ