fbpx

Διαζύγιο: Οι 10 ερωτήσεις θέλουν να σου κάνουν τα παιδιά σου και δεν τολμούν

| 29 Αυγούστου 2019
ADVERTISEMENT

Ως μαμά ή μπαμπάς που σύντομα θα είσαι και διαζευγμένος γονέας ανησυχείς ιδιαίτερα για το πως το διαζύγιο θα επηρεάσει το παιδί σου.

Όλα τα παιδιά σε όποια ηλικία και αν είναι επηρεάζονται από ένα διαζύγιο. Νιώθουν απογοήτευση και απώλεια επειδή βλέπουν την άθικτη, πυρηνική τους οικογένεια να διαλύεται.


ADVERTISEMENT

Το ένστικτό σου θα σου υπαγορεύσει να προστατέψεις τα παιδιά σου από τον πόνο και ίσως σκεφτείς ότι θα είναι καλύτερα να μη μάθουν και πάρα πολλές λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει.

Πρέπει να ξέρεις ότι η συζήτηση που θα κάνεις μαζί τους είναι λεπτή και πρέπει να είναι κατάλληλη για την κάθε ηλικία. Σημαντικό είναι επίσης να τους δώσεις την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απορίες τους και να θέσουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα αυτό του διαζυγίου που είναι κάτι τελείως άγνωστο για εκείνα. 

Στην αρχή τα παιδιά ίσως απορούν τι τους επιτρέπεται ή όχι να αναφέρουν ή να συζητήσουν. Η ανάγκη σου να τα προστατεύσεις συχνά αντιμετωπίζεται από τα παιδιά ως επίθεση η άμυνα αντίστοιχα, γι’ αυτό και πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτική/ός όχι μόνο με τα λόγια που θα χρησιμοποιήσεις αλλά και με τα εξωγλωσσικά γνωρίσματα, όπως είναι οι μορφασμοί, οι κινήσεις των χεριών και ο τόνος της φωνής.


ADVERTISEMENT

Προφανώς και δεν θες να τα εκθέσεις σε τοξικές συμπεριφορές και αλληλεπιδράσεις και σίγουρα δεν θα τα χρησιμοποιήσεις σαν ψυχολόγο. Το μόνο που θες είναι να δημιουργήσεις έναν ασφαλή χώρο όπου θα αισθάνονται άνετα να σου ζητήσουν και να σου μιλήσουν για τα πάντα.

Το να βοηθήσεις τα παιδιά σου να ανοιχτούν με έναν υγιή τρόπο δεν είναι κάτι δύσκολο. Το καλύτερο τέχνασμα είναι αυτό που αποκαλώ «ανοίγω το δρόμο». Τους κάνεις δηλαδή ερωτήσεις γύρω από τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και τους περνάς έτσι το μήνυμα ότι οι ερωτήσεις εκτός από χρήσιμες είναι και ευπρόσδεκτες.

Απόφυγε ερωτήσεις και δηλώσεις όπως «είσαι εντάξει;» ή «είμαι εδώ αν θες να μιλήσεις». Πρέπει να είσαι πιο συγκεκριμένη/ος. «Έχεις στεναχωρηθεί για κάτι που σου συμβαίνει» ή «φοβάσαι λόγω του διαζυγίου;».

Ακόμα κι αν δεν λάβεις καμία απάντηση, τα παιδιά σου θα ξέρουν ότι ακόμα ενδιαφέρεσαι και ότι η περιέργειά σου είναι για καλό.

Μπορείς επίσης να τους πεις ανοιχτά ότι μπορούν να σε ρωτήσουν ό, τι θέλουν και εσύ από τη μεριά σου θα απαντήσεις όσο καλύτερα μπορείς. Στόχος σου είναι να χτίσεις εμπιστοσύνη στη σχέση σου με τα παιδιά σου ώστε να είναι πρόθυμα να μοιραστούν μαζί σου ό, τι κρύβουν στο μικρό τους κεφαλάκι.

 10 ερωτήσεις τα παιδιά σου σίγουρα θέλουν να σε ρωτήσουν για το διαζύγιο αλλά πολλές φορές δεν το κάνουν είναι οι εξής:

  1. Μήπως φταίω εγώ που παίρνετε διαζύγιο;

Τα παιδιά συχνά κατηγορούν τους εαυτούς τους για το διαζύγιο. Φοβούνται να κατηγορήσουν τους γονείς τους γιατί εξαρτώνται από αυτούς και τους έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα περισσότερα παιδιά αναρωτιούνται αν είναι υπεύθυνα για το διαζύγιο ώστε να ελιχθείς αντίστοιχα και να αντιμετωπίσεις αυτά τα αισθήματα των παιδιών σου.

  1. Μπορώ να πω στους φίλους μου ότι χωρίσατε;

Αν θα δεχτείς ή όχι εξαρτάται από εσένα. Αν δεχτείς πρέπει να εξηγήσεις στα παιδιά σου ξεκάθαρα πως έχει η κατάσταση ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις.

  1. Πρέπει να διαλέξω πλευρά;

Σε πολλά διαζύγια βλέπουμε αλληλοκατηγορίες και αποξένωση με τα παιδιά να βρίσκονται στη μέση και να αναρωτιούνται αν πρέπει να προστατεύσουν ή να πάρουν το μέρος του ενός γονέα.

Αν δεν κινηθείς έγκαιρα θα επιλέξουν αυτόματα ένα γονέα και συγκεκριμένα εκείνον που πιστεύουν ότι χρειάζεται τη βοήθειά τους.

  1. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψω να βλέπω κάποιον από τους δυο σας;

Ο φόβος της απώλειας και του λιγότερου χρόνου με κάποιον γονέα αναστατώνει τα παιδιά. Θέλουν να γνωρίζουν τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο που θα έχει το διαζύγιο σε εκείνα και πόσο θα επηρεαστούν γι’ αυτό είναι φυσικό να αναρωτιούνται εάν θα χάσουν από τη ζωή τους ή θα έχουν λιγότερο χρόνο με κάποιον από τους δύο τους γονείς ή και με τους δύο.

Ακόμα και αν η επιμέλεια τους δεν έχει ακόμα καθοριστεί πρέπει να γνωρίσουν ότι στόχος είναι να βλέπουν εξίσου και τους δύο τους γονείς (εκτός από κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις).

  1. Πρέπει να μετακομίσουμε;

Ένας άλλος μεγάλος φόβος για τα παιδιά συνδέεται με το σπίτι τους. Ανησυχούν μήπως εκτοπιστούν και το αίσθημα της αγωνίας για την αλλαγή είναι εξέχουσα για τα παιδιά που διέρχονται από ένα διαζύγιο.

Ακόμα και αν δεν ξέρεις τι θα γίνει και αν χρειαστεί να αλλάξετε σπίτι, τουλάχιστον διαβεβαίωσέ τα ότι όπως και να έρθουν τα πράγματα θα είναι ασφαλή.

  1. Τώρα που παίρνετε διαζύγιο θα σταματήσετε να τσακώνεστε;

Αυτό το λες και λίγο μαχαίρι στην καρδιά… Πολλά ζευγάρια πριν πάρουν διαζύγιο βιώνουν μία πολύ άσχημη και τοξική συνύπαρξη και τα παιδιά συνήθως είναι μάρτυρες.

Μπορεί να υπάρχει μία αίσθηση ανακούφισης γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι ήσυχα από δω και πέρα, μπορεί όμως τα παιδιά να αισθάνονται και ενοχές για την ανακούφιση αυτή που νιώθουν.

  1. Θα μπορώ να είμαι με τον αδερφό/ αδερφή μου ή πρέπει να χωριστούμε και εμείς;

Τα αδέρφια είναι η μοναδική χαρά για τα παιδιά, των οποίων οι γονείς παίρνουν διαζύγιο και είναι λογικό να φοβούνται μήπως το ένα παιδί πάει με τον ένα γονέα και το άλλο με τον άλλον.

 Διαβεβαίωσέ τα ότι θα παραμείνουν μαζί για να κατευνάσεις το άγχος τους και να τα φέρεις πιο κοντά (αφού είναι σύμμαχοι).

  1. Πρέπει να θυμώσω με κάποιον από τους δυο σας;

Όπως ένα παιδί αναρωτιέται αν πρέπει να διαλέξει πλευρά, έτσι επίσης αναρωτιέται αν πρέπει να επιλέξει κάποιον από τους δύο για να μισεί. Κάποιος πρέπει να φταίει που ήρθαν τα πράγματα έτσι και που η οικογένειά τους αναγκάζεται να διαλυθεί.

  1. Θα με αγαπάς όσο με αγαπάς τώρα;

Η ανασφάλεια ενός παιδιού κατά το διαζύγιο μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η απορία του αν οι γονείς του θα εξακολουθούν να το αγαπούν το ίδιο ακόμα και μετά το διαζύγιο. Όταν μία οικογένεια χωρίζεται στη μέση, το παιδί ανησυχεί μήπως χωριστεί στη μέση και η προσοχή και η αγάπη των γονιών του. Εξάλλου στα παιδιά δεν αρέσει να μοιράζονται.

  1. Πειράζει που το διαζύγιο σας με κάνει να νιώθω θυμό;

Να είσαι προετοιμασμένη/ος ότι τα παιδιά θα βιώσουν μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα συναισθήματά τους. Από τη μία μπορεί να πιστεύουν ότι πρέπει απλά να αποδεχτούν την κατάσταση επειδή δεν έχουν καμία εξουσία να την αλλάξουν, από την άλλη όμως αυτά είναι τα αθώα θύματα του «πολέμου» σας, κάτι που μπορεί να τα κάνει να αισθανθούν θυμωμένα και αναστατωμένα.

Πρέπει να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, πρέπει να σου μιλήσουν για όσα κρύβουν μέσα τους, πρέπει να αισθάνονται μέρος της διαδικασίας χωρίς να νιώθουν ότι είναι εκείνα το πρόβλημα.

Έχεις τη δύναμη να τα βοηθήσεις να το ξεπεράσουν αλλά για να το πετύχεις πρέπει να ξέρεις πώς νιώθουν μέσα τους.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ