fbpx

Οι 3 καλύτερες συνταγές για Φανουρόπιτα

| 21 Αυγούστου 2022
ADVERTISEMENT

Στις 27 Αυγούστου, οπότε και τιμάται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου, οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι πιστοί. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Φανουρόπιτες «διαβάζονται» καθ’ ολη τη διάρκεια του χρόνου, ανάλογα με την ημέρα που έχει ορίσει η κάθε ενορία.

Οι πιστοί ζητούν να τους φανερώσει ο Άγιος Φανούριος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια, και του…. τάζουν Φανουρόπιτα.


ADVERTISEMENT

Ο θρύλος σχετικά με την ευχή της φανουρόπιτας και τη μητέρα του Άγιου Φανουρίου αντανακλά και αυτός πατριαρχικές αντιλήψεις.

“Όσοι επικαλούνται τον Άγιο Φανούριον […] λέγουν: Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την.” Αυτά μας λέει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης για τη φανουρόπιτα, στο διήγημά «Γουτού Γουπατού», αναφερόμενος στη Σκιάθο των αρχών ταυ 20ου αιώνα.

Στην ψυχή της μάνας του αναφερόταν ο Άγιος Φανούριος, όταν έλεγε «Πάρτε να σ’χωρέστε», μοιράζοντας τη φανουρόπιτα. Δεκάδες οι παραλλαγές της συνταγής για φανουρόπιτα, δεκάδες και όσα «ακούει» ο Άγιος Φανούριος για την αμαρτωλή μητέρα του. Ο Άγιος Φανούριος, λένε, τάζει φανουρόπιτα για να συγχωρεθεί μια μάνα σκληρή με τον ίδιο, τους φτωχούς και τους αδυνάτους. Αλλού στην Ελλάδα θρυλείται ότι η μητέρα του ήταν ειδωλολάτρισσα και αρνήθηκε να ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Σύμφωνα με μια άλλη σκοτεινή εκδοχή, διαδεδομένη στη Ρόδο, η μητέρα, αν δεν εκδιδόταν, ήταν σίγουρα «ελευθερίων ηθών».

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.Πάντα όταν την φτιάχνουν οι πιστοί, φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.


ADVERTISEMENT

Παρακάτω θα βρείτε τις 3 καλύτερες ,κατά τη γνώμη μας, συνταγές για φανουρόπιτα.

Η παραδοσιακή φανουρόπιτα

Συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά:

1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (χρειαζόμαστε το χυμό και το ξύσμα του)
2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (τριμμένα στο μούλτι)
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί
Σε ένα μεγαλύτερο ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίξτε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη.
Βάλτε τη σε λαδωμένο ταψάκι που θα έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ψήστε τη στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Αφού είναι έτοιμη πασπαλίστε τη με λίγη άχνη και κανέλα.

Η φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη

5432

Ο Ακης Πετρετζίκης μας δίνει τη δικιά του παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα, η οποία είναι πανεύκολη και πολύ γευστική.

Συστατικά

375 γρ. σπορέλαιο
375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. καρύδια
75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
αλάτι

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
-Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
-Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
-Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Tip: Προσοχή! Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε!

Η φανουρόπιτα του Paxxi

Φανουρόπιτα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Ταψί (32 x 22εκ)

ΥΛΙΚΑ

  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 350 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 ΚΣ μαγειρική σόδα
  • 1 κγ κανέλα
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 120 γρ. σταφίδες
  • 450 γρ.+ 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα προαιρετικά

ΟΔΗΓΙΕΣ

    • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
    • Προσθέτω το νερό, το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίχνω την σόδα ανακατεύοντας πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μείγμα. Συνεχίζω με την κανέλα και τα καρύδια.
    • Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ενσωματώνοντας το στο μείγμα.
    • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάζω με λαδόκολλα το ταψί (32 x 22εκ).
    • Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις σταφίδες, τις μουλιάζω 5 λεπτά στο νερό, τις στραγγίζω καλά
    • και  προσθέτω 1 ΚΣ αλεύρι για να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
    • Τις ρίχνω τελευταίες στο μείγμα, ανακατεύω και το βάζω στο ταψί.
    • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα όπως τα κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου (μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό).
    • Το βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσω την λαδόκολλα. Αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά πριν την κόψω σε κομμάτια.
    • Προαιρετικά μπορώ να γαρνίρω ραντίζοντας από πάνω με λίγη άχνη.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ