Εναλλακτικά Χριστούγεννα για μόνους και μονογονείς

0

Παραδοσιακά τραπέζια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, επισκέψεις, ανταλλαγή ευχών και δώρων. Κάποια έθιμα δεν ισχύουν για όλους. Κάποιοι από εσάς σήμερα είστε μόνοι σας είτε γιατί τα παιδιά θα περάσουν τις γιορτές με τον άλλον γονέα είτε επειδή οι φίλοι σας έχουν φύγει ταξίδι και εσείς λόγω δουλειάς ή αφραγκίας, δεν μπορέσατε να ακολουθήσετε. Ποιός είπε πως πρέπει να περάσετε, τη σημερινή μέρα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο; Δείτε το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε ειδικά για εσάς και πιστέψτε μας. Χωρίς τυμπανισμό απ’ το φαί και εξηγήσεις στα σόγια για το διαζύγιό σας ή για το πότε θα ξαναπαντρευτείτε, να δείτε που αντί για μόνοι θα νιώσετε τυχεροί!

09:30 Πρωινό ξύπνημα-καφές χωρίς πολλές κουβέντες-όσα τσιγάρα θέλετε.
10:00 Τουαλέτα.
10:30 Ντούς-βόλτα στο περίπτερο για εφημερίδες ή τζόκινγκ-βόλτα στο περίπτερο για εφημερίδες-ντούς.
11:30 Τηλεόραση, dvd, λιώσιμο στο ίντερνετ.
13:00 Πεινάσατε; Αντί για κόκκορα με γέμιση, κατσικάκια και τζατζίκια, μπορείτε να παραγγείλετε ένα κοτόπουλο ψητό με πατατούλες ή απλά την αγαπημένη σας πίτσα και μάλιστα σε jumbo μέγεθος. Χωθείτε στις κουβέρτες με το κουτί της πίτσας αγκαλιά και απολαύστε την βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία ή σειρά.
14:30 Ύπνος-λιώσιμο.
17:00 Απογευματινός καφές, όσα τσιγάρα θέλετε, χάζι στο ίντερνετ.
17:30 Τουαλέτα.
18:30 Τηλέφωνα σε φίλους και γνωστούς για τις ονομαστικές τους γιορτές.
19:30 Σινεμά (ναι προβάλλονται ταινίες κανονικά και τα Χριστούγεννα) ή βόλτα στην Αθήνα για ποτάκι ή αν είστε γυναίκες, αφρόλουτρο, νύχια, μάσκες προσώπου, μαλλιά και ένα καλό βιβλίο ή online shopping. Αν δεν προλάβατε να ψωνίσετε ή απλώς δεν θέλετε να στριμωχτείτε με άλλα 5 εκατομμύρια Έλληνες στα μαγαζιά τις μέρες αυτές, μπορείτε να ψωνίσετε από το σπίτι με την ησυχία σας και σε πολύ καλές τιμές!
21:00 Ώρα για βραδινό και τί καλύτερο από την πίτσα που έμεινε από το μεσημέρι. Αν δεν έμεινε πίτσα, παραγγείλτε δεύτερη. Αν δεν θέλετε πίτσα παραγγείλτε Κινέζικο, σουβλάκια και γενικότερα δεν υπάρχει λόγος να μαγειρέψετε αν είστε πολύ κουρασμένοι, εκτός αν η μαγειρική είναι το φόρτε σας και πραγματικά, σας ξεκουράζει.
22:30 Ταινίες, μουσικούλα, ποτάκι, αναμμένα ρεσώ, chat με κούκλο facebook friend για ευχές.
00:00 Βαρύγδουπη καληνύχτα στο facebook status, λιώσιμο μέχρι το επόμενο πρωί.

Επαναλάβετε μέχρι τη Παρασκευή που επιστρέφετε στο γραφείο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε οι μόνοι ήρεμοι και ξεκούραστοι, των φετινών γιορτών. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια, ειδικά αυτών των ημερών,  απαγορεύονται δια ροπάλου τα εξής:

  • Λέξεις όπως «πρώην», «διαζύγιο», «συναινετικό» «τον μπήξε, τον δείξε». Σιγά μην περάσω με τη σκέψη του και τα Χριστούγεννα.
  • Κουτιά με φωτογραφίες, αναμνήσεις, οικογενειακές στιγμές, γάμους και βαφτίσια.
  • Σκέψεις να τα ξαναβρείτε με τον/την πρώην σύζυγο. Για να χωρίσατε κάτι δεν πήγε καλά κι αυτό το κάτι ήταν οριστικό. Οι άνθρωποι δεν ξανασμίγουν για τρείς γιορτές τον χρόνο (εκτός αν οι λόγοι σας είναι βαθύτεροι).
  • Απαντήσεις σε επικριτικά μηνύματα υστερίας του/της πρώην συζύγου. Οι μέρες αυτές είναι ευκαιρία να ηρεμήσετε όχι να γίνουν τα νεύρα σας, ροτόντες. Στην ανάγκη, κλείστε το κινητό.
  • Κλάμματα και συγκινήσεις όταν μιλήσετε με τα παιδιά για ευχές και χρόνια πολλά. Είναι απλά για λίγες μέρες στον άλλον γονέα, δεν έχουν πάει στον πόλεμο!
  • Κινήσεις πανικού όπως τηλεφωνήματα σε πολύ πρώην συντρόφους και πέσιμο όπου βρείτε. Είστε στενοχωρημένοι, όχι απελπισμένοι.
  • Αναμνήσεις από τον άνθρωπό σας που χάθηκε. Οκ κανείς δεν μπορεί να πατήσει ένα διακόπτη και να πεί «Τώρα δεν θα σε σκεφτώ» αλλά προσπαθήστε τουλάχιστον να κάνετε πράγματα για να απασχολείτε το μυαλό σας. Κι αν δεν θέλετε να το κάνετε για εσάς, κάντε το για τα παιδιά σας.
  • Περιφορά του πόνου σας μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου με ευχές που συνοδεύονται από σπαραξικάρδια «που να στα λέω, τα παιδιά είναι στον Κίτσο-Μήτσο-whatever και νιώθω μόνη και θα πεθάνω και δεν θα με ψάξουν ούτε για τα κοινόχρηστα και δεν έχω κανέναν». Πρώτον διότι τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Δεύτερον γιατί το πιο πιθανό είναι ο συνομιλητής σας, να σας γειώσει το πολύ μέσα σε 5 λεπτά και να μιλάτε μόνοι σας. Αν νιώθετε την ανάγκη να μιλήσετε σε κάποιον, κάντε το σε πολύ δικούς σας ανθρώπους.
  • Και όταν λέμε πολύ δικούς σας, φυσικά και δεν εννοούμε τους γονείς σας. Καλοί χρυσοί και Άγιοι αλλά το πιο πιθανό είναι να σας πρήξουν στην ανάκριση και στη κριτική και να σας τα κάνουν κουραμπιέδες. Καλύτερα σπίτι σας.

Σύνθημά μας ένα: Μοναχός σου γιόρταζε κι όσο θέλεις πείνα!
Χρόνια πολλά και μην το βάζετε κάτω. Τί να πούν κι αυτοί που δουλεύουν σήμερα…