fbpx

9 συμπεριφορές που δείχνουν ότι ο/η πρώην σου είναι «τοξικός» γονιός και ακατάλληλος για το παιδί

| 28 Αυγούστου 2018
ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η ενδοοικογενειακή βία ορίζεται ως μορφή κακοποίησης που διαπράττεται από πρόσωπο με το οποίο το θύμα έχει ή είχε στενή προσωπική σχέση.

Παρακάτω θα βρεις τις συμπεριφορές ενός «τοξικού γονέα» που καταστρέφουν συναισθηματικά το παιδί και το αναγκάζουν να «μεταφέρει» την αγάπη του προς τον άλλο γονέα, που λέγεται αλλιώς «γονέας-στόχος», κυρίως λόγω του ότι έχει στοχοποιηθεί από τον τοξικό γονέα, ο οποίος αποσκοπεί στο κακό του και την καταστροφή της σχέσης του με το παιδί του.


ADVERTISEMENT

Οι 9 αυτές συμπεριφορές είναι:

  1. Απόρριψη
  2. Εκφοβισμός
  3. Διαφθορά
  4. Μη συναισθηματική ανταπόκριση/Απουσία
  5. Αναξιοπιστία/ασυνέπεια
  6. Αμέλεια
  7. Απομόνωση
  8. Υποτίμηση
  9. Προσβολή

Απομόνωση είναι η σκόπιμη απομάκρυνση ενός παιδιού από άλλα μέλη της οικογένειας ή η αποκοπή του από τον κοινωνικό του κύκλο. Σκοπός ενός τοξικού γονέα είναι να απομονώσει και να απομακρύνει το παιδί από το γονέα-στόχο (τον άλλο γονιό δηλαδή) ή από οποιονδήποτε άλλο ενήλικα υποστηρίζει τον άλλο γονέα.

Εάν ο τοξικός γονέας χρησιμοποιεί απειλές ή τακτικές απαγόρευσης για να αναγκάσει το παιδί του να συμμορφωθεί, αυτό θεωρείται εκφοβισμός. Συχνά ο λεκτικός εκφοβισμός, η παρενόχληση και η εκμετάλλευση του γονέα-στόχου είναι ένας πολύ εμφανής και βασικός δείκτης ενός γονέα που είναι «τοξικός».


ADVERTISEMENT

Επιπλέον η ενδοοικογενειακή βία συμπεριλαμβάνει την εκμετάλλευση του παιδιού για προσωπικό όφελος.

Ο τοξικός γονέας χρησιμοποιεί το παιδί του για να καταστρέψει το γονέα-στόχο αρνούμενος την επίσκεψη ή οποιαδήποτε σχέση μαζί του ή το χρησιμοποιεί για να αποσπάσει χρήματα από τον άλλο γονέα μιλώντας του για τάχα μου υπερβολικά έξοδα του παιδιού.

Απόρριψη/ εκφοβισμός

Όταν ένας γονιός απορρίπτει το ίδιο του το παιδί επειδή έδειξε αγάπη για τον άλλο του γονιό, αυτό είναι μία μορφή κακοποίησης. Δεν είναι μόνο ότι το απορρίπτει, αλλά και ότι το τρομοκρατεί. Στην πραγματικότητα η άρνηση του παιδιού να πάει στο σπίτι του άλλου γονέα επειδή φοβάται μη χάσει την αγάπη του τοξικού γονέα είναι φόβος και ο φόβος είναι τρομοκρατία.

Παρανομία

Όταν ο τοξικός γονέας αρνείται να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και λέει και στο παιδί να κάνει το ίδιο, στην ουσία το διαφθείρει. Μαθαίνει στο παιδί να είναι πάνω από το νόμο και επομένως να μην επηρεάζεται από τη δικαστική εξουσία. Όταν ένας γονιός λέει ψέματα και πείθει το παιδί του να κάνει το ίδιο, αυτό λέγεται διαφθορά. Π.χ. όταν ο τοξικός γονέας αναγκάζει το παιδί να πει ψέματα για το γονέα-στόχο, αυτό είναι παράνομο, ανήθικο και αηδιαστικό, γιατί ο τοξικός γονέας διαφθείρει το ίδιο του το παιδί. Του κάνει έτσι πλύση εγκεφάλου και το προκαταλαμβάνει ενάντια στον άλλο του γονέα πράγμα που καταστρέφει το παιδί.

Συναισθηματική απουσία

Όταν ο γονέας δεν επιτρέπει στο παιδί του να έχει οποιαδήποτε σχέση με το γονέα-στόχο λόγω της ανάγκης του να ελέγχει τον/την πρώην σύζυγο, πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί από τον περίγυρο του παιδιού του. Προσπαθεί να κόψει κάθε επαφή με τον άλλον γονιό και πολλές φορές καταφεύγει στο ψέμα για να επιτύχει το στόχο του. Με λίγα λόγια προσπαθεί να παρουσιάσει τον άλλον γονιό ως αναξιόπιστο και μη διαθέσιμο στα μάτια του παιδιού. Στην πραγματικότητα ο άλλος γονιός έχει ελάχιστες έως καμία ευκαιρία να αμυνθεί στους ψευδείς ισχυρισμούς του τοξικού γονέα, ο οποίος θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι κινδυνεύει η ζωή του ή του παιδιού του και και ότι ο γονέας στόχος είναι ο κακός της υπόθεσης. Τα επιχειρήματα του είναι ανύπαρκτα και δεν καταλαβαίνει ότι με την τακτική αυτή στερεί από το παιδί του μία ζεστή αγκαλιά και πολλή αγάπη.

Αναξιοπιστία/ασυνέπεια

Η συμπεριφορά αυτή του τοξικού γονέα χαρακτηρίζεται γενικά από αναξιοπιστία και ασυνέπεια. Αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του ότι είναι ανάξιος εμπιστοσύνης και πολύ κακή επιρροή για το παιδί του.

Αμέλεια

Ο τοξικός γονιός είναι ένας γονιός που δεν ενδιαφέρεται για την ψυχική υγεία του παιδιού του. Η αμέλεια σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανής και συνεχόμενη. Η ανάγκη του να κάνει κακό στον άλλο γονιό, υπερτερεί της αγάπης του για το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση θα αρνηθεί να επισκεφθεί παιδοψυχολόγο ακόμα και αν η απόφαση είναι δικαστική.

Προσβολές

Αν ο τοξικός γονιός προσβάλλει ή δυσφημεί τον άλλο γονέα μπροστά στο παιδί, αυτή η συμπεριφορά υποβαθμίζει και υποτιμά κάποιον που το παιδί σέβεται, αγαπά και θέλει να διατηρήσει σχέση μαζί του.

Αυτή η περιφρόνηση και η έλλειψη σεβασμού προς το γονέα-στόχο μπροστά στο παιδί είναι μία ακόμα μορφή ψυχολογικής κακοποίησης καθώς επηρεάζει αρνητικά την άποψη του παιδιού για τον άλλο του γονέα. Αυτό δημιουργεί μία παραμορφωμένη αίσθηση της πραγματικότητας, του εαυτού του και της ικανότητάς του να εμπιστεύεται και να κρίνει τους άλλους.

Απομόνωση

Όταν ο τοξικός γονέας σαμποτάρει σκόπιμα τη σχέση του παιδιού του με τον άλλο γονιό αρνούμενος να επιτρέψει επισκέψεις, τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία χωρίς να υπάρχει ένδειξη κακοποίησης, αυτό ονομάζεται απομόνωση. Επιπλέον όταν ο τοξικός γονέας επέτρεπε αρχικά την επαφή του άλλου γονιού με το παιδί, αλλά μετά την αρνήθηκε στηριζόμενος το γεγονός ότι ο/η πρώην σύζυγος έχει νέο σύντροφο, αυτό εκτός από απομόνωση, θεωρείται και κακομεταχείριση.

Εκμετάλλευση

Αν ο τοξικός γονιός χρησιμοποιεί το παιδί του ως πιόνι για να επιστρέψει κοντά του ο/η πρώην σύζυγος, μιλάμε για εκμετάλλευση. Αν από την άλλη χρησιμοποιήσει το παιδί του κάνοντας ψευδείς ισχυρισμούς για κακομεταχείριση ή τρομοκρατεί το παιδί για να δηλώσει ότι μισεί το γονέα στόχο, αυτό λέγεται εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση είναι και όταν ο γονιός αυτός χρησιμοποιεί το παιδί για χρηματικές απολαβές π.χ. μεγαλύτερη διατροφή.


Συμπερασματικά, αν λάβεις υπόψιν σου τα παραπάνω σημάδια , είναι εύκολο να δεις ότι η συμπεριφορά ενός τοξικού γονιού συνιστά παιδική κακοποίηση. Το άτομο αυτό λογικά πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας.

Ο τοξικός γονέας εσκεμμένα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της άλλης πλευράς και αγνοεί τις ανάγκες της, να έχει μία καλή σχέση με το παιδί. Θέτει επιπόλαια πάνω από όλα τις δικές του επιθυμίες και «πατά» στις ανάγκες του εις βάρος των άλλων και του παιδιού του. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να πάρει τη μορφή της ψυχολογικής κακομεταχείρισης.

Το θέμα είναι γιατί η δικαιοσύνη σε πολλές περιπτώσεις, αρνειίται να προστατεύσει τα παιδιά από αυτή τη μορφή κακοποίησης όταν τα συμπτώματα είναι τόσο εμφανή.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ