Δεν είναι το παιδί σου «καημένο», καημένη μου…

Έχω μία φίλη από τα παιδικά μου χρόνια με την οποία έχουμε περάσει μαζί όλη την ενήλικη και σχεδόν τη μισή ανήλικη ζωή μας. Η μοίρα, το πεπρωμένο τα έφερε έτσι ώστε καταφέραμε να μείνουμε έγκυες σχεδόν ταυτόχρονα και τα παιδιά μας να έχουν μόνο τρεις μήνες διαφορά. Έτσι συνεχίζουμε να βιώνουμε μαζί όλες τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που δημιουργούνται με την έλευση ενός παιδιού. Η διαφορά είναι ότι εκείνη είναι μονογονέας..

Έχω λοιπόν ζήσει όλη την ιστορία από κοντά,  από την αρχή της εγκυμοσύνης, μέχρι τη γέννηση του παιδιού και μετά την εξαφάνιση του πατέρα και την σποραδική του εμφάνιση στη ζωή της μητέρας και του αγοριού.

Είναι φορές που συζητάμε  και προσπαθούμε να βρούμε εξηγήσεις και λύσεις για τους θυμούς των αγοριών μας,. Για τα πείσματά τους, για τις αρρώστιες τους , για τις ιδιαίτερες ικανότητές τους (να σας σημειώσω ότι και οι δύο έχουμε παιδιά-θαύματα!).

Η διαφορά όμως και πάλι υπάρχει ..εκείνη πολλές φορές αναφέρεται στο παιδί της ως «το καημένο». Γιατί ναι, είναι να το λυπάσαι όταν του λέει ο πατέρας του ότι θα έρθει και εξαφανίζεται για δύο μήνες, όταν βλέπει τον πατέρα των παιδιών μου και αναρωτιέται που είναι ο δικός του, όταν η μάνα του ψόφια από την εφημερία (είναι γιατρός η φιλενάδα μου) του βάζει τις φωνές και δεν έχει σε ποιον να πάει να παρηγορηθεί..

Όμως αρνούμαι ότι το παιδί της, που είναι σαν παιδί μου πια, είναι καημένο!! Όχι, είναι ένα γλυκύτατο αγοράκι το οποίο ήρθε στη ζωή της μαμάς του για να της φέρει χαρά, αισιοδοξία και κυρίως όραμα για τη ζωή. Είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα όπως όλα τα παιδιά για τις μαμάδες τους και για το περιβάλλον που τα αγαπάει και τα προστατεύει. Το παιδί αυτό ευτυχώς έχει γύρω του ανθρώπους που το αγκαλιάζουν  και του δίνουν  φροντίδα, προσοχή, αγάπη, αγάπη.

Δεν θέλω «καημένη» μου φιλενάδα (γιατί εκείνη πολλές φορές νοιώθει δικαίως καημένη, πολλή η κούραση και πολλή η έννοια για ένα γονιό..) να λες ότι το αγόρι μας είναι καημένο!

Είναι δυνατό, είναι σοφό, είναι ζωηρό και έχει ένα τραύμα το οποίο όσο πιο γρήγορα το φέρουμε στην επιφάνεια, το παραδεχτούμε και το πάρουμε απόφαση τόση λιγότερη ζημιά θα κάνει. Δεν είμαι ψυχολόγος και σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι έχω τέτοιες γνώσεις. Νοιώθω όμως ότι δεν είναι σωστό να υποβαθμίζεις αυτό το φωτεινό αγόρι  ως «καημένο», ακόμα και αν το κάνεις με όλη σου τη φροντίδα να το προστατέψεις και να το κανακέψεις λίγο παραπάνω από ότι θα έπρεπε ή θα ήθελες. Το παιδί σου δεν είναι καημένο, καημένη μου. Είναι ένας θαρραλέος  στρατιώτης που όταν μεγαλώσει θα καταλάβει ότι η μεγαλύτερη περιουσία που του πρόσφερες είναι ότι παρ’ όλες τις συνθήκες κατάφερες να το κάνεις να νοιώθει άρχοντας του κόσμου!

Υ.Γ «Όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει», λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει απόλυτο δίκιο. Εγώ είμαι έξω από το χορό και το μόνο που προσπαθώ να κάνω σαν φίλη, σαν μάνα, σαν δικηγόρος που έχουν δει πολλά τα μάτια μου, είναι να πω ότι βλέπω κάτι βηματάκια στο χορό που δεν πάνε καλά. Μήπως υπάρχει τρόπος να τα διορθώσουμε;

Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος

Θέλεις να μας μιλήσεις; Κι εμείς!
Άφησε το σχόλιό σου, στείλε μας email στο 
info@singleparent.gr ή βρες  μας, στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων και σε διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σου, θα παραμείνει μυστική. Στοιχεία της ιστορίας έχουν αλλαχθεί για ευνόητους λόγους και τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά. Σχόλια προσβλητικά και επιθετικά δεν θα δημοσιεύονται!
Για λόγους προστασίας των αναγνωστών μας, δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στους όρους χρήσης μας εδώ