fbpx

Όλοι σε ρωτάνε αν δουλεύεις και αν παντρεύτηκες. Κανείς δεν σε ρωτά αν είσαι ευτυχισμένος/η

Την παραπάνω ατάκα την άκουσα σε ένα βίντεο στο ΤικΤοκ και τη βρήκα τόσο αληθινή. Πόσες φορές μας ρωτάνε ή ρωτάμε κι εμείς ένα σωρό πράγματα όταν συναντάμε κάποιον, αν παντρεύτηκε, αν χώρισε, αν δουλεύει, στο τσακίρ κέφι θα ρωτήσουμε και ένα τυπικό “τί κάνεις;”. Ποτέ δεν ρωτάμε όμως αν ο άλλος είναι ευτυχισμένος.

Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν έχει σημασία (εντάξει μωρέ και ποιος είναι ευτυχισμένος σήμερα;) μπορεί και να μην τη θεωρούμε καν σημαντική ως πληροφορία. Κι όμως….η ευτυχία είναι η κυριότερη αιτία που κάποιος μπορεί να δουλεύει ή να μην δουλεύει, να κάνει ή να μην κάνει οικογένεια και γενικά να κάνει (ή να μην κάνει) τα όνειρά του αληθινά, όποια και αν είναι αυτά.


Αυτό ακριβώς λέει και το παιδικό βιβλίο Τα Φλαφ της ευτυχίας της αγαπημένης μας Μαρίνας Γιώτη από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το βιβλίο αφορά την ιστορία του ΌΧ-Ι που όταν έπεσε ένα Φλαφ από τον ουρανό, στην αρχή νόμιζε ότι βρήκε την ευτυχία. Όταν όμως το Φλαφ σταμάτησε να ανάβει, ο ΟΧ-Ι το πέταξε για να το βρει η νεα φίλη του με το όνομα ΝΑ-Ι και να τον κάνει να καταλάβει πως πολλά πράγματα είναι στο χέρι μας να …φωτίσουν.

Φλαφομήνυμα 1
Πολλές φορές η ευτυχία είναι κυριολεκτικά μέσα στα χέρια μας αλλά είμαστε πολύ απασχολημένοι για να τη δούμε

Το βιβλίο Τα Φλαφ της ευτυχίας περνάει απίστευτα μηνύματα στα παιδιά με μια καταπληκτική εικονογράφηση σαν να έχει “ντύσει” τα κείμενα ο καλύτερος ζωγράφος. Εγώ στον Γιώργο, τα έχω ονομάσει “Φλαφομηνύματα”. Κεντρικός πρωταγωνιστής εδώ είναι η ευγνωμοσύνη, η αναπαράσταση δηλαδή του πόσο ευγνώμονες είμαστε (ή δεν είμαστε) με αυτά που έχουμε και πόσο μετατρέπουμε το αρνητικό που θα μας συμβεί, σε κάτι θετικό.  Ακόμα κι όταν κάτι φαίνεται να μην λειτουργεί, η λύση δεν είναι να το πετάξουμε αλλά να το μετατρέψουμε.

Φλαφομήνυμα 2
Όταν μια σχέση, φιλία, καθημερινότητα χαλάει δεν αχρηστεύεται απλά παίρνει άλλη μορφή

Όπως στον κόσμο των μεγάλων που όταν μια φιλία ή σχέση ή καθημερινότητα χαλάει, μπορεί να πάρει άλλη μορφή, έτσι και στον κόσμο των παιδιών, οτιδήποτε χαλασμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο, να πάρει και εκείνο άλλη μορφή στη ζωή μας.

Φλαφομήνυμα 3
Οι θετικοί άνθρωποι που μας τραβάνε ψηλά, είναι ο βασικός λόγος που είμαστε αισιόδοξοι

Εκτός από την αξία της φιλίας που περνάει το βιβλίο, περνάει και τη σημασία των θετικών ανθρώπων στη ζωή μας. Ανθρώπων που μας εμπνέουν, μας κάνουν να βλέπουμε πάντα την αισιόδοξη πλευρά και μας τραβούν ψηλά. Όπως όταν ο ΟΧ-Ι συνάντησε τη ΝΑ-Ι και του έδειξε πως το Φλαφ που έπεσε από τον ουρανό δεν ήταν χαλασμένο. Εκείνος δεν ήξερε να το χειριστεί. Έτσι και με την ευτυχία. Μπορεί να την έχουμε μπροστά στα μάτια μας και να την “κλωτσάμε” αν μάλιστα δεν έχουμε στη ζωή μας τους κατάλληλους ανθρώπους να μας το δείξουν. Και η ΝΑ-Ι όχι μόνο το έδειξε στον ΟΧ-Ι αλλά τον τράβηξε ψηλά στον ουρανό και τον έκανε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Φλαφομήνυμα 4
Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους

Το βιβλίο Τα Φλαφ της ευτυχίας, με έναν ευφυή τρόπο, μας λέει ότι οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες ακόμη και αν τα πράγματα στη ζωή μας τη δεδομένη στιγμή, δεν είναι όπως τα θέλουμε. Μας διδάσκει την αξία του “Ευχαριστώ” στη ζωή όχι μόνο των παιδιών αλλά και εμάς των γονιών, καθώς εμείς είμαστε το νούμερο ένα πρότυπο των παιδιών μας.

Στο τέλος του βιβλίου μας άρεσε που βρήκαμε ασκήσεις ευγνωμοσύνης όπως οι καληνύχτες της ευτυχίας (σκεφτόμαστε με τα παιδιά 3 πράγματα μέσα στην ημέρα για τα οποία νιώσαμε ευγνωμοσύνη) ή το Κυριακάτικο τραπέζι ευγνωμοσύνης, όπου τα μέλη της οικογένειας θα γράφουν από ένα σημείωμα για κάτι που έκανε κάποιο άλλο μέλος και για το οποίο αισθάνονται ευγνωμοσύνη. Μόλις κάτσουν όλοι στο Κυριακάτικο τραπέζι θα βρουν κάτω από τη χαρτοπετσέτα το κρυμμένο ευχαριστώ.

Φλαφομήνυμα 5
Αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει, δεν θα είναι ούτε με αυτό που θα ήθελε να έχει

Ρήση του Σωκράτη αλλά βασικό μήνυμα του βιβλίου. Ένας άνθρωπος ευτυχισμένος που τα έχει βρει με τον εαυτό του, είναι πλήρης με αυτά που έχει. Αν δεν είναι σημαίνει πως και με αυτά που παραπονιέται ότι δεν έχει, πάλι δεν θα ήταν ευχαριστημένος. Σε έναν αρνητικό άνθρωπο δεν φταίει η έλλειψη καθεαυτή. Φταίει ότι πάντα υπάρχει μια έλλειψη.

Ευχόμαστε στη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη και στις εκδόσεις Διόπτρα να είναι καλοτάξιδο και…Φλαφοτάξιδο. Να δώσει όλα τα Φλαφ της ευτυχίας σε όσους το διαβάσουν και να τους δώσει μια σπρωξιά να πάνε…παραπάνω!

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ