Ομελέτα: 3 παραλλαγές για όλα τα γούστα!

0

Εύκολη και χορταστική λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, η ομελέτα είναι ένα φαγητό εύκολο, οικονομικό και πασπαρτού. Μπορείτε να τη φάτε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, και με τα κατάλληλα υλικά μπορείτε να τη βγάλετε σαν μεζέ για τη μπυρίτσα ή, αν κάνετε δίαιτα, να την εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Λοιπόν, πάμε να φάμε;

Αφράτη ομελέτα

Υλικά

6 αυγά
4 κ.σ. γάλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και το μπέικιν πάουντερ,  προσθέτοντας μαζί αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μίγμα των χτυπημένων αυγών. Ψήνουμε την ομελέτα για περίπου 5΄ και την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
3. Σερβίρουμε την πεντανόστιμη ομελέτα με τριμμένο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: argiro.gr

Ομελέτα με ντομάτα και πιπεριές 

Υλικά
1 κρεμμύδι μέτριο
3 ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες
2 σκελίδες σκόρδο
6 αβγά
λίγο λάδι
50 γρ. ελιές καλαμών
αλάτι,πιπέρι
1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαιντανός
προαιρετικά φέτα ή άλλο τυρί

Προετοιμασία:
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, αφαιρείτε  τους σπόρους και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Πλένετε τις πιπεριές, τις σκουπίζετε, τις ανοίγετε, αφαιρείτε τους σπόρους, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό( αν δεν θέλετε κάποιο από τα τρία μπορείτε να το αφερέσετε)
Τηγανίζετε ελαφρά  τις πιπεριές, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Έπειτα προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό.
Τα αφήνετε να ψηθούν μέχρις ότου απορροφήσουν το υγρό.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά και ρίχνετε λίγο αλάτι και το πιπέρι.
Στο τηγάνι μαζί με τις  πιπεριές  τις ντομάτες το κρεμμύδι και το σκόρδο τώρα βάζετε λίγο λάδι και ρίχνετε το μίγμα με τα αυγά ( προαιρετικά προτείνω να ρίξετε λίγο φέτα πάνω από το μείγμα ) και ψήνετε την ομελέτα.
Σερβίρετε σε πιατέλα .

Ομελέτα τριμμένης πατάτας 

 photo bletsas_zps0e559ea8.jpg
Ομελέτα τριμμένης πατάτας

Υλικά

2 μέτριες/μεγάλες πατάτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (προαιρετικά)
1 αβγό
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά + 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα: Ντομάτα και ψιλοκομμένο άνηθο.

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις τρίβετε στον χοντρό τρίφτη και την βάζετε σε τριμμένη σε μπολ με νερό.
Στραγγίζετε σε σουρωτήρι και ξεπλένετε να φύγει το πολύ άμυλο.
Αφήνετε ένα πεντάλεπτο να στραγγίσει και πιέζετε καλά να φύγει όλο το νερό. Τυλίγετε με άσπρο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την υγρασία και το πολύ νερό. Θέλετε η τριμμένη πατάτα να είναι όσο πιο στεγνή γίνεται.
Προσθέτετε το αλάτι στην τριμμένη πατάτα για να τραβήξει ακόμα περισσότερη υγρασία και να δώσει γεύση.
Αν θέλετε τρίβετε, σουρώνετε, στεγνώνετε και προσθέτετε στο μίγμα και ένα ξερό κρεμμύδι. Αυτό θα σας κάνει να κλάψετε εκτός αν το τρίψετε σε μούλτι!
Ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε πάνω ένα αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
Χτυπάτε το αβγό σε ένα μπολ μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ρίχνετε το αβγό μέσα στο μίγμα της πατάτας και ανακατεύετε.
Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί (πρωτού όμως κάψει) ρίχνετε μέσα το μίγμα της πατατας με το αβγό. Το λάδι είναι έτοιμο όταν ρίξετε μέσα ενα μικρό κομματάκι πατάτα και “τσιτσιρίσει”.
Με μία ξύλινη σπάτουλα απλώνετε και πατάτε το μίγμα σε όλο το τηγάνι ώστε να δημιουργηθεί μία στρογγυλή πίτα/ομελέτα στο μέγεθος του τηγανιού. (Με 2 “μέτριομεγάλες” πατάτες, γεμίζει ένα κανονικό τηγάνι). Πιέζετε επίσης την περίμετρο της ομελέτας ώστε να μην περισσεύουν κομματάκια.
Αφήνετε να μαγειρευτεί 4 με 5 λεπτά από την μία πλευρά. Πριν το γυρίσετε ρίχνετε από την πάνω μεριά 1 κουταλάκι ελαιόλαδο (σταγόνα σταγόνα για να απλωθεί παντού). Αυτό το κάνετε για να μην κολλήσεις στη συνέχεια.
Για να το γυρίσετε χρησιμοποιείτε ένα επίπεδο καπάκι ή ένα μεγάλο πιάτο. Πάντα να προσέχετε μην ακουμπήσετε το τηγάνι και μην πιτσιλιστείτε από λάδια και καείτε. Αν όμως έχετε βάλει μόνο λίγο λάδι, τότε δεν έχετε πρόβλημα γιατί θα έχει απορροφηθεί.
Καπακώνετε με το επίπεδο καπάκι ή το μεγάλο πιάτο και φέρνετε τούμπα το τηγάνι. Στη συνέχεια αφού η ομελέτα είναι στο καπάκι βάζετε το τηγάνι στη θέση του και κυλάτε σιγά σιγά και με προσοχή την ομελέτα από το καπάκι στο τηγάνι γυρισμένη από την άλλη πλευρά. Τα κααφέρατε! Ιδανικό το χρώμα από την πάνω μεριά πρέπει να είναι σαν της φωτογραφίας. Να έχει πάρει λίγο χρυσαφί χρωματάκι αλλά να μην έχει καεί. Από εδώ και στο εξής, χρειάζεται απλά να περιμένετε άλλα 4 λεπτά για να μαγειρευτεί και από την άλλη πλευρά.
Όταν περάσουν τα 4 λεπτά, σβήνετε το μάτι και αν θέλετε απλώνετε πάνω μερικές λεπτές ροδέλες ντομάτα. Μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο. Περιμένετε λίγο να κρυώσει και δοκιμάζετε! Μπορείτε να κόψετε σε 2,3 ή 4 κομμάτια σαν να είναι πίτσα!

Πηγή: http://bletsas.gr

Ομελέτα με κολοκυθάκια στο φούρνο

 photo pepisomelette_zps0832c162.jpg
Ομελέτα με κολοκυθάκια στο φούρνο

Yλικά

1/2 κιλό κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι, σε φέτες
8 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι
4 αυγά
50γρ γραβιέρα, τριμμένη
50γρ παρμεζάνα, τριμμένη
άνηθο, ψιλοκομμένο
σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
καυτερή πιπεριά
αλάτι
πιπέρι

Eκτέλεση

Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε χοντρές φέτες.
Τα βάζετε σ’ένα στρογγυλό ταψάκι ή μια ταρτιέρα μαζί με το κρεμμύδι και τη καυτερή πιπεριά. Πασπαλίζετε με θυμάρι και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Ψήνετε στον αέρα στους 180C για περίπου 20 λεπτά.
Ανακατεύετε σ’ ένα μπώλ τα αυγά με τα τυριά και τον άνηθο και τα ρίχνετε στα κολοκυθάκια.
Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να πήξει και ροδοκοκκινίσει η ομελέτα.
Το συγκεκριμένο φαγητό είναι και πολύ καμουφλάζ για τα πιτσιρίκια που δεν τρώνε λαχανικά!

Πηγή: http://pepiskitchen.blogspot.gr/

Καλή όρεξη!