fbpx

Αγαπητοί εργοδότες, πρέπει να προσλαμβάνετε μητέρες. Ειδικά τις μόνες!

| 30 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT

Προτού γίνω μητέρα το 2010, εργαζόμουν χρόνια ως πωλήτρια ιατρικού εξοπλισμού. Ήταν μια υπερ-ανταγωνιστική αγορά με πολλούς παθιασμένους πωλητές με μεγάλες φιλοδοξίες να φτάσουν ψηλά και να πλουτίσουν. Αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ.

Η καριέρα μου ήταν τα πάντα για μένα. Ήταν αυτό που ήθελα και ήμουν πολύ προσηλωμένη στο στόχο μου: Επιτυχία. Μόνο αυτή λέξη με ένοιαζε. Τελικά μετά από μια καλή, πετυχημένη και επικερδή πορεία στο χώρο, μου πρότειναν τη θέση της διευθύντριας! Ήταν αυτό που ήθελα. Ο επόμενος επαγγελματικός μου στόχος.


ADVERTISEMENT

Πριν δώσω την τελική συνέντευξη μου, έκανα την προετοιμασία μου και ενθουσιασμένη, μίλησα με τους διευθυντές των υπολοίπων τμημάτων για να «κόψω» κίνηση και να καταλάβω σε τί πραγματικά έμπλεκα. Ήθελα να είμαι προετοιμασμένη για τη συνέντευξη και να έχω μια ιδέα του τί να περιμένω από τη νέα μου θέση. Πήρα πολλές καλές συμβουλές μέχρι που ξεκίνησε μια συζήτηση που με εξέπληξε και εξακολουθεί να μου τριβελίζει το μυαλό ακόμα και σήμερα, ειδικά τώρα που είμαι μητέρα.

Η συμβουλή που μου δόθηκε από έναν άνδρα διευθυντή ήταν να μην προσλαμβάνω γυναίκες πωλήτριες. Με έκπληξη τον ρώτησα “Γιατί; Είμαι γυναίκα, γιατί να μην προσλαμβάνω άλλες γυναίκες;” Είπε: “Επειδή έχουν μωρά και δεν θα κάνουν καλά τη δουλειά τους”.

Όχι μόνο με συμβούλευσε να μην προσλαμβάνω γυναίκες, αλλά μου το είπε και μες στα μούτρα ότι είναι άγραφος κανόνας ανάμεσα στους διευθυντές. Δεν υπολόγισα κανέναν. Και τη θέση πήρα και παιδί έκανα και αντεπεξήλθα άριστα στις υποχρεώσεις μου.

Σύμφωνα με στατιστικές του 2017 το ποσοστό απασχόλησης των εργαζόμενων μητέρων με παιδιά κάτω των 6 ετών αυξήθηκε κατά 117% σε σχέση με το 1976 (32,1%) και το 2015 (69,5%). Πώς μπορεί λοιπόν να υφίσταται η ταμπέλα της «εργαζόμενης μητέρας» όταν βλέπουμε τέτοια αύξηση στα νούμερα αυτά;


ADVERTISEMENT

Απο προσωπική πείρα θα σου πω ότι η μητρότητα με έκανε καλύτερη στη δουλειά μου. Δεν με άφησε να χαλαρώσω ή να γίνω αδιάφορη. Με έκανε πιο δυναμική και αποφασιστική. Με έκανε πιο μεθοδική και πιο προσεκτική. Αναγκάζεσαι να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου και να δουλεύεις πιο σκληρά σε σχέση με πριν κάνεις παιδιά. Από συζήτηση με φίλες μου – εργαζόμενες μητέρες διαπίστωσα ότι συμφωνούσαν απόλυτα μαζί μου.

Ακολουθούν 5 τομείς στους οποίους η μητρότητα σε κάνει καλύτερη:

Διαχείριση χρόνου

Ο χρόνος αλλάζει τελείως σαν έννοια όταν γίνεις μητέρα. Βασικά, μαθαίνεις ότι δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα και θα πρέπει να διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς το χρόνο που έχεις διαθέσιμο. Αναγκάζεσαι να σκεφτείς πολύ πιο μπροστά από το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, να είσαι σε θέση να διαχειριστείς τα απρόοπτα και να περιμένεις το απροσδόκητο. Σκέψου το αμάξι σου που μένει από βενζίνη, τους τσακωμούς στο σπίτι, το άρρωστο παιδί σου, το κατοικίδιό σου που πρέπει να πας στον κτηνίατρο, το σύζυγο που ταξιδεύει για δουλειές, την συνάντηση με τον προϊστάμενο και την προθεσμία για να παραδώσεις ένα πρότζεκτ στη δουλειά. Όλα αυτά προκαλούν το απόλυτο χάος.

Κάποτε όλα αυτά θα με έκαναν να καταρρεύσω. Έμαθα όμως να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου καλύτερα. Αυτό για τη δουλειά είναι πλεονέκτημα, διότι το μυαλό «εκπαιδεύεται» να σκέφτεται επί της ουσίας και σε βάθος χρόνου για τα πάντα. Βεβαίως, ακόμα και σήμερα χρειάζομαι ένα ποτό κάθε βράδυ για να χαλαρώσω, αλλά τουλάχιστον διαχειρίζομαι πολύ καλύτερα το χρόνο μου σε σχέση με κάποτε.

Μηδενική ανοχή

Οι μητέρες αναπτύσσουν μηδενική ανοχή σε ανοησίες. Ως εργαζόμενες μαμάδες, όπως είπαμε και πριν, ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, πράγμα που σημαίνει δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με καυγάδες και διάφορες τέτοιες χαζομάρες των παιδιών.

Δεν θα ανεχθούμε το ξύλο, τις σπρωξιές ή τις βρισιές στο σπίτι, οπότε γιατί να ανεχτούμε το bullying ή την κακή συμπεριφορά στην εργασία μας; Οι μητέρες τείνουν να παραμένουν μακριά από κλίκες εντός του γραφείου, να αντιμετωπίζουν γρήγορα τις προκλήσεις της δουλειάς και να κλείνουν μια «γλυκιά» συμφωνία καλύτερα από τον καθένα.

Περισσότερο συμπονετικές/υπομονετικές

Η μητρότητα θα σε κάνει πιο συμπονετική. Θέλω να πω, ακόμη και όταν το μωρό σου σε γεμίζει σάλια και εμετούς, όταν του αλλάζεις την καταλερωμένη του πάνα ή έχεις να διαχειριστείς τα νεύρα του, εξακολουθείς να το αγαπάς με όλη σου την καρδιά και την ψυχή. Δεν έχει σημασία πόσο ζόρικο είναι το σενάριο, μαθαίνεις να το ακολουθείς και να προχωράς.

Αυτό θα σε ωφελήσει στη δουλειά σου. Θα βελτιώσει τις σχέσεις, την εμπιστοσύνη και την απόδοσή σου. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον εμπιστοσύνης και οι συνάδελφοί τους, τους φροντίζουν προσωπικά και επαγγελματικά, τότε είναι περισσότερο αποδοτικοί και φέρνουν περισσότερα έσοδα στην εταιρεία.

Πιο συγκεντρωμένες

Οι εργαζόμενες μητέρες διαθέτουν δυστυχώς λίγο χρόνο για τα παιδιά τους. Η δουλειά τους είναι και αυτή μέρος της ζωής τους και πολλές φορές απαιτεί ταξίδια, συνέδρια και δείπνα με τους πελάτες. Αυτό για τις μητέρες συνεπάγεται να χάσουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή των παιδιών τους.

Όταν βρίσκονται στη δουλειά τους, συγκεντρώνονται εκεί ώστε να τελειώσουν πιο γρήγορα και χωρίς λάθη τα όσα έχουν να κάνουν και μετά, γυρνώντας σπίτι να επικεντρωθούν στα παιδιά τους χωρίς να αφήνουν τη δουλειά να παρεμβαίνει στο χρόνο με τα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει ότι τα πρότζεκτ στη δουλειά γίνονται νωρίς, όπως νωρίτερα γίνεται και η προετοιμασία για τις προσεχείς επαγγελματικές υποχρεώσεις και συναντήσεις.

Έχουν μάστερ στην καταπολέμηση του άγχους

Με τέτοιο πρόγραμμα, με εργασία και μητρότητα, το άγχος δεν γίνεται να λείπει. Είναι έντονο, ανεξέλεγκτο μερικές φορές και αναπόφευκτο (μιλώντας από προσωπική εμπειρία). Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου, στο να παραμείνουμε συγκεντρωμένες και να διαχειριστούμε καλύτερα τα όποια ζητήματα προκύψουν με άλλους ανθρώπους.

Το άγχος με βελτίωσε όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Με κάνει να φρικάρω τις περισσότερες φορές, αλλά αυξάνει την υπομονή μου. Δεν θα ουρλιάξω με την πρώτη όταν δω λερωμένους τοίχους, σαλόνι ή μπογιές στο κρεβάτι. Δεν θα τσακωθώ με την πρώτη με κάποιον συνάδελφο ή κάποιον άλλο διευθυντή στη δουλειά για κάτι «κουλό» που θα πει. Έμαθα να διαχειρίζομαι το άγχος, εργασιακό και μή με σκέψη και υπομονή.

Όσο για το διευθυντή που μου είπε να μην προσλαμβάνω γυναίκες, καθώς και για τους συναδέλφους που πιστεύουν το ίδιο; Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη μιας εργαζόμενης μητέρας.

Πηγή: huffingtonpost.ca

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ