fbpx

Έχω απομακρυνθεί από τον άντρα μου διότι έχω “ψυχρανθεί” με τον γιο του

| 24 Ιουλίου 2017
ADVERTISEMENT
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα και εγώ μια συμβουλή. Είμαστε με τον άντρα μου 13 χρόνια μαζί. Έχουμε μεγάλη διαφορα ηλικίας. Όταν γνωριστηκαμε, ο γιος του απο τον προηγούμενο γάμο του ήταν 2,5 χρονών. Επειδή αδυνατούσε να πληρώνει τη διατροφή λόγω ανεργίας (πριν δούλευε μαζί με την σύζυγό του σε δικό της γραφείο), τις περισσότερες μέρες είχαμε εμείς τον μικρό. Εγώ ήμουν πολύ ενθουσιασμένη. Περνώντας τα χρόνια, επειδή δεν έβρισκε εργασία στην μεγαλούπολη, μετακομίσαμε στο νησί, απ’ όπου κατάγεται ο άντρας μου. Ενώ είχαμε πολύ καλές σχέσεις με το παιδί, υπήρχαν πολλά ξεσπάσματα προς τον πατέρα του και μάλιστα με έπαιρνε τηλέφωνο και τον έβριζε. Μπορεί να μην βγάζει χρήματα, αλλά πάντα τα κατάφερνε και ήταν πάρα πολύ καλός πατερας. Μαζί έχουμε έναν γιο 4,5 χρονών. Εγώ λοιπόν, μετά από τα τόσα πολλά ξεσπάσματα του παιδιού και την αχαριστία του, “κρύωσα” απέναντί του. Τώρα είναι εδώ σπίτι μας και σκοπεύει να μείνει μέχρι να αρχίσουν τα σχολεία. Έχει πέσει όλο το οικονομικό βάρος σε μένα. Έχω απομακρυνθεί από τον άντρα μου. Ο μεγάλος ζηλεύει πολύ τον μικρο. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω.

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου

Τα ζητήματα τα οποία αναφέρετε είναι σαν κλωστές που έχουν μπερδευτεί και έγιναν κουβάρι. Καλύτερα να πιάσετε τα θέματα ένα-ένα. Άλλο ζήτημα η σχέση η δική σας με το σύζυγο σας, άλλο η σχέση του συζύγου σας με το γιο του, άλλο η σχέση η δική σας με τον γιο του συζύγου σας και άλλο η σχέση των παιδιών. Το αν το έφηβο πλέον αγόρι έχει θέματα με το σύζυγο σας, θα πρέπει να ενδιαφερθεί ο σύζυγός σας γι αυτό. Ότι και να κάνετε εσείς δε θα λειτουργήσει αν τα εμπλεκόμενα μέρη είναι αδιάφορα. Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν, επειδή αναφέρετε ότι η σύζυγός σας είναι άψογος, ότι κάθε γονέας είναι διαφορετικός με καθένα από τα παιδιά του. Δε μπορεί να είναι ο ίδιος. Και δε μιλάμε για ακραίες φυσικά καταστάσεις, ήτοι βίαιος με το ένα παιδί και τρυφερός με τον άλλο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να είναι διαφορετικός ο πατέρας απέναντι σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας και απέναντι σε έναν έφηβο. Μη ξεχνάτε το γεγονός επίσης της απουσίας του πατέρα από την καθημερινότητα του πλέον έφηβου γιου του και τη μεγαλύτερη προσπάθεια που θα πρέπει ο μπαμπάς να καταβάλει προκειμένου να επανασυνδεθεί με το παιδί του.  Ο μεγάλος γιος ζηλεύει το μικρό γιατί πιθανά βλέπει αυτά που δεν κατάφερε λόγω συνθηκών να έχει από τον ίδιο μπαμπά. Η ζήλια των αδερφών είναι απόλυτα φυσιολογική, ωστόσο εδώ προκύπτει όπως προανέφερα ένα επιπλέον ζήτημα.


ADVERTISEMENT

Δεν μπορώ να σας πω το πως να αντιμετωπίσετε το “κρύωσα” που αναφέρετε απέναντι στο μεγαλύτερο παιδί, αλλά θα σας πρότεινα να δώσετε χώρο και χρόνο σε αυτό και τον μπαμπά του.  Αν φτιάξει αυτή η σχέση, τα υπόλοιπα θα έρθουν ομαλά.

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ