Για τη κοινωνία, οι μόνες μαμάδες πρέπει να υπηρετούν τα παιδιά τους, σαν εξιλέωση για το «λάθος» τους να τα μεγαλώνουν μόνες.

0

Το να είσαι μαμά είναι δύσκολο, το να είσαι όμως μόνη μαμά είναι ακόμα δυσκολότερο. Μερικές φορές νιώθω ότι παίζω σε μια δύσκολη παράσταση όπου θα πρέπει να φροντίσω τα παιδιά μου, ενώ παράλληλα δουλεύω, και νιώθω ότι αποτυγχάνω και στα δύο. Κάνεις τα πάντα ενώ προσπαθείς να διώξεις τις αμφιβολίες και το φόβο, και νιώθεις ότι ο κόσμος θα σε κρίνει απλά και μόνο επειδή υπάρχεις. Υπάρχουν τόσες πολλές φορές που νιώθεις ότι θα πρέπει να ζητήσεις συγνώμη επειδή είσαι μόνη μαμά, ενώ δεν οφείλεις καμία εξήγηση σε κανέναν.

Βρέθηκα αντιμέτωπη με όλα τα αγενή σχόλια, τα ανασηκωμένα φρύδια που με κοιτούσαν κάπως, και ξεκίνησα να αναρωτιέμαι για το πως βρέθηκα σε αυτή τη θέση. Με έκριναν επειδή πήγαινα μόνη τα παιδιά μου στις σχολικές εκδηλώσεις, ειδικά εκείνες που αφορούσαν μόνο μπαμπάδες. Φυσικά αν δεν μπορούσα να παρευρεθώ κάπου λόγω δουλειάς, με κοίταζαν με τρόπο σαν να μου έλεγαν ότι δεν ενδιαφέρομαι. Μπορώ να σας εγγυηθώ λοιπόν, ότι θα σας κοιτάξουν εξονυχιστικά και θα σας σχολιάσουν. Όχι όλοι αλλά θα υπάρξουν κάποιοι-αρκετοί- που θα το κάνουν. 

Επίσης έκανα πολλά πράγματα για να μπορώ να έχω τα λογικά μου, και να νιώθω ότι είμαι ένας κανονικός άνθρωπος. Θυμάμαι ότι είχα πεί σε κάποιον ότι έκανα προπονήσεις για να τρέξω στο μαραθώνιο, και οι μόνες ερωτήσεις που μου έκανε ήταν » Πως μπορείς να περνάς τόσο χρόνο μακρυά από τα παιδιά σου; Δεν νιώθεις άσχημα;» Λοιπόν δεν ένιωθα, μέχρι που άνοιξε το στόμα του.

Φαίνεται ότι οι μόνες μαμάδες είναι αδύναμες και η κοινωνία θεωρεί ότι θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για την ύπαρξη τους και μόνο, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ άσχημο δεδομένου του πόσο σκληρά εργάζονται, ενώ παράλληλα φροντίζουν τα παιδιά και το σπίτι τους. Η κοινωνία θα σου ζητήσει να απολογηθείς, ειδικά σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω.

Όταν θα γίνεις μόνη μαμά. Είτε αφήσεις τον σύντροφο σου, είτε κάνεις παιδί εκτός γάμου, η κοινωνία θέλει να απολογηθείς γι αυτό. Όταν ο κόσμος μάθαινε ότι ήμουν μόνη μαμά, πίστευε ότι κάτι πήγαινε λάθος με μένα. Ακόμα χειρότερα, μου έλεγαν ότι αν χωρίσω θα πληγώσω τα παιδιά μου, κάτι το οποίο δεν ήταν αλήθεια, αν λάβουμε υπόψιν ότι ο πρώην άντρας μου, μας κακοποιούσε. Οι άνθρωποι λοιπόν βγάζουν τόσα πολλά συμπεράσματα για τις μόνες μαμάδες, τα οποία είναι αναληθή, και συνήθως τελείως άδικα.

Όταν θα πρέπει να πας για δουλειά. Όταν ήμουν μόνη μαμά, έπρεπε να δουλέψω για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Θεωρούσα ότι αν δεν το έκανα θα ήμασταν καταδικασμένοι, όπως επίσης καταδικασμένοι θα ήμασταν αν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε με τη διατροφή του πατέρα τους.

Θυμάμαι ότι ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού που πήγα να νοικιάσω, μου είπε ότι δεν ήθελε να το νοικιάσει σε μόνη μαμά, διότι θεωρούσε ότι θα περίμενα να πάρω τη διατροφή για να του πληρώσω το ενοίκιο. Όταν του απάντησα ότι εργάζομαι, επίσης δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται.

Όταν θα πρέπει να χάσεις κάποιες εκδηλώσεις. Αναγκάστηκα να χάσω πάρα πολλές γιατί δεν μπορούσα να φέρω μαζί το μικρότερο παιδί μου, ή δεν μπορούσα να λείψω από τη δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένιωθα να είμαι η χειρότερη μητέρα του κόσμου.

Όταν κάνεις τα πάντα χωρίς κάποιον σύντροφο. Είναι θλιβερό ότι ο κόσμος δεν θεωρεί θετικό να είναι μια γυναίκα ανεξάρτητη. Όταν ήμουν μόνη σε διάφορες σχολικές εκδηλώσεις, ο κόσμος με ρωτούσε που είναι ο σύζυγος μου. Τους απαντούσα ότι δεν είχα κανέναν, κάτι το οποίο τους έκανε να σηκώνουν κατηγορηματικά το φρύδι, να με κοιτούν επικριτικά και μερικές φορές σταματούσαν να μου μιλούν.

Όταν έχεις γιό. Για κάποιο λόγο, ο κόσμος θεωρεί ότι ένα αγόρι χρειάζεται τον πατέρα του για να μεγαλώσει σωστά. Είναι τελείως σεξιστική αυτή η σκέψη. Μπορώ να σκεφτώ πάρα πολλούς άντρες οι οποίοι μεγάλωσαν από μόνες μαμάδες.

Όταν χρειάζεσαι βοήθεια. Το να ζητήσω βοήθεια ήταν πολύ δύσκολο για εμένα. Όταν ήμουν μόνη, ένιωθα ότι θα πρέπει να ζητήσω συγνώμη επειδή χρειαζόμουν την βοήθεια κάποιου. Εξάλλου, εφόσον ήθελα να τα κάνω όλα μόνη μου, για ποιό λόγο άφησα τον σύντροφο μου; Βλακείες…

Όταν πας στις γιορτές του σχολείου, μόνη σου. Αυτές οι συγκεντρώσεις με κάνουν να θέλω να εξαφανιστώ. Τόσες πολλές ερωτήσεις για τον πατέρα των παιδιών μου, ενώ πρέπει να πάρω μαζί μου όλα τα παιδιά γιατί δεν είχα κάπου να τα αφήσω.

Όταν δεν είσαι καλά οικονομικά. Τα παιδιά έχουν έξοδα. Όταν το κάνεις μόνη σου και ο πρώην σου δεν πληρώνει τακτικά τη διατροφή, σημαίνει ότι δεν έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις καινούρια ρούχα, να βγείς έξω, ή να πάρεις κάποιο ακριβό δώρο. Μου έλεγαν συχνά ότι η καριέρα μου θα βουλιάξει, γιατί δεν ήμουν κατάλληλα ντυμένη για το χώρο της δουλειάς. Κανείς δεν νοιάστηκε αν δεν είχα χρήματα να υποστηρίξω το ανάλογο dress code γιατί μεγάλωνα παιδιά μόνη μου.

Όταν θα αρχίσεις να βγαίνεις ξανά. Ένας μόνος μπαμπάς μπορεί να είναι πιο περιζήτητος για να βγεί ραντεβού. Υπάρχει όμως η θεωρία ότι μια μόνη μαμά θα πρέπει να έχει όλη της την προσοχή στα παιδιά της. Σοβαρά; Το ότι είμαι μόνη μαμά δεν σημαίνει ότι θα μπώ σε μοναστήρι.

Όταν θα πρέπει να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Νιώθω ένοχη όταν θα προσέξω τον εαυτό μου. Νιώθω άσχημα όταν θα ζητήσω άδεια από την δουλειά για να κάνω κάτι για μένα ή όταν θα ζητήσω από κάποιον να κάτσει με τα παιδιά ώστε να πάω κομμωτήριο. Έχω την ανάγκη να τα κάνω όλα αυτά, αλλά από ότι φαίνεται οι μόνες μαμάδες δεν τα χρειάζονται.

Για τη κοινωνία οι μόνες μαμάδες πρέπει μια ζωή να υπηρετούν τα παιδιά τους, σαν εξιλέωση για το «λάθος» τους να τα μεγαλώνουν μόνες.

Πηγή : https://www.romper.com/