7 ερωτήσεις που δεν κάνουμε σε μία μόνη μέλλουσα μαμά

0

Πριν από εννέα χρόνια, μία πολύ καλή μου φίλη, βρέθηκε απ’ τη μια μέρα στην άλλη έγκυος και μόνη μετά την ξαφνική εξαφάνιση του συντρόφου της, ο οποίος αποφάσισε εντελώς ξαφνικά ότι δεν ήθελε οικογένεια. Καθημερινά θυμάμαι, της έκαναν δεκάδες ερωτήσεις για το γεγονός. Ερωτήσεις προσωπικές, αγενείς, αδιάκριτες, που την έφερναν σε δύσκολη θέση και της προκαλούσαν άγχος. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε, ή οποιαδήποτε άλλη εγκυμονούσα θέλει, είναι αυτές οι ενοχλητικές ερωτήσεις που καλό θα ήταν να αποφύγεις να κάνεις κι εσύ!

  1. «Πού είναι ο μπαμπάς;»

Αν μια γυναίκα δηλώνει μόνη, δέξου ότι είναι μόνη. Ο άντρας που έχει δίπλα της ίσως να μην είναι μπαμπάς του παιδιού της, αλλά ένας φίλος ή ένας συγγενής που μπορεί εξίσου να φροντίσει το παιδί της, να το ταίσει, να το κάνει μπανάκι, να του αλλάξει πάνα. Στην τελική, αν θέλει να σου πει πού είναι ο πατέρας του παιδιού της, θα στο πει από μόνη της.

  1. «Σου έτυχε ή το ήθελες;»

«Με συγχωρείτε, ήταν τυχαίο!».  Άκου, σου έτυχε. Τί είναι, Τζόκερ; Ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η φράση. Μου ακούγεται σαν «ατύχημα ή λάθος» και μου προκαλεί άσχημους συνειρμούς. Λάθος είναι να οδηγάς μεθυσμένος, όχι να κάνεις παιδί.

  1. «Τα έχεις σκεφτεί όλα;/Τα υπολόγισες όλα;»

Είναι σαν να ρωτάς «Μήπως να το ξανασκεφτείς και να κάνεις μια έκτρωση να τελειώνεις;». Είναι εντελώς ανάρμοστο, είναι σαν να υποτιμάς τη νοημοσύνη του άλλου, σαν να του λες πως ίσως να μην έχει κάνει σωστή εκτίμηση της κατάστασής του και το να κρατήσει το μωρό, να είναι η λάθος απόφαση.

  1. «Δεν νομίζεις ότι το μωρό σου χρειάζεται έναν μπαμπά;»

Ειλικρινά, αυτή είναι η πιο λογική ερώτηση κι ας είναι αδιάκριτη. Ναι, το παιδί, κάθε παιδί, χρειάζεται έναν μπαμπά, αλλά ένας εξ αίματος μπαμπάς ενδεχομένως να μην είναι η καλύτερη επιρροή. Ίσως πάλι χωρίς μπαμπά να είναι καλύτερα. Υπάρχουν θείοι, παππούδες και φίλοι που μπορούν εξίσου να λειτουργήσουν σαν πρότυπο για το παιδί.

  1. «Μπορείς να τα βγάλεις πέρα οικονομικά με ένα μωρό;»

Πιθανόν να χρειαστεί μια έγκυος και δη μόνη γυναίκα να αλλάξει τις προτεραιότητές της, ναι. Αλλά αν δεν σου έχει ζητήσει δανεικά ή δεν σου έχει εκφράσει την ανησυχία της για το θέμα, δεν έχεις λόγο να της κάνεις μια τέτοια ερώτηση.

  1. «Τι θα πεις στο μωρό για τον πατέρα του;»

Είτε ο μπαμπάς δεν ζει, είτε εγκατέλειψε ή απλά δεν υπάρχει γιατί η μέλλουσα μαμά περιμένει παιδί από τράπεζα σπέρματος, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται μια έγκυος είναι ο διάλογος που θα κάνει μελλοντικά με το παιδί της για το θέμα αυτό. Όπως κάθε έγκυος γυναίκα, έχει το μυαλό της αλλού τώρα: πρωινές ναυτίες, τί χρώμα να βάψει το παιδικό δωμάτιο, εξετάσεις κλπ. Ακόμα όμως και αν το σκέφτεται τόσο πρώιμα σημαίνει πως είναι αγχωμένη. Και τέτοιες ερωτήσεις, την αγχώνουν πιο πολύ.

  1. «Πώς θα παντρευτείς / κάνεις μια σχέση αύριο, μόνη με ένα μωρό;»

Όπως θα έκανες και χωρίς μωρό. Τα παιδιά δεν αποτελούν εμπόδιο για μια σχέση ή ένα γάμο, όταν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου σε αγαπά πραγματικά και όταν το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο μαζί. Οι εποχές όπου έμενες ανύπαντρη επειδή έκανες παιδί μόνη, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν πολλές περισσότερες προοπτικές στη ζωή.


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με το Superpanes.gr. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved