Άννα και Βάλια: Η μία άφησε την οικογένειά της και η άλλη άφησε τον εαυτό της για την οικογένειά της. Ποιά διαλέγεις;

0

Μια γυναίκα σημαίνει πολλά πράγματα: είναι νοικοκυρά, νοσοκόμα, ερωμένη και πολλά άλλα και ενώ ασχολείται ταυτόχρονα με την οικογένεια, τη καριέρα, την υγεία, και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για εκείνη, θα πρέπει να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία για να μην τρελλαθεί.

Από την άλλη, δεν μπορεί να χάσει τον εαυτό της κάτω από τις προσδοκίες και τις ανάγκες οποιασδήποτε άλλης πτυχής της ζωής της, αλλά επίσης δεν μπορεί να αφήσει τις προσωπικές της ανάγκες να επισκιάσουν τις άλλες αρμοδιότητες που έχει.

Μερικές γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν πολύ εύκολα τις δικές τους ανάγκες, αλλά οι περισσότερες δυσκολεύονται.

Παρακάτω υπάρχουν δύο διαφορετικές γυναίκες που έχουν βρεθεί σε τελείως αντίθετες άκρες. Η πρώτη έχει κερδίσει όλα τα ατομικά της συμφέροντα εις βάρος της οικογένειας της, ενώ η άλλη βάζει μονίμως τον εαυτό της τελευταίο στη λίστα των προτεραιοτήτων της, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι ανάγκες της οικογένειας της ικανοποιούνται πρώτες. Ποιά από τις δύο έχει δίκιο; Εσύ αποφασίζεις!

Και οι δύο γυναίκες, στέκονται υπεύθυνα μπροστά στις επιλογές τους και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Η ερώτηση είναι: είναι κάποια από τις δύο σωστή ή είναι και οι δύο λάθος; Όλοι έχουμε την πολυτέλεια να λαμβάνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας, γνωρίζοντας ότι οι πράξεις μας θα έχουν επιρροή σε εμάς και σε τρίτους. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα της, αλλά επίσης διαθέτει μια επιζήμια πλευρά.

Η Άννα είναι μια νοσοκόμα 39 ετών , που ήταν παντρεμένη για 15 χρόνια, και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Η μία εγκυμοσύνη ακολούθησε την άλλη και σε συνδυασμό με το ότι επαναπαύτηκε στο γάμο της, πρόσθεσε κιλά, κατάθλιψη και απογοήτευση στη ζωή της. Είναι υπέρ της, ότι αποφάσισε να πιάσει τη ζωή από τα μαλλιά, και έκανε μερικές τεράστιες αλλαγές σε μια προσπάθεια να ξαναφτιάξει τον εαυτό της.

Αρχικά, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα Zumba. Οι χαρούμενοι latin ρυθμοί και ο χορός, έγιναν σύντομα εξάρτηση για εκείνη, στο σημείο που δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να παρακολουθεί κάθε μάθημα που μπορούσε να βρεί. Το βάρος άρχισε να φεύγει, ξεκίνησε να απολαμβάνει το είδωλο της στον καθρέφτη ξανά, και ξαφνικά δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την οικογένεια της πια.

Η Zumba την οδήγησε σε έντονη άσκηση με βάρη, διαγωνισμούς γυμναστικής, ολόκληρα ποσά που ξοδεύτηκαν σε καινούριους εξοπλισμούς γυμναστικής, πολλές συνδρομές σε γυμναστήρια, και σε εκδρομές με τους φίλους της από το γυμναστήριο. Και ενώ βρισκόταν στην παραλία και φλέρταρε με διάφορους άντρες, ο σύζυγος και τα παιδιά της προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την μόνιμη απουσία της, οι δουλειές της είχαν σταματήσει, και το οικογενειακό αυτοκίνητο κατασχέθηκε καθώς εκείνη στράγγιξε στην κυριολεξία τον οικογενειακό τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να χρηματοδοτήσει τις διακοπές της και το πάθος της για την γυμναστική.

Ο γάμος της ξεκίνησε να καταρέει καθώς ο σύζυγος της προσπάθησε να βρεί την ισορροπία με την συμπεριφορά της γυναίκας του, την έλλειψη ενδιαφέροντος ως προς την οικογένεια για χάρη της καλής ζωής, της μόδας και των πάρτυ , που τελειοποιούσαν την εικόνα της. Τίποτα δεν την εμπόδιζε να φύγει για γυμναστική όταν το ήθελε. Αν ο σύζυγος της προσπαθούσε να φύγει για δουλειά, εκείνη προσπαθούσε να τον εμποδίσει, γιατί ήθελε να μείνει εκείνος σπίτι με τα παιδιά, ώστε να μπορεί να πάει ανενόχλητη στο γυμναστήριο.

Μια μέρα, μάζεψε τα πράγματα της και μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα, στην άλλη πλευρά της πόλης μακρυά από την οικογένεια της. Συνεχίζει να ζορίζεται να ανταπεξέλθει οικονομικά στις δόσεις του αυτοκινήτου της, να μην μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο της, γιατί οι τσάντες σχεδιαστών , οι άπειρες συνδρομές σε γυμναστήρια και τα ταξιδια είναι πιο σημαντικά από τις βασικές της ανάγκες, ακόμα και από τα ίδια της τα παιδιά.

Ο γιός της πρόσφατα έγινε 15. Τον ενημέρωσε ότι δεν θα μπορούσε να του πάρει δώρο για τα γενέθλια του φέτος, γιατί μόλις είχε αγοράσει μια πανάκριβη τσάντα για το γυμναστήριο και δεν είχε άλλα χρήματα. Έκανε το παιδί της να νιώσει σαν σκουπίδι, γιατί η μαμά του φαινομενικά μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά όλες τις ανάγκες της, αλλά εκείνος δεν ήταν αρκετά σημαντικός για να τον υπολογίσει σε μια τόσο σημαντική μέρα.

Εάν ρωτήσεις την Άννα σχετικά με τις προτεραιότητες της μητρότητας, θα επιμένει ότι για να παραμείνεις μια δυνατή γυναίκα και σωστή μητέρα, είναι σημαντικό να βάλεις τον εαυτό σου πάνω από τους άλλους , ώστε να κυνηγήσεις τα όνειρα σου και τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα. Αντεπιτίθεται σε άλλες μαμάδες που ισχυρίζονται ότι οι ανάγκες των παιδιών τους έρχονται πρώτες.

Σε κάποιο βαθμό, η Άννα ίσως να έχει δίκιο στην άποψη της για τις μαμάδες, ότι δηλαδή πρέπει να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους, και ότι χρειάζονται χρόνο να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν. Αν μια μητέρα παρατήσει τον εαυτό της να πνιγεί ανάμεσα σε πάνες, μαθήματα μπαλέτου και σε κατσαρόλες , τι ακριβώς έχει απομείνει πίσω της;

Το πρόβλημα όμως είναι, ότι μόλις μια γυναίκα γίνει μητέρα, τα παιδιά της γίνονται η προτεραιότητα της. Αλλά που βρίσκεται η γραμμή που θα την αποτρέψει να γίνει αόρατη;

Η Βάλια είναι μια μητέρα που έχει βάλει τη ζωή της σε δεύτερη μοίρα με ακραίο τρόπο. Κάθε ευρώ που θα βγάλει και κάθε στιγμή του χρόνου της πάει στα παιδιά της, είτε με τον ένα τρόπο είτε τον άλλο. Νιώθει αγχωμένη από τις μόνιμες σωματικές και αισθηματικές ανάγκες της οικογένειας της, και δίνει κάθε λεπτό του εαυτού της στο να έχει τα παιδιά της καλοντυμένα, καλοταισμένα με το να νιώθουν συνεχώς την αγάπη της.

Δεν ήθελε ποτέ τίποτα περισσότερο στη ζωή της από το να γίνει μητέρα. Πολέμησε επειδή δεν μπορούσε να κάνει εύκολα παιδί και είχε ήδη έναν αποτυχημένο γάμο. Όταν επιτέλους είχε την ευκαιρία της για έναν καλό γάμο και μια σωστή οικογένεια, πίστεψε ότι ήταν χρέος της να δώσει στα παιδιά της το καλύτερο που μπορούσε. Όσο αγάπη και αφοσίωση αν βγάζει,  το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ τα παιδιά της έχουν ότι χρειάζονται, εκείνη έχει ξεμείνει από ενέργεια, χρόνο, και την ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό της.

Παραπονιέται για το γεγονός ότι έχει δύο ζευγάρια παπούτσια όπου και τα δύο έχουν τρύπες, ότι τα μαλλιά της είναι πολύ μακρυά και άτονα, γιατί δεν της περισσεύουν χρήματα να πάει να τα κόψει. Δεν έχει τη δυνατότητα να έχει δικά της ενδιαφέροντα, και έχει αρχίσει να αγανακτεί με το γεγονός ότι νιώθει πως δεν την εκτιμούν, και πως είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Αναγνωρίζει ότι με πολλούς τρόπους, έβαλε τον εαυτό της σε αυτή τη θέση, και έκανε τον εαυτό της αόρατο.

Εάν την ρωτήσουν, ακόμα υποστηρίζει ότι η μητρότητα υπερισχύει ενάντια στις εγωιστικές μας επιθυμίες. Γνωρίζει ότι πρέπει να περνάει περισσότερο χρόνο για τις δικές της ανάγκες, να μπορεί να έχει δικά της ενδιαφέροντα, και να κάνει τον εαυτό της προτεραιότητα , ώστε να συνεχίσει να φροντίζει σωστά, την οικογένεια της .

Σίγουρα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, ανάμεσα στο να αφήσεις τον εαυτό σου να γίνει χαλί στην πόρτα ή ένας σταρ που θα κυκλοφορεί ανάμεσα στους άλους.

Η ερώτηση είναι, πως μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου, και να μπορείς παράλληλα να είσαι η μητέρα και η σύντροφος, που η οικογένεια σου αξίζει; Πως θα βρείς ισορροπία στην ζωή σου;

Ίσως όλες εμείς οι μαμάδες να πρέπει να κάνουμε μια λίστα από πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς και να δώσουμε προτεραιότητα στο να προσέχουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ώστε να μην υποφέρουμε σαν την Βάλια. Τότε θα πρέπει να βρούμε πως θα το χειριστούμε καθώς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, σαν μαμάδες, έχουμε μια πολύ σημαντική αποστολή, κι αυτή είναι η μόνιμη και ουσιαστική παρουσία μας, στη ζωή των παιδιών μας.

Αρκετές είμαστε «ένοχες» επειδή απορρίπτουμε τις δικές μας ανάγκες, βάζοντας μπροστά όλων των άλλων, ενώ παράλληλα πρέπει να προσέχουμε να μην αφήσουμε τον εαυτό μας να φτάσει στο σημείο της άρνησης, για να μην καταλήξουμε σαν την Άννα.

Πηγή : http://divorcedmoms.com