fbpx

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν την ιστορία μας

| 11 Σεπτεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Γιατί να μάθω ιστορία, σε τί θα μου χρειαστεί; Θα με ρωτήσει κανένας σε καμιά δουλειά πότε έγινε η Μάχη της Σαλαμίνας και τί έγινε στη Μάχη των Θερμοπυλών;” ήταν η μόνιμη ερώτησή μου για να αποφύγω να διαβάσω Ιστορία στο σχολείο. Και νομίζω ότι αυτή η  δικαιολογία είναι διαχρονική καθώς έχει ειπωθεί και συνεχίζει να ειπώνεται από πολλά παιδικά στόματα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα την ακούσεις, μπορείς να πεις τα εξής:

-Η ιστορία μας βοηθάει να διαβάζουμε εφημερίδα ή να παρακολουθούμε τηλεόραση και να καταλαβαίνουμε τη πληροφορία. Μας βοηθάει να αποκτήσουμε σφαιρικές γνώσεις που θα μας χρειαστούν για να μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση ανάμεσα σε φίλους ή στο διαδίκτυο.


ADVERTISEMENT

-Αναρωτηθήκαμε ποτέ πώς ζούσαν ο παππούς και η γιαγιά; Τί δουλειά έκαναν και γιατί πολέμησαν; Γιατί δεν έζησαν όλα τους τα παιδιά και γιατί πεινούσαν; Πώς απέκτησαν το όνομά τους και πώς προκύπτει και το δικό μας όνομα σήμερα; Η ιστορία είναι η ταυτότητά μας, ποιοί είμαστε σήμερα. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως διαμορφώθηκαν ολόκληρες χώρες και λαοί και πώς εξελίχθηκαν στο χρόνο, όπως αντίστοιχα εξελιχθήκαμε και εμείς ως άνθρωποι αλλά και η οικογένειά μας.

– Γιατί σε κάποιες χώρες υπάρχουν ακόμα πόλεμοι; Γιατί σε κάποιες άλλες οι γυναίκες φοράνε μπούρκα; Ποιά είναι τα ήθη και τα έθιμά του, συγκριτικά με τα δικά μας; Η ιστορία μας βοηθάει να είμαστε σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες, καθώς μας βάζει στη διαδικασία να κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ κρατών και εθνών και να δίνουμε απαντήσεις.


ADVERTISEMENT

-Η ιστορία μας βοηθάει να αποκτάμε κριτική σκέψη. Να αντιλαμβανόμαστε και να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα, να αποκτάμε τον σεβασμό για τους άλλους λαούς, να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε και τον δικό τους πολιτισμό.

-Η ιστορία μας βοηθάει να αποκτάμε δεξιότητες και σε άλλα μαθήματα όπως στα Αρχαία Ελληνικά και στην έκθεση και να κάνουμε εργασίες τεκμηριώνοντας το σκεπτικό μας.

-Η ιστορία μας βοηθάει να καλλιεργούμε διαρκώς τη γλώσσα μας, μες από καινούριες λέξεις, να μαθαίνουμε την ορθή χρήση τους και να εξασκούμε γραμματική και συντακτικό.

-Η ιστορία μας βοηθάει να συμμετέχουμε σε συζητήσεις, να εξετάζουμε πολλές διαφορετικές απόψεις, να επιχειρηματολογούμε και να αποκτάμε/εκφράζουμε και τη δική μας άποψη για τα πράγματα.

Πώς θα μάθουμε ιστορία;

Δεν είναι μόνο τα σχολικά βιβλία που μαθαίνουν Ιστορία στο παιδί, υπάρχουν και πολλά ενδιαφέροντα εξωσχολικά. Πρόσφατα ανακαλύψαμε τα βιβλία “Στη Μάχη του Μαραθώνα“, “Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές” και “Στη Μάχη των Θερμοπυλών” της αρχαιολόγου Κατερίνας Σερβή και του κωμικογράφου Θανάση Πέτρου από τις εκδόσεις Πατάκη και ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα.

Πρόκειται για βιβλία που αφηγούνται την ιστορία των κοσμοϊστορικών μαχών μέσα από τα μάτια τριών μικρών της εποχής. Περιλαμβάνουν δε, μια μοναδική εικονογράφηση και σύγχρονους σημερινούς διαλόγους, που κάνουν το παιδί να μαθαίνει την Ελληνική ιστορία ευχάριστα, σαν να κρατάει στα χέρια του ένα περιοδικό κόμικς. Σαν παραμύθι, μες από το οποίο βλέπει τη δική του ζωή.

Είναι τόσο σημερινοί οι διάλογοι που το παιδί ταυτίζεται τόσο που νιώθει να “συμμετέχει” και το ίδιο στη μάχη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ειδικά το “Στη Μάχη του Μαραθώνα” έχει αποσπάσει και Κρατικό Βραβείο.

Αν θέλετε να επιλέξετε εξωσχολικά βιβλία που θα βοηθήσουν το παιδί με τα σχολικά μαθήματα και δη με την ιστορία, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο. Και μεταξύ μας, είναι και μια καλή ευκαιρία να “ξεσκονίσουμε” τις γνώσεις μας εμείς οι μεγάλοι ή να μάθουμε όσα δεν μάθαμε μικροί. Ποτέ δεν είναι αργά!


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με τις Εκδόσεις “Πατάκη”. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
Photo Credit (non product): Singleparent.gr
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ