fbpx

Doulas ή αλλιώς Βοηθοί μητρότητας: Οι γυναίκες που σου μαθαίνουν πώς να γίνεις…μαμά!

| 29 Μαρτίου 2018
Χωρίς κατηγορία
ADVERTISEMENT

Δεν θα ξεχάσω τον πρώτο καιρό με το μωρό στο σπίτι, που δεν είχα κανέναν να με βοηθήσει. Έφτασα σε σημείο να βγω στη πόρτα με το στήθος έξω και μετά από 14 ώρες συνεχόμενου θηλασμού, να ζητήσω βοήθεια από τη γειτόνισσα.

Έρευνα-ρεπορτάζ: Βαλεντίνα Σπύρου για το Singleparent.gr


ADVERTISEMENT

Δεν είχα έναν άνθρωπο να φτιάξει ένα φαγητό ή να αλλάξει πάνα στο παιδί, να κοιμηθώ κι εγώ λίγο. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα. Πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχει μια ειδικότητα που ονομάζεται Βοηθός Μητρότητας. Και είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις. Μακάρι να γνώριζα την ύπαρξή της τότε. Που τη χρειαζόμουν περισσότερο από οτιδήποτε!

Μετά τον τοκετό στο μαιευτήριο η μητέρα και το παιδί μεταφέρονται στο σπίτι πολύ νωρίς στην προσπάθεια των ειδικών να μειώσουν τον κίνδυνο από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την επιλόχειο κατάθλιψη.

Σήμερα η παραμονή στο μαιευτήριο στα περισσότερα Ευρωπαϊκά μαιευτήρια είναι μόλις 4 ώρες και σε άλλα ποικίλει από μία έως τρεις ημέρες. Σ’ αυτό το διάστημα της λοχείας, εμφανίζονται όλες οι δυσκολίες στο θηλασμό συν ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ανωμαλίες και παθολογικές καταστάσεις βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές στη λεχώνα.

doula2Είναι επομένως απαραίτητο η λεχώνα στο σπίτι της να έχει πρακτική βοήθεια και συναισθηματική υποστήριξη τουλάχιστον μέχρι τη 10η ημέρα. Αυτή η φροντίδα είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που φέρνει η μητρότητα και τις καθημερινές εργασίες που την επιβαρύνουν, βιολογικά και ψυχοσυναισθηματικά.


ADVERTISEMENT

Παλιά η μέλλουσα μαμά, είχε την τύχη να έχει κοντά της τη μητέρα, τις αδερφές της, την πεθερά της, αλλά και φίλες και γειτόνισσες. Στις μεγαλουπόλεις πλέον-και με τις αλλαγές στη μορφή και σύνθεση της οικογένειας- τα πράγματα έχουν αλλάξει. Συνεπώς η μαμά ή το ζευγάρι, πολλές φορές αναγκάζεται να ζήσει μακριά από τους δικούς του ανθρώπους, κενό το οποίο έρχεται να καλύψει η Βοηθός Μητρότητας (αγγλικός όρος Doula).
doula_4_origΗ Βοηθός Μητρότητας είναι μια εκπαιδευμένη επαγγελματίας, η οποία μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα πρακτική βοήθεια και ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη κατά την διάρκεια της γέννας, αλλά και προγεννητικά και την περίοδο της λοχείας. 

Αναγνωρίζει πως η γέννα είναι μια καθοριστική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της μητέρας για όλη της τη ζωή. Δίνοντας πληροφορίες και απαντώντας στις ερωτήσεις της, βοηθάει τη γυναίκα και τον σύντροφό της (αν υπάρχει) να διαμορφώσουν και να ακολουθήσουν ένα «πλάνο τοκετού» που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Συχνά το ζευγάρι -ακόμα και αν έχει χωρίσει-θέλει να ζήσει μαζί αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Η Βοηθός Μητρότητας θα προστατέψει την ιδιωτικότητά τους και θα ενθαρρύνει το σύντροφο να συμμετέχει στον τοκετό, στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμεί.

070

Η Βοηθός Μητρότητας παραμένει στο πλάι της γυναίκας όσο κι αν διαρκέσει ο τοκετός, χωρίς διακοπές ή απουσίες. Έχει καλή γνώση της φυσιολογίας της γέννας καθώς και των συναισθηματικών αναγκών της επιτόκου. Δε σταματάει να παρέχει στη γυναίκα συναισθηματική και σωματική ανακούφιση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Επίσης διευκολύνει τη γυναίκα να αντλήσει πληροφόρηση για την πορεία του τοκετού της αλλά και για τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, ώστε αυτή και ο σύντροφός της να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων βάσει επιστημονικών ερευνών/ δεδομένων. Επίσης, ενθαρρύνει την επίτοκο να εκφράσει τη γνώμη της, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ αυτής, του συντρόφου της και του ιατρικού προσωπικού. Τέλος φροντίζει στο να διατηρηθεί ζωντανή κάθε πολύτιμη ανάμνηση από τις τρυφερές στιγμές του τοκετού. Ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο που θα γεννήσει κάθε γυναίκα, η θύμηση της πρώτης επαφής με το νεογέννητο μωρό της θα τη γεμίζει πάντα με συγκίνηση.

doula_banner

Μια Βοηθός Μητρότητας συνοπτικά παρέχει:

-Συνεχή φυσική παρουσία κατά τον τοκετό

-Συνεχή συναισθηματική υποστήριξη ενθαρρύνοντας, επαινώντας και επιβεβαιώνοντας τη γυναίκα και εκπαιδεύοντας και συντροφεύοντας τη μητέρα ή το ζευγάρι στη μετάβασή του στη γονεϊκότητα.

-Σωματική ανακούφιση βοηθώντας τη γυναίκα να χαλαρώσει, να βρει τον ρυθμό της και παρέχοντας μασάζ και άλλες μη φαρμακευτικές μεθόδους ανακούφισης πόνου.

-Υποστήριξη του συντρόφου δίδοντας το παράδειγμα μέσα από τη δική της στάση και ενθαρρύνοντας και επαινώντας τον σύντροφο.

-Πρακτική βοήθεια με τη φροντίδα του βρέφους, προετοιμασία ελαφριών γευμάτων, φροντίδα του νοικοκυριού, φροντίδα των άλλων παιδιών της οικογένειας.

-Αντικειμενική και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η διατροφή του μωρού και ο θηλασμός, συναισθηματική και σωματική ανάκαμψη της μητέρας μετά τον τοκετό.

birth0084_2208x1470_2_1024x682

Μια βοηθός μητρότητας δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη (δεν ξεγεννάει την επίτοκο), δεν εκτελεί κλινικές εργασίες και είναι πιστοποιημένος απο επισήμους φορείς.

Στην Ελλάδα επίσημος φορέας για πληροφορίες, εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τον ρόλο της βοηθού μητρότητας είναι ο Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος (210 9823257, 6974999675, e-mail: v.mitrotitas@yahoo.gr).

Μπαίνοντας εδώ θα βρεις πληροφορίες σχετικά με το Σύλλογο και προσεχείς εκδηλώσεις ενημερωτικού και πρακτικού χαρακτήρα τόσο για μανούλες, όσο και για μπαμπάδες και εδώ θα βρεις μια ευρεία πανελλαδική λίστα με ονόματα και στοιχεία πιστοποιημένων βοηθών μητρότητας που είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος.

Στην ίδια σελίδα μπορείς επίσης να απευθυνθείς αν επιθυμείς κι εσύ να γίνεις Βοηθός Μητρότητας μέσα από την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ