fbpx

Πώς να μην γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν

| 31 Ιανουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Συμβαίνει συνεχώς και πιθανόν να μην το γνωρίζεις ή το γνωρίζεις, αλλά δεν το δέχεσαι. Το αφεντικό σου θέλει να σε κρατήσει υπερωρίες και ας έχεις άλλα σχέδια. Ο πρώην σου, σου στέλνει όλη την ώρα και ας του ‘χεις πει ότι δεν θες καμία επαφή. Η ενήλικη κόρη σου αράζει όλη μέρα σπίτι ή βγαίνει με τις παρέες της και ας της έχεις πει ένα εκατομμύριο φορές ότι πρέπει σιγά-σιγά να βρει δουλειά και να φτιάξει τη ζωή της.

Ίσως φταις και εσύ γιατί σε αυτό το σημείο της ζωής σου (μετά από ένα διαζύγιο καθώς πασχίζεις να προχωρήσεις) έχεις αποδεχθεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μόνο απαιτήσεις και προσδοκίες από σένα και σου φέρονται σαν χαλί έτοιμο να το πατήσουν χωρίς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Έχεις κουραστεί και απλά αποδέχεσαι ήρεμα και στωικά όσα σου συμβαίνουν.


ADVERTISEMENT

Αν έχεις βαρεθεί να σου συμπεριφέρονται έτσι, θα σου δείξω με ποιο τρόπο μπορείς να απαιτήσεις το σεβασμό που σου αξίζει.

Πρώτα όμως πρέπει να πούμε μερικά πράγματα όπως είναι με το όνομα τους. Όσο σκληρές και αν είναι οι αλήθειες που θα ακούσεις πρέπει να τις μάθεις.

Έχουμε και λέμε:


ADVERTISEMENT

Αλήθεια #1: Κάποιοι είμαστε έτσι φτιαγμένοι ώστε να φερόμαστε γλυκά και ευγενικά σε όλους και να μην κάνουμε σκηνές ακόμα και όταν μας προσβάλλουν

Έμαθες να συμπεριφέρεσαι όμορφα, να είσαι ευγενική, να δίνεις τόπο στην οργή και γενικά να μην ακούγεται η φωνή σου. Αποδέχτηκες ή μάλλον δέχτηκες το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από σένα και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου κακό. Έχεις μάθει να δίνεις με ή χωρίς τη θέλησή σου (όταν δηλαδή οι άλλοι απαιτούν κάτι από σένα) και πιστεύεις ότι είναι κακό να εκφέρεις την άποψή σου όταν κάτι δεν σου αρέσει.

Αλήθεια #2: Δεν έμαθες ποτέ την έννοια «όρια»

Το αποτέλεσμα του να είσαι καλή, ευγενική και να μη λες ποτέ «όχι» σε κανέναν είναι πολλοί άνθρωποι – οικογένεια, παιδιά, φίλοι, συνάδελφοι – να ζητούν παραπάνω απ’ όσα μπορείς εσύ να δώσεις ή να επωφελούνται από σένα. Και δεδομένου ότι δεν έμαθες ποτέ να λες «όχι» ή «δεν θέλω» σημαίνει ότι δεν έμαθες να βάζεις όρια.

Τα όρια είναι ο πιο υγιής τρόπος για να εδραιώσεις την εμπιστοσύνη σου, δυστυχώς όμως πολλοί από εμάς ποτέ δεν έμαθαν ότι υπάρχουν όρια και έχουμε δικαίωμα να πούμε «όχι» όποτε το νιώθουμε.

Αλήθεια #3: Η κοινωνία μας έμαθε ότι οι ανάγκες μας δεν έχουν σημασία

Πολλές γυναίκες άνω των 50 ετών αισθάνονται την πίεση να είναι τέλειες σύζυγοι και τέλειες μαμάδες. Από το δημοτικό θυμάμαι το δάσκαλό μας να λέει: «Είσαι πολύ ξεροκέφαλη το ξέρεις; Κανένα αγόρι δεν θα σε θέλει αν είσαι τόσο πεισματάρα».

Αυτό πιθανότατα συνέβη και σε σένα. Θυμώνεις επειδή απέτυχες να πάρεις αυτό που ήθελες. Ήσουν μικρή, αλλά εξακολουθείς να θυμάσαι ότι αυτό που ήθελες ή χρειαζόσουν δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για κάποιον άλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να τα βρουν με τον εαυτό τους. Και στο τέλος τι μένει; Κατηγορούμε τον εαυτό μας ότι εμείς φταίμε που οι ανάγκες μας δεν ικανοποιήθηκαν.

Έρχεται στο τέλος και ένα διαζύγιο και ξυπνάμε απότομα.

Αν το καλοσκεφτούμε το διαζύγιο είναι ευλογία. Είναι η ευκαιρία σου να βρεις ξανά τη φωνή σου και να κερδίσεις το σεβασμό που σου στέρησαν.

Πρέπει να ξεχάσεις όλα όσα έμαθες μέχρι τώρα. Αυτά τα «Ηρέμησε, μην κάνεις σκηνή, πρόσεχε πως μιλάς και πρόσεχε μη σε κακοχαρακτηρίσουν» δεν είναι για σένα. Πέτα όσα ήξερες και δες τη νέα πρόκληση που σου παρουσιάστηκε.

Αυτή η πρόκληση λέγεται «Δεν είμαι χαλί για να με πατάτε».

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι κάποιος πάει να σε εκμεταλλευτεί κάνε τα εξής:

Ρώτα τον εαυτό σου: νιώθω άνετα με αυτό που κάνει; Μήπως υπάρχει κάτι που με ενοχλεί; Τι είναι αυτό; Να θυμάσαι ότι οι ανάγκες σου είναι σημαντικές και πρέπει να ικανοποιηθούν. Βάλε όρια. Να έχεις προσδοκίες από τη ζωή και από τους άλλους και να μην είσαι της λογικής «Ο, τι κάτσει».

Όσοι σε αντιμετωπίζουν σαν χαλάκι θα αντιδράσουν την πρώτη φορά που θα πατήσεις «πόδι». Μπορεί να σε αποκαλέσουν εγωίστρια, να παραπονεθούν, να γκρινιάξουν ή να σε ρωτήσουν «Τι συμβαίνει; Γιατί φέρεσαι έτσι;». Αν αντιμετωπίσεις μία τέτοια αντίδραση θυμήσου ότι αυτή η αρνητικότητα δεν έχει καμία σχέση με σένα. Η αντίδραση αυτή αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν μπορούν να χειριστούν τη δύναμή σου.

Όσοι αξίζουν το χρόνο και την προσοχή σου θα προσαρμοστούν καλύτερα στις αλλαγές. Αν δεν το κάνουν, σημαίνει ότι δεν τους χρειάζεσαι στη ζωή σου. Τόσο απλό.

Καθώς θα αλλάζεις κεφάλαιο στη ζωή σου να θυμάσαι πάντα ότι αξίζεις το καλύτερο. Έχεις φωνή και πρέπει να ακουστεί. Έχεις ανάγκες και πρέπει να τις εκφράσεις και να ικανοποιηθούν. Η γνώμη σου μετράει. Μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ