Λογοsingles: 10 λογοτεχνικά βιβλία για μονογονείς!

1

Πόσο καιρό έχετε να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο; Τώρα που ο καιρός χαλάει, ψάξαμε στην Ελληνική και ξένη λογοτεχνία και βρήκαμε δέκα εξαιρετικά βιβλία, ειδικά για μονογονείς που χρειάζονται την ελπίδα όσο τίποτα άλλο. Βάζουμε καφεδάκι στην καφετιέρα (ή στο μπρίκι), ανάβουμε κεράκι για να κάνουμε ατμόσφαιρα και ταξιδεύουμε με τον νού, εκεί που δεν φτάνει η ρουτίνα!

Τίτλος: Μαύρη στο ξύλο
Τιμή: 11,46 ευρώ
Συγγραφέας: Quindlen, Anna
Εκδόσεις: Κέδρος
Αρ. Σελίδων: 373

Η κακοποίηση της γυναίκας μέσα στην οικογενειακή εστία, ο εθισμός στην καθημερινή βία και η αδυναμία της να ξεφύγει από τον άντρα-βασανιστή της, η αναποτελεσματικότητα του κράτους και του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική νομική και κοινωνική κάλυψή της είναι τα θέματα που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά του δεύτερου μυθιστορήματος της αμερικανίδας συγγραφέως Αννα Κουίντλεν. Μαύρη στο ξύλο είναι λοιπόν η ηρωίδα και αφηγήτρια της ιστορίας, ώσπου το ποτήρι ξεχειλίζει και παίρνει τη μεγάλη απόφαση, εγκαταλείπει τον τυραννικό σύζυγο και με τη βοήθεια μιας οργάνωσης για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών ξεκινάει μια καινούργια, μυστική ζωή μαζί με τον επτάχρονο γιο της. Από τη βροχερή Νέα Υόρκη φυγαδεύεται στην ηλιόλουστη Φλόριδα, από το μεγάλο ιδιόκτητο σπίτι της σε κάποιο διαμέρισμα-κρυψώνα, από Φράνσις Μπενεντέτο μεταμφιέζεται για τις ανάγκες της νέας ζωής της σε Μπεθ Κρένσοου. Νέα ταυτότητα, νέα αρχή από το μηδέν, καθώς και ένας πανταχού παρών φόβος, ο φόβος της πιθανής απώλειας του μοναδικού παιδιού της. Το βρήκαμε εδώ 

Τίτλος: Όταν στέρεψε η αντοχή
 photo sterepseiantoxi_zps3d247fe5.jpg
Τιμή: 13,95 ευρώ
Συγγραφέας: Ελένη Γαληνού
Εκδόσεις: Μίνωας
Αρ. Σελίδων: 432

Φθινόπωρο 1961. Σε μια ακτή της Μυτιλήνης εντοπίζεται σε άσχημη κατάσταση μια νεαρή έγκυος, η Μαριάνθη, με τον τρίχρονο γιο της. Η κοινή τους πορεία διακόπτεται εκεί. Μια μέρα πριν κάτω από περίεργες συνθήκες είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της και να περάσει λαθραία απ’ την Τουρκία στην Ελλάδα. Αγγίζοντας τα όρια του πόνου, με φόντο τον θάνατο και τα αμείλικτα κύματα που απειλούσαν να την καταπιούν, ατσαλώνεται με πείσμα να επιβιώσει και ορκίζεται εκδίκηση. Τη Μαριάνθη περιμαζεύει και περιθάλπει η Δέσποινα, μια αρχοντική γυναίκα χτυπημένη επίσης απ’ τη ζωή. Της προσφέρει στέγη, αγάπη και μια ζεστή οικογένεια γι’ αυτήν και το κοριτσάκι που γεννιέται. Το βρήκαμε εδώ.

Τίτλος: Συγγενής  
 photo syggenis_zps51f42b43.jpg
Τιμή: 14,40 ευρώ
Συγγραφέας: Καρολίνα Μέρμηγκα 
Εκδόσεις: ΜΕΛΑΝΙ
Αριθμός σελίδων: 216

Μια άγνωστη κόρη εμφανίζεται από το παρελθόν και σχίζει έναν γάμο στα δύο. Μια μητέρα προσπαθεί να φέρει στη ζωή το κατεψυγμένο έμβρυο του νεκρού παιδιού της. Δυο έρωτες γεννιούνται από το ανεπίτρεπτο και καταλήγουν στο κοινότοπο. Φίλοι έντιμοι κι ανέντιμοι προδίδουν και στηρίζουν. Συγγένειες των κυττάρων, των συμβάσεων και των επιλογών, της φύσης και της τεχνολογίας, του φυσικού και του αφύσικου, με την αγάπη πάντα στον πιο παράλογο και σημαίνοντα ρόλο. Το βρήκαμε εδώ.

Νεφέλη
 photo nefeli_zps43e9d48d.jpg
Τιμή: 8,91 ευρώ
Συγγραφέας: Σαββίδου Γιάννα
Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α.
Αριθμός σελίδων: 441

Η Νεφέλη ζει στην Αθήνα με τα δυο παιδιά της, ενώ ο άντρας της εργάζεται στη Ρουμανία, όπου θα αποτελέσει για πολλοστή φορά στόχο μιας άλλης γυναίκας. Η Νεφέλη νιώθει βαθύ το χάσμα ανάμεσα στην ίδια και στο σύντροφό της. Ένα χάσμα που κάποτε γεφυρώθηκε με πέτρα τη δική της ψυχή, όμως άλλη ψυχή δεν έχει. Αποφασίζει να πάρει δυναμικά την κατάσταση στα χέρια της. Οπλίζεται με θάρρος για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, υιοθετεί θετική ματιά σε όσα φέρνει η ζωή στο δρόμο της και επιλέγει να διαχειριστεί με αισιοδοξία το μέλλον. Είναι αποφασισμένη να διαλύσει τα νέφη της ψυχής της και να αναδυθεί νικήτρια από τα έλη της ζωής. Θα παλέψει και θα τα καταφέρει! Το βρήκαμε εδώ.

Τίτλος: Ζωή από την αρχή 
 photo ZVH_APO_TIN_ARXI_zpsa39b2327.jpg
Τιμή: 15,93 ευρώ
Συγγραφέας: Τζιρίτα Μαρία 
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Αριθμός σελίδων: 416

Ο Αχιλλέας Πανόπουλος, μαθητής της τρίτης λυκείου, μια μέρα εξαφανίζεται από προσώπου γης χωρίς καμία προειδοποίηση. Η μητέρα του, η Νατάσα, με τη βοήθεια του διοικητή Δημήτρη Δρίβα, κινεί γη και ουρανό για να βρει τα ίχνη του γιου της. Στην πορεία της έρευνας τραγικά μυστικά, πάθη και λάθη βγαίνουν στο φως και περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Λίγο καιρό αργότερα, η Νατάσα, από μια τραγική στροφή της μοίρας, θα βρεθεί κατηγορούμενη για την πιθανή δολοφονία του ίδιου της του παιδιού. Ο διοικητής, που έχει αρχίσει να τρέφει ερωτικά αισθήματα γι’ αυτήν, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να την απαλλάξει από τις κατηγορίες που τη βαρύνουν. Το βρήκαμε εδώ.

Τίτλος: Ανάμεσα σε δύο αγγέλους
 photo anamesasedupaggelousi_zps2de559d6.jpg
Τιμή: 15,30 ευρώ
Συγγραφέας: Κατσιμπούρης Φώτης
Εκδόσεις: ΩΚΕΑΝΟΣ
Αριθμός σελίδων: 400

Στη ζωή της Μελτίνης εισβάλλει απροσδόκητα ένας καινούριος καθηλωτικός έρωτας. Η γνωριμία της μέσω του facebook με τον «΄Μοναχικό ‘Άγγελο», την ανομολόγητη προσωποποίηση του ιδανικού εραστή για την ίδια και για πολλές γυναίκες πριν από αυτήν, κλονίζει συθέμελα τον κόσμο της. Η σχέση της με το Γιώργο, τον πρώτο εφηβικό έρωτά της και σύζυγό της, δοκιμάζεται σοβαρά μέχρι τη στιγμή που ένα τραγικό γεγονός θα ανατρέψει τα πάντα. Ο χρόνος την πιέζει και θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Για χάρη της 9χρονης κόρης της, αλλά και του Γιώργου που με έναν παράδοξο τρόπο παραμένει παρών…θα πρέπει να ξαναδεί τη ζωή της από την αρχή. Το βρήκαμε εδώ.

Τίτλος: Είχα μόνο εσένα
 photo EIXA_MONO_ESENA_zps98d6273b.jpg
Τιμή: 15,93 ευρώ
Συγγραφέας: Μανθεάκη Δήμητρα
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Αριθμός σελίδων: 440

Μάνη 1939. Ο Πέτρος και η Ελπίδα ερωτεύονται παράφορα αδιαφορώντας για τις προκαταλήψεις της μικρής επαρχιακής κοινωνίας. Όταν ο νέος καλείται να παρουσιαστεί στο μέτωπο και να πολεμήσει για την πατρίδα του, αφήνει πίσω του την Ελπίδα, χωρίς να προλάβει να την ειδοποιήσει, έγκυο, μόνη και απροστάτευτη, στο μένος του πατέρα της που θέλει να ξεπλύνει την ατίμωση της οικογένειάς του. Το βρήκαμε εδώ.

Τίτλος: Αυτό το σπίτι είσαι εσύ
 photo aftotospitieisaiesy_zps5b979ebb.jpg
Τιμή: 13,42 ευρώ
Συγγραφέας: Ζοέλ Λοπινό
Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Αριθμός σελίδων: 312

Η Στέλλα είναι όμορφη και χαρισματική, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει χάσει τη δροσιά και τη ζωντάνια της. Νομίζει πως έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, όπου δεν θέλει πλέον τίποτα, δεν ελπίζει σε τίποτα. Η σχέση της με τον Τάκη, τον εριστικό άντρα της, την έχει στραγγίξει, την έχει συρρικνώσει ως προσωπικότητα. Η ζωή της μοιάζει με αργό θάνατο. Το βρήκαμε εδώ.

Τίτλος: Το χάδι της «μηΤέρας»
 photo toxaditismiteras_zps6cccbec1.jpg
Τιμή: 11,70 ευρώ
Συγγραφέας: Γιαννακοπούλου Λυδία
Εκδόσεις: ΜΕΛΙΧΡΥΣΟΣ
Αριθμός σελίδων: 224

Μια αληθινή ιστορία που θα προκαλέσει σοκ και ανατριχίλα αλλά.. Πρέπει να ακουστεί. Το θέμα του ευαίσθητο και σκληρό…Παιδική κακοποίηση! Ποιος αντέχει την αλήθεια; Ποιος ευθύνεται; Τι αλλάζει όταν κλείνει η πόρτα; Εικόνες σκληρές. «Τραύματα» που ποτέ δεν κλείνουν. Ένα «γιατί» που θα μείνει αναπάντητο, χαραγμένο στην ψυχή. Σκοτάδι. Σημείο μηδέν. Και η μέτρηση αρχίζει ξανά και ξανά.
Γεγονότα που συμβαίνουν δίπλα σου…..Σε απόσταση αναπνοής…..Σε απόσταση αδιαφορίας…..Τα βλέπεις…. Τα ακούς…..ΣΙΩΠΕΙΣ!
Το βρήκαμε εδώ.

Τίτλος: Τα μυστικά του βράχου
 photo tamystika_zpsc983699b.jpg
Τιμή: 13,48 ευρώ
Συγγραφέας: Κακανιάρη Αγγελική
Εκδόσεις: ΩΚΕΑΝΟΣ
Αριθμός σελίδων: 320

Η Δάφνη και η Αναστασία, δίδυμες, αιθέριες, όμοιες σαν δυο σταγόνες νερό, κι όμως τόσο διαφορετικές σε όλα, μια εικόνα είχαν από παιδιά χαραγμένη στην μνήμη τους: τη μητέρα τους να περπατάει χαράματα μέσα στην βροχή, κάτω από τα δένδρα που έσταζαν στάλες, με μια κόκκινη ομπρέλα στο χέρι και φόντο τον βράχο της Μονεμβασιάς και την απέραντη θάλασσα… Τη μητέρα τους που ποτέ δεν τους φανέρωσε ποιός ήταν ο πατέρας τους…
Το βρήκαμε εδώ.

Εσείς ποιό βιβλίο προτείνετε;